Петък, 29 Март 2024, 07:31

Валентин Златев в Топ 15 на най-големите морски хотелиери

9 Май 2016, 16:49
(1) (1)
Правец - Новини
Прочетена: 7605 33


След десетилетия на бясно строителство по българското Черноморие започва смяна на поколенията. Част от големите бивши държавни комплекси,  постепенно губят блясъка си. Те отстъпват място на появилите се на един по-късен етап играчи, които според туроператори подават продукта си по-лесно и успешно. Те са строили или на зелено, или са станали собственици на хотели чрез покупка на вторичния пазар, който ще продължи да се развива.
 
Основните 15 големи хотелиери по морето са класирани на база броя на хотелските стаи (включително и апартаменти), които управляват. В топ 15 има както добре познати лица от прехода, така и такива, които са разгърнали бизнеса си по-незабележимо и последователно. Класацията показва генезиса на бизнеса им и последващото му развитие през годините.
 
Между новите гиганти има няколко общи неща. Всичките играят по правилата на големите туроператори и предлагат продукта, който се търси от средния европеец или руснак. T.e. all-inclusive, който се стреми да се конкурира с този в Турция или Испания, а предимството е в по-ниската цена. Всички в лидерската редица, на база оценки от страна на туроператори, или работят под чужд известен бранд, или се опитват да налагат свой собствен, развивайки вериги от хотели.
 
Генералният директор на "Лукойл България" Валентин Златев и RIU се класират на четвърта позиция с 1700 стаи по морето. Хотелиерският бизнес на Златев е концентриран в компанията "Тера тур сервиз", където управител е баща му Васил Златев. Едноличен собственик на компанията е "Агрохолд". Хотелите на Златев са под бранда RIU, като има и обект в Правец, и извън групата му никой в страната не работи с марката. От компанията смятат, че разпознаваемият добър бранд носи добавена стойност не само на конкретния обект, а и на дестинацията като цяло, и чуждото управление повишава качеството на услугата. Морският хотелски бизнес започва преди около 15 години. През 2002 г. на мястото на старата почивна база на строителни войски и сержантските стаи в Обзор се появява Helios beach, като през 2003 г. е брандиран с марката RIU. Пак в Обзор Златев има и още един нов и по-голям хотел - RIU Helios Bay. Третият от групата - RIU Helios, се намира в Слънчев бряг. До пролетта на миналата година Златев разполага с 1100 стаи. От сезон 2015 г. те нараснаха на 1700, след като беше открита една от най-големите инвестиции в туризма в последните години - RIU Helios Paradise, разположен на мястото на стария санаториум между Свети Влас и Слънчев бряг след инвестиция за 100 млн. лв. на "Тера тур сервиз", като приходите за 2015 г. от новия гигант са около 12 млн. лв. Голямата испанска верига RIU е част от европейския туроператор TUI, като той има финансово участие при реновирането на RIU Helios Beach в Обзор и при последната мащабна инвестиция в Свети Влас. Там проектът предвижда разширение на комплекса с още два обекта - единият пет звезди, но кога и какво ще се строи ще зависи много от намерението на туроператорите и от ситуацията в международен и във вътрешнодържавен план.
Сред останалите най-големи на плажа се нареждат изпълнителния директор на "Албена инвест холдинг" Красимир Станев, Ветко Арабаджиев и свързаната с него група от дружества "Виктория груп", Веселин Данев - "Сигма кепитъл" и други.
 


Източник: http://www.capital.bg/

Коментари (33)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 9 Май, 17:16

    Златев, вашите бетонни джунгли са за събаряне.Вие сте един от убийците на българската природа и черноморие.Много добре помним какво беше нашето черноморие, преди да дойдете такива като вас!Унищожихте и Сл.Бряг и Влас и Обзор.Какво разбираш ти Златев от туризъм???Един ден всичко построено от псевдо-бизнесмени като вас ще го събарямe.

  • Отговори (1) (1)
    2. добавен от: Анонимен 9 Май, 17:19

    дрън дрън добре, че са ти давали карта от завода за да идеш да видиш какво е било

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 9 Май, 17:19

    Прави човека ЕВАЛА, ама защо ги оставя на некадърници и крадци да ги ръководят?

  • Отговори (0) (1)
    4. добавен от: Анонимен 9 Май, 17:23

    Фенове на Марешки за свободна България:

    Долу Златев,златевците и "златките".

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 9 Май, 17:27

    2, Каква карта е село? Чичо ти Румен като е бил барман ние командвахмe в Сл.Бряг.
    Всички шведки и германки бяха наши.Сопол,сополив

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 9 Май, 17:33

    В Сл.Бряг преди 89-та хора като Карамански,Васко Илиев ни купуваха семки.И първо питаха да се занимават ли с "тази мадама".

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 9 Май, 17:38

    Баща ми лично е гонил от плажа Янчо Таков.Какво знаете вие маймуни :lol:

  • Отговори (1) (1)
    8. добавен от: Анонимен 9 Май, 17:45

    И директора на милицията в Сл.Бряг Бай Димо Дачев беше доволен,В джобовете му винаги имаше една бала долари и марки 8)

  • 9.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (2)
    10. добавен от: Анонимен 9 Май, 18:34

    Какъв ви е проблема? Ми постройте вие. Стига само да знаете за всеки и да разбирате от всичко.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete