Петък, 19 Април 2024, 16:31

В "Тази сутрин" по bTV темата с обществените поръчки в Ботевград

15 Април 2015, 09:37
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 6364 18


Меко казано любопитни са общетсвните поръчки в Община Ботевград. Това каза водещият на “Тази сутрин” Антон Хекимян днес по телевизия bTV. В предаването се проследява, как се харчат публичните финанси и се печелят обществените поръчки. По този повод Окръжна прокуратура се е самосезирала по сигнал на общински съветници от Ботевград.

Те алармират, че разстоянието между Регионалното депо за твърди битови отпадъци и струпаната купчина пръст в съседство не е 10 километра, както твърди кмета на община Ботевград Георги Георгиев. Общинските съветници са измерили, че разстоянието е 20 пъти по-малко. „То е някъде на 500 метра от самото депо”, обясни общинският съветник Иван Гавалюгов.
 
Кметът Георгиев обаче обясни пред репортерът Стоян Георгиев, че е много по-голямо, а не по-малко. Как е измерил разстоянието - с оптика на ловна карибина, защото той, доколкото бях информиран, е запален ловец - през бинокъл?”, отговаря кметът Георгиев.

В община Ботевград се работи по начин, по койтио се ощетява публичният интерес, обощава разследващият репортер Георгиев. С нагледна графика в студиото на телевизията се показва, как всъщност е построено Регионалното депо.

Кметът на Ботевград Георги Георгиев посреща екипа на bTV в кабинета си, в доста необичана обстановака за интервю. Шефът на Община Ботевград си е довел 20 свидетели.
 
„Аз реших да поканя днеска, да има поне 20 човека от общинската администрация. Ако се наложи някъде да потърся правата си или вие да потърсите правата си, да имаме свидетели. Живи хора”, обясни кметът.
 
„При изграждане на депото са допуснати планирани разходи, 20 пъти по-високи, по-големи извозни разстояния на земите маси, които са добити при изграждане и изкопаване на двете клетки. И странното е, че Община Ботевград изплаща тези разходи по цени за 10 км, знаейки, че земните скални маси са извозени едва на 500 метра разстояние. Според мен тук има една доста добре организирана схема, явно добре сработила”, коментира общинският съветник Гавалюгов.

Според одитния доклад на Сметната палата проектът е изкуствено оскъпен. Разстоянието е 500 метра, а плащанията са за 10 км и не са съобразени с „действителното разстояние до площадката". Загубите за бюджета, според доклада на сметната палата са за 1 339 288 лв.
 
Поръчката е изпълнена от Обединение „Инфрастрой”. От офиса на фирмата отказаха контакт с нейния директор, bTV изпрати писмено въпросите си, но отговор така и не бе получен. Фирмата е на бившия кмет на Правец Васил Златев, баща на генералния директор на „Лукойл България” Валентин Златев.
 
Парите идват от ОП „Околна среда” с малко съфинансиране от Министерството на околната среда и водите и от Община Ботевград. От екоминистерството обясниха писмено, че макар отговорността за провеждането на обществената поръчка е на Община Ботевград.


Източник: balkanec.bg

Коментари (18)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 15 Април, 09:55

    Сбогом, Тула! :D

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 15 Април, 10:02

    Сбогом :)

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 15 Април, 10:21

    Изпратихте ли статията преди това на Цеки да я прочете и одобри?

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 15 Април, 10:47

    Фризьорката изтрии бързо коментар 3, че ще ти изгори обещаното мястото

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 15 Април, 11:32

    Ахахахаха ... 10 КМ ... Бах тва депо от БТГ до Манастирица ... ахахахахахаха

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 15 Април, 12:47

    da6terqmu 6te napravi nqkoq svirka i gotovo

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 15 Април, 12:59

    Затвор за тази крадлива сган !

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 15 Април, 13:53

    Не знам кой е писал статията, но доста правописни грешки е допуснал! Явно е пропуснал сутрешното си кафе или го е заменил с ракийка ;) ;D

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 15 Април, 14:05

    Да се разследват всички общински съветници от ГЕРБ и цялата пасмина около кмета мафиот :x :x :x :x :x :x

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 15 Април, 15:02

    lele,lele kakav mafiot. I ima surata da se kandidatira otnovo da krade.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete