Събота, 20 Април 2024, 13:50

В община Костинброд отбелязаха подобаващо Гергьовден

7 Май 2018, 23:21
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1634 0


На 6 май община Костинброд отбeляза Гергьовден! Денят, в който се почита паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец. Той е сред най-почитаните светци у нас още от покръстването на българите преди 11 века.

На 6 май българите отбелязват и Ден на храбростта – празникът на Българската армия!

Пред паметника на героите, дали живота си за България на площада в село Петърч бяха поднесени венци и цветя от малки и големи граждани на общината ни. Почит и признателност към героизма на загиналите воини за свободата на България поднесоха и кметът на община Костинброд – Трайко Младенов, кметът на село Петърч – г-н Борислав Борисов.

След това в двора на храм „Св. Великомъченик Георги Победоносец“ в с. Петърч се осъществи водосвет за здраве от отец Желязко.

На курбана за здраве, организиран от кметство Петърч присъстваха кметът на с.Петърч и кметът на община Костинброд, зам. кметовете – г-н Александър Ненов и г-жа Теодора Гогова, заедно с общинските съветници г-н Димитър Найденов, г-жа Клара Кръстанова и г-жа Даниела Станкова.

Г-н Борислав Борисов честити на всички присъстващи празника и сподели, че се надява Господ да закриля всички, които почитат и уважават църковните и нaционални празници. Г-жа Теодора Гогова поздрави всички присъстващи и пожела много здраве, Св. Георги да ни закриля и да се събираме още много години тук, в двора на храм „Св. Великомъченик Георги Победоносец“ в с. Петърч.

Денят продължи в професионалната гимназия по ветеринарна медицина и селско стопанство „Св. Георги Победоносец“, където отпразнува своя патронен празник.

По инициатива на д-р Граховски от 2003 година училището е избрало за свой патронен празник – 6 май, и от 2007 година гимназията носи името „Св. Георги Победоносец“.

През 2009 година за 50-годишнината на училището e изграден параклис „Св. Георги Победоносец“ в двора на гимназията.

Традицията запазва и г-н Светослав Иванов- директор на професионалната гимназия.

В реновирания салон на професионалната гимназия отец Серафим отслужи литургия за здраве, а ученици от паралелките по „Кетъринг и ресторантьорство” показаха какво са научили от своите учители. Директорът поздрави всички присъстващи гости и даде думата на г-н Младенов. Той заяви, че от есента, както и от другата година ни очакват нови проекти – за община Костинброд и за професионалната гимназия. Предстоят проекти за легловата база към ПГВМСС „Св.Георги Победоносец”, както и за изграждане на парк – ботаническа градина на имотът към гимназията, което е било бивше опитно поле.
Зам.-кметът на община Костинброд, г-н Александър Ненов заяви, че официалното откриване на и освещаване на реновираната сграда на гимназията ще е непосредствено след абитуриентските балове и матурите, като датата е свързана с 24-ти май и с огромната символика, която носи празника , за това откриването ще е на 25-ти май!

На патрона на училището присъстваха още и г-н Александър Ненов- зам.кмет на община Костинброд, учители и ученици от ПГВМСС ”Св.Георги Победоносец”.

На 6 май традиционно в с.Градец се проведе и курбан за здраве в храм „Св. Георги Победоносец”.

Пред храма сгушил се между гората над с. Градец, отец Серафим отслужи молебен за здраве, освети курбана и обредните храни. На старата светиня традиционно на 6 май се събират местни и гости за почитане на празника. Домакинът г-жа Искра Димитрова – кмет на с.Градец посрещна всички гости с топла погача.

Село Градец е дало жертви в бойните действия на Втората Световна война и от признателност към тях местните хора полагат грижи за паметната плоча с имената им и храма „Св. Георги Победоносец”. Празникът на селото продължи с тържествена програма на центъра. Оркестър от Костинброд забавляваха гостите уважили така важният ден за градечани.

На празника присъстваха г-н Трайко Младенов, г-н Александър Ненов– зам.-кмет на община Костинброд, г-жа Гергана Величкова- кмет на с.Опицвет, г-жа Емилия Костова-кмет на с.Богьовци и г-н Добри Тодоров-кмет на с.Дръмша и Дреново.

И тази година има какво да се похвали село Градец! Поставен е асфалт на възстановените водопроводни аварии, а пътя между селата Градец и Царичина е закърпен почти напълно. В центърът на село Градец вече има изградена чисто нова спирка – в близост до реновираната през миналата година централна част за игра на децата в селото. За жителите на село Градец продължава и развитието на парковата част около площада, като са монтирани пейки в зелените площи – за отдих и почивка на малки и големи!


Източник: kostinbrod.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete