Четвъртък, 25 Април 2024, 16:34

В Радотина почетоха паметта на Трифон Христовски

26 Януари 2015, 16:27
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2380 0


На 24 януари 2015г. в с. Радотина кметският наместник г-н Цветослав Борисов, ръководството на читалище „Трифон Христовски” и пенсионерският клуб в селото организираха честване, посветено на техния бележит съгражданин Трифон Христовски, който е роден на същия ден през 1905г. Честването се състоя в читалището и бе открито от г-н Цветослав Борисов. За живота и делото на Трифон Христовски разказа г-жа Раковска-секретар на читалището. В словото си тя припомни неговия нелек живот-заради детския паралич, от който страда на далечни разстояния близките му му го пренасят на ръце. Така той е носен и на училище около 2 години. Но престоя в училището запалва желание за просвета у това останало, фактически без образование, почти неграмотно момче. И оттук започва неговото самообразование, като с течение на годините той придобива доста познания по история, граматика, дори медицина. По съвета на един учител, той е изучил международния език есперанто. Това му позволило да поддържа кореспонденция с други хора и печатни издания в редица страни. Така този човек със сакато, немощно тяло, лишен от най-обикновени радости в живота, съумява да намери смисъл на своето съществуване. В последствие същият издава много книги, пише статии в различни вестници и списания, като изключително завладяваща е книгата описваща неговата съдба със заглавие „Моят живот”. Трифон Христовски умира на 40 години, за които той дава своята оценка:
„ Мисля, че моя живот беше плодовит, ...и е пример, че от нищо може да стане нещо, даже и при най-лоши условия стига да има желание и воля у човека да направи нещо от себе си.”
След вълнуващите слова на г-жа Раковска се получи интересен разговор, в който се включиха историкът Цветан Танев, краеведът на село Радотина Илия Басернишки, а 84 годишният Стефан Иванов разказа вълнуващи детски спомени от срещите си с Трифон Христовски.
От името на Исторически музей Ботевград, поздравителен адрес поднесе директорът на музея г-жа Тодорка Коцева, в който бе подчертано, че за изключителните си заслуги Трифон Христовски с Указ на Държавния съвет на НРБ №144 посмъртно е удостоен с орден "За народна свобода”-ІІ степен.
Последва разглеждане на музейната сбирка, посветена на живота и делото на Трифон Христовски, подредена в една от залите на читалището, носещо неговото име.


Източник: Исторически музей - Ботевград

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (185)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete