Сряда, 24 Април 2024, 15:36

В Община Костинброд отпразнуваха Голяма Богородица с курбан за здраве

16 Август 2019, 09:18
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 837 0


На 15 август - Голяма Богородица в Oбщина Костинброд празнуваха с курбан за здраве фамилии от града и село Чибаовци.
Литургия за здраве и благоденствие беше дадена в Шияковския манастир “Св.Архангел Михаил”, гр.Костинброд. Отец Крум отслужи празничната литургия и освети курбана за здраве. Четири фамилии изнесоха курбан на Шияковския манастир, а стотици костинбродчани бяха дошли да запалят свещичка за здраве на празника. По покана на съграждани присъства кметът на Община Костинброд г-н Трайко Младенов, общинският съветник г-жа Даниела Станкова и кметът на село Петърч г-н Борислав Борисов.
Шияковският манастир “Свети Архангел Михаил” е знаков за Община Костинброд. Манастирът е създаден в средата на 19 век, разположен на около 14 км северозападно от гр. София и на 1 км над гр. Костинброд. В годините на борба срещу турското робство манастирът става многократно убежище на Апостола на свободата Васил Левски. В манастира той основава Шопския революционен комитет през 1871 – 1872 година, като игумен на манастира е личният приятел на Васил Левски от легията на Раковски – Генадий Ихтимански. По негова инициатива в манастира пристига Васил Левски, където с няколко души слагат началото на Тайния революционен комитет в Костинброд.
Манастирът „Св. Архангел Михаил“ е сгушен в покрайнините на град Костинброд и дава възможност за големи чествания и водосвети на костинбродчани. А с всяка изминала година се увеличат курбаните за здраве, сватбите и кръщенетата.
В село Чибаовци се отбеляза празника Успение Богородично с курбан за здраве на един от оброчните кръстове в местност „Лехако“ или наричана от месните „Леако“.
Точно в 12.00 часа литургията за здраве и благоденствие отслужи отец Лъчезар. Според народните вярвания всяка година се принася жертвен дар /курбан/, посветен на християнски светец, Богородица или Господ, с цел да се осигури тяхното покровителство и помощ в стопанския и личен живот. Оброкът в местността „Лехако“ се стопанисва от няколко рода от село Чибаовци, а тази година курбанът за здраве се изнесе от рода Миланови. Кметът на село Чибаовци – г-жа Искра Лазарова е от рода, който днес празнува. По нейна покана присъства кметът на Община Костинброд г-н Трайко Младенов.






Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete