Петък, 19 Април 2024, 19:43

Вальо Златев протяга лапи към 606 млн. лева за електрически автобуси

2 Октомври 2020, 13:58
(3) (2)
Ботевград - Новини
Прочетена: 8455 37


Премиерът от СИК Бойко Борисов може и да се кара от време навреме със своя придворен олигарх Валентин Златев, но дойде ли дума за милиони, стават отново първи дружки. При това става дума за нечувана кражба – над 600 млн. лева с обществени поръчки за електрически автобуси.

8 кандидати със солиден опит в пазара с електрически автобуси, 7 от тях – отстранени. До отваряне на ценови оферти и договаряне се допуска един-единствен консорциум, без опит на този пазар, но пък свързван с бизнесмена Валентин Златев. Ценовата му оферта надхвърля чувствително цените по сходни поръчки на други възложители.
Такава е картината при една от многомилионните обществени поръчки за екологичен транспорт, обявени в големи градове на страната с пари от оперативна програма „Околна среда“. По ОПОС бе заделена крупна сума от 606 млн. лв. за екологичен транспорт. На много места обаче обществените поръчки се провалят от лакомия и грешки, а на други места – като в Бургас, се оказват състезание за един кон.

Бургас е една от общините с най-голям обем финансиране за модернизацията на транспорта – 82 млн. лв., показва справка в информационната система за еврофондовете. Конкретен бенефициент по поръчките за закупуване на екологичен транспорт е общинският транспортен оператор „Бургасбус“. Фирмата обяви през септември м.г. голяма обществена поръчка за закупуване на общо 56 електрически автобуса (10 бр. 18-метрови, 34 броя 12-метрови и 12 броя малки 9-метрови) с прогнозна стойност от 64,5 млн. лв.

Процедурата предизвика сериозен интерес, особено за обособената позиция с най-голям финансов ресурс – за закупуване на 34 броя автобуси, за която оферти подадоха 8 консорциума, представящи едни от най-големите световни и европейски играчи. 3 консорциума подадоха оферти за 18-метрови автобуси (15 604 000 лв. прогнозна стойност), 3 се включиха в надпреварата за 9-метрови возила (12 124 800 лв.). Оказа се, че сериозният интерес и солидният опит на участниците нямат особено значение – с техническата оферта по мнението на конкурсната комисия е успял да се справи само един кандидат – консорциумът „Ел Бус България“.

Очаквано, участниците в консорциума не са случайни. В обединението влизат бургаската „Пожарна сигурност“ ООД на Павлин Бошнаков и софийската „Бест Брокерс“, управлявана към момента от Ирина Георгиева. Според публикации Бошнаков е близък с бизнесмена Валентин Златев, който наскоро се оттегли от „ЛУКойл-България“. Това не е тайна за никого в Бургас – фирмата „Пожарна сигурност“ е част от единната противоаварийна служба на територията на „ЛУКойл-България“.

Софийската „Бест Брокерс“ не е известна с изпълнение на поръчки, но е регистрирана на еднакъв адрес с „Ел Брокърс“ на същата Ирина Георгиева, поела управлението в нея от Юлия Мирчева. Мирчева бе представител в обединение „Логистика“ по друг договор, свързван с Валентин Златев, за който „Сега“ писа – за организирането на абсурдно скъпи събития по програма „Еразъм+“. И тогава обединението, в което участва близка на Златев фирма, бе единственото, допуснато до класиране въпреки абсурдно високите цени за отделни дейности, а 7 от общо 8 кандидата бяха отстранени. При някои дейности тук предложените цени стигнаха 140 пъти най-ниската оферта. Процедурата в крайна сметка бе прекратена.

И в Бургас при липсата на конкуренция и натиск върху цените офертата, която консорциумът подава, е доста над постиганите нива при сходни обществени поръчки на други възложители, коментират от бранша. За доставката на 34 броя 12-метрови електробуси „Ел Бус България“ предлага единична цена за автобус, зарядна станция и система за телеметрично наблюдение в размер на 1,074 млн. лв., или близо 550 000 евро на бройка. Първоначално цената е била малко по-висока, но при договарянето с общината е постигнато намаление от 6000 лв. на автобус.

И с тази отстъпка предложената от „Ел Бус България“ цена надхвърля с около 100 000 евро на бройка цените при търгове на други възложители за електробуси със сходни показатели. Показателен е обявеният м.г. търг от летище София за закупуване на електробус със сходни технически изисквания като тези в Бургас, при който класираната на първо място оферта за 1 брой електробус е за 337 600 евро – на „Авто Инженеринг Холдинг Груп“, а най-високата оферта в класацията е за 429 000 евро на електробус. По-ниски цени са постигани и на търгове в чужбина, като по сходен търг в Полша цените тръгват от 418 326 евро, а дори най-високата оферта на Mercedes е по-ниска – за 530 000 евро, дават пример запознати с бранша.

За 18-метрови автобуси „Ел Бус България“ е предложила също намаление на единичната ценна на бройка с 6000 лв. от първоначално оферираните 1,464 млн. лв., като крайната обща цена е достигнала 15 542 000 лв. Това е близо до първоначалната прогнозна цена от 15 604 000 лв.
Любопитни са аргументите, с които комисията е отстранила всички останали кандидати и е допуснала единствено техническите оферти на „Ел Бус България“.

При останалите кандидати спънка за всички се е оказала методиката, по която комисията си представя, че трябва да се доказват параметри като време за заряд, пробег след заряд, доказване на максимално допустима маса, допустимо максимално натоварване на осите и др. Конкурсната комисия не е приела типовите документи на съответните марки електробуси, доказващи декларираните параметри, и е изискала участниците да изчислят всеки един от тях в зависимост от специфичните условия на поръчката. Нито едно от изчисленията не е прието, освен това на „Ел Бус България“. При някои от кандидатите допълнителните изчисления са довели до по-добри резултати от декларираните в типовите технически доклади, но и това е прието за нарушение.

Не са зачетени и сертификатите за одобряване на типа превозно средство на голяма част от участниците с аргумента, че не отговарят на специфични ограничения по поръчката и националното законодателство. Фирмите вносители обясняват, че този аргумент е абсурден – практика е типовите одобрения да се надграждат в зависимост от различните изисквания в различните страни, а не предварително да се вадят сертификати. Абсурдно е комисията да отстранява участници поради по-широкия обхват на натоварване на осите на електробусите, посочен в типовите одобрения, след като това натоварване се конкретизира в техническия паспорт при последваща доставка, изтъкват хора от бранша.

Къде е истината ще умува КЗК и вероятно Върховният административен съд. 3 компании вече обжалват класирането в Бургас, което вероятно ще забави значително изпълнението на договорите.



Източник: narod.bg

Коментари (37)

  • Отговори (18) (8)
    1. добавен от: Анонимен 2 Октомври, 14:28

    Наистина ли считате заглавието за коректно? Издава комплексарщина и простотия. Пък и откъде ще намери пари сиромаха? Голямо жалене го жалихте, само преди месец.

    • (6) (6)
      1. добавен от: Анонимен 2 Октомври, 14:43

      Ти него не го мисли, той парички си има

  • Отговори (13) (11)
    2. добавен от: Анонимен 2 Октомври, 14:34

    Ей не наяде се

  • Отговори (13) (7)
    3. добавен от: Анонимен 2 Октомври, 14:36

    Корупция!!!

  • Отговори (7) (5)
    4. добавен от: Анонимен 2 Октомври, 17:45

    kolko i pari da ima toq pravec pak e zaginalo selo s 1 goredeliv vladetel

  • Отговори (7) (7)
    5. добавен от: Анонимен 2 Октомври, 18:28

    НОМЕР 4 Правец е дестинация.Ти си тотално объркан човек.Винаги е бил и ще бъде.

    • (2) (2)
      1. добавен от: Анонимен 3 Октомври, 19:50

      Лаква дестинация е тва загубено село бе?

  • Отговори (8) (6)
    6. добавен от: Анонимен 2 Октомври, 19:22

    Имахте един отбор баскетболен вече и него нямате къде се играе ШЛ в момента в АРЕНА БОТЕВГРАД Айде за гъби по баира в село правец

    • (6) (3)
      1. добавен от: Анонимен 2 Октомври, 19:37

      Къв баир, к'ви 5 лева.
      Бае ви Свинарски отдавна загради Било планина, немате от дека да си наберете гъби :lol: :lol:

  • Отговори (2) (3)
    7. добавен от: Анонимен 2 Октомври, 20:17

    Pravec shte se izkrivi

  • Отговори (8) (5)
    8. добавен от: Анонимен 2 Октомври, 20:32

    Как не Ви е срам .Нито сме на нивото на г-н Валентин Василев Златев.Умствено.Нито на положението.Грамотен човек.Аз не бих се посмилил да пиша по негов адрес.Не че нямам право на мнение
    ТОЙ НАПРАВИ ВСИЧКО ЗА ПРАВЕЦ!!!!.АДМИРАЦИИ.Човек допуска грешки.Спотед мен едната е на "Драган Йотов" номер 2..Тоеа са бели кахъри
    ТОЯ МИШОК СР Е СКРИЛ..ПЕНСИЯ БАТЕ.ИСТИНСТА ВСЕ НЯКОГА ИЗЛИЗА НАЯВЕ.БОКЛУК!!!!

    • (2) (4)
      1. добавен от: Анонимен 2 Октомври, 21:16

      к'во има на "Драган Йотов" номер 2
      Да не е голф-комплекса щото това от най-грубите му грешки, ама той да не се къхъри за голф-комплекса нали и така и така братушките ще си го приберат

    • (7) (2)
      2. добавен от: Анонимен 2 Октомври, 21:53

      Ха ха ха колко плитко разсъждаваш,правчани станахте крепостни селяни нищо повече

  • Отговори (3) (3)
    9. добавен от: Анонимен 2 Октомври, 20:49

    Тоя глупак разби цяло управление
    ПОВЕЧЕ ВДИГАНЕ НЯМА.Махайте го тоя глупак.Докато е време.Той е вреден за Правец.

    • (3) (0)
      1. добавен от: Анонимен 3 Октомври, 19:49

      Не само за Правец, но и за цялата държава!!!!

  • Отговори (2) (0)
    10. добавен от: Анонимен 2 Октомври, 20:57

    ВЯРНО Е.ТО И НИЕ НЕ СМЕ ВРЕД С АКЪЛА,НО ТОЯ ТОТАЛНО Е ИЗТРЕЩЯЛ.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete