Четвъртък, 25 Април 2024, 19:22

В Скравена пукнаха пушки

2 Юни 2015, 15:31
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2489 0


По покана на кмета на с.Скравена Иван Иванов днес се състоя историческа възстановка на събитията от 2-ри юни на Ботевата чета пред Паметник-Костницата в Скравена от Национално дружество „Традиция”- клон София и клон Копривщица. Девет души, облечени като четници на Ботев и малко момиче, дръзнало да се присъедини към тях показаха бойни умения с пушки и пистолет. Ръководителят Огнян Маринов даваше заповеди преди очите на кмета Иван Иванов, читалищни дейци от НЧ”19-ти февруари” с.Скравена,  присъстващите медии и граждани. „Идеята е да поддържаме българското в сърцата на поколенията. Искаме да покажем това, което са правили нашите предци и да предадем автентично, доколкото можем събития, останали в българската история”, каза Маринов, който е работил във Военно-въздушните сили. В екипа на националното дружество участват учителки, студенти, полицаи и военни. Заедно с тях е участва и покойния вече актьор Джоко Росич. Най-възрастния член на дружеството е 90-годишния дядо Живко,   допълни още ръководителят на днешната възстановка.
 
Преди обяд те участват в историческа възстановка по време на честванията във Враца и на връх Вола. „Няма как да подминем и Скравена, която носи живата история за Христо Ботев и неговите четници”, заяви Мочил Стефанов, който играе знаменосецът на четата в представянето преди обяд. По думите му дружеството се стреми да отразява исторически събития като Априлксото въстание, Освобождението на България от турско робство, Първата световна война и др.
Ето какво публикуваха родолюбивите членове на Национално дружество „Тадиция” на фейсбук страницата си:
„На тази дата, преди 139 години във Врачанския балкан завинаги угасва едно от светилата на българската революция. Днес не е особено уместно да се поздравим с честит празник. Днес е ден на равносметка, защото 2. юни е ден на всички паднали за свободата на отечеството ни. Нека не само днес се замислим какви сме ние, на кого дължим съществуването си като нация, не омаловажаваме ли подвига на предците си?Ако не можем да направим това, то поне нека в отредения за това момент просто признателно сведем глава, пред всички, положили кръвна жертва на народния олтар.
Поклон!”
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (187)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete