Четвъртък, 25 Април 2024, 16:02

В Правец отдадоха заслужена почит на героите от Балканската война (Снимки)

10 Ноември 2012, 12:42
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3342 0


Днес преди обяд пред Паметника на загиналите в Балканската война Община Правец и Историческият музей в града организираха тържествено честване на 100-годишнината от обявяването на една от най-справедливите войни в най-новата ни история, довела до освобождаването на близо 2 млн. българи от османското иго.

Правчани също дават своя принос в свободолюбивото дело. Мобилизирани са всички запасни от селото – млади и стари. В бойните действия и от раните си умират 176 жители от общината. От Правец загиналите са 43-ма. Признателните поколения издигат паметник на загиналите, който е осветен на 22 май 1922 година.
Пред многобройните присъстващи отец Страхил, свещеник в църквата „Св. Атанасий Велики”, отслужи възпоменателна панихида в памет на загиналите във войната.

Поздравително слово към присъстващите жители и гости на Правец прочете кметът на Общината Румен Гунински.  „Днес заставаме пред паметника на загиналите в Балканската война, за да отбележим по достойнство това героично събитие в българската история. Балканската война е символ на саможертва и геройство, отразява несломимия български дух”, подчерта градоначалникът.

Директорът на историческия музей, Таня Борисова, направи кратък исторически преглед на събитията от онова време. „Официалната външна политика на тогавашното управление на България съвпада с въжделенията на българския народ  - да име една единна и силна държава, да бъдат освободени и онези, българи, останали извън пределите на Родината по силата на несправедливия Берлински договор. Не богатството, не грабежът раздвижват духа на народа в навечерието на войната. Съвсем други са подбудите - освобождението на поробените братя. С това се обяснява онзи ентусиазъм и готовността, с която всички войници се втурват към своите войскови части. Захвърлят ралото на нивата, търговците затварят магазините и с радостни лица всички тръгват към страшната неизвестност. И привърженици, и противници на войната, затъкнали китка цвете, се целуват под знамената. Никога така българският народ не е бил обсебен от своя идеал за национално обединение.” - изтъкна в с словото си директорката на музея.

В тържеството умело се вписаха с участието си квартетът към Духовия оркестър в Ботевград с музикално-певчески изпълнения на популярни възрожденски маршове, учениците от ГПЧЕ „Ал. Константинов”, които изнесоха поетичен рецитал, както и възпитаниците на ОУ „В. Левски” и вокалната фолклорна група към Народно читалище „Заря”.

Венци на признателност пред Паметника на загиналите бяха поднесени от името на кмета на Общината - Румен Гунински, от председателя на ОбС - Никола Яхов, от Историческия музей, от общинската организация на БСП, както и от потомци на загиналите.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (185)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete