Петък, 19 Април 2024, 08:15

В събота бе открит ловът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина

13 Август 2018, 13:00
(0) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2449 1


На 11.08.2018г. официално бе открит ловът на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена беказина. В тази връзка ръководството на СЛР „Сокол” - Ботевград, уведомява всички ловци, членове на сдружението, да спазват стриктно правилата и мерките за безопасност. За недопускане на инциденти и нарушения призовава ловците членуващи в СЛР „Сокол” - Ботевград за стриктно спазване на законовите разпоредби и следване на ловната етика и морал.

Преди издаване на разрешителни за лов да се проверява наличието на заверени ловен билет, членска карта и валидно разрешение за носене на ловно оръжие. Ловци, които не са екипирани с шапка и облекло с ярък сигнален цвят, се отстраняват. Забранена е употребата на алкохол преди и по време на лов.

Ловното оръжие е лично и не се предоставя на никой. То се носи в калъф и изпразнено при движение в населени места или извън тях до мястото на ловуването. Не е позволено неговото сглобяване и зареждане на разстояние по-малко от 200 метра от населено място.

Също да се спазват установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет, съгласно чл. 71, ал. 1 от ППЗЛОД :
-пъдпъдък – до 15 броя .
- гривяк, гълъби, гургулица, гугутка – до 10 броя.
- горски бекас, обикновена бекасина – до 10 броя и др.

Във връзка с пожароопасния сезон СЛР „Сокол” Ботевград, призовава ловците да са особено внимателни при боравене с огън. Паленето извън обозначените места може да предизвика горски пожари!

Птичият лов е атрактивен и много динамичен. Дневната норма за отстрел на един ловец е до 15 пъдпъдъка, а за всички останали: гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина - до 10 броя. Ловуването се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

Задължително е издаването на писмено разрешение с датата, имената на ловците и на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начина и мястото на ловуване, вида и броя на разрешения за отстрел дивеч.

Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, на ловни хрътки, както и на други средства и методи, нормативно недопустими при ловуване.

2757 са новите ловци, успешно издържали изпитите за придобиване право на лов и които за първи път през тази година ще участват в ловните излети. Те са част от над 118-те хиляди ловци, притежаващи членски карти и заверили билетите си за лов за 2018 година.

Председателят на сдружението Пламен Иванов и ръководителят инж. Василев пожелават НАСЛУКА на ловците!


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Авджия 17 Август, 10:12

    Бахти...нито един коментар до момента!!! А, кажете поне едно "На слука". Каква е тая тишина и апатия? Що така няма никакво настроение? :cry: :conf: :shock: :roll: :wink:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete