Петък, 29 Март 2024, 13:06

Вълнуващо тържество по повод 140 години училище в Церово

28 Май 2019, 20:49
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 1599 3


На 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, ОУ "Васил Левски"- с. Церово, тържествено отбеляза достолепните 140 години. Празничния ден започна от 9:00 в сградата на училището, където знаменосците с тържествен ритуал предадоха на директора старото знаме на училището и приеха новото като обещаха да го пазят чисто и неопетнено. Новото знаме беше осветено от отец Стефан от Батулийския манастир.

Ключов момент в честването на 140 години училище в Церово бе възраждането на училищната библиотека. Тя носи името на Кортеза Величкова и се помещава в напълно обновена и мебелирана за целта стая – светла, просторна и уютна. На свой ред новата придобивка беше благословена по християнски обичай. В специално изградена за целта ниша се постави капсула на времето с послание да бъде отворена след 10 години, когато училището ще чества 150 годишен юбилей. С разноцветни шапки като първите редове формираха бяло-зелено-червения трикольор и български знамена в ръка, в 9:30, възпитаниците на училището, заедно с гости и родители, под звуците на химна "Върви, народе възродени" се отправиха с празнично шествие към салона на Народно читалище "Христо Ботев- 1929"- с. Церово за тържествено честване на празника.

Тържеството започна в 10:00, а гости на празника бяха г-жа Нина Копринджийска - заместник-кмет на община Своге, г-н Красимир Петков - председател на Общински съвет Своге, директори на училища и детски градини в община Своге, бивши учители, родители и приятели. Тържествената програма потопи публиката в историята и разцвета на ОУ "Васил Левски" от далечната 1879, когато започва летоброенето на училището до днес като паралелно с това ни преведе от времето на безпросветно минало и тъмнина, през делото на Кирил и Методий, просветителите и борците за българщина до днешни дни. Не случайно беше избрано и мотото на честването „Нека бъде светлина“.

Празникът завърши с едноименната песен, по време на която на сцената се качиха и запяха „Нека бъде светлина, нека има деца“ и всички ученици и учители, а към публиката полетяха бели, зелени и червени цветя. Много емоции, вълнения и сълзи предизвика и връчването на плакети на бивши учители, отдали целия си живот на церовското училище. Освен учениците от училището, настроение създадоха и Детска танцова школа "В Шоплукъ- Церово" и танцова формация "Пламъче" при Дом на културата на транспортните работници в България.

Съдействие за подготовката на тържеството оказа НЧ "Христо Ботев- 1929"- с. Церово.

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (1)
    1. добавен от: Уилма 29 Май, 21:29

    Фред ФЛНСТОЛН, гостува в Церово. Хахаха

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Своге БГ. 6 Юни, 19:46

    КакаВладка прееба и кмета на Божурище.Имали владка има и проблем

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Церовец 6 Юни, 20:04

    Тя коприварова пристига на работа в 10ч

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete