Петък, 29 Март 2024, 14:05

Ваня Миланова се превърна в атракция на Международната олимпиада по биология в Техеран

31 Юли 2018, 08:05
(2) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 2624 0


Четирима българи се завърнаха с четири медала от Международна олимпиада по биология, най-престижното състезание в областта за ученици от цял свят. Нашите участници са заслужили отличията при рекордна конкуренция през тази година – общо 261 участници от 71 държави. Домакин на събитието през миналата седмица бе иранската столица Техеран. И всичко става по техните правила, но това не спъва успеха на изключителните български таланти. За първи път всичките ни четирима участници се връщат с медал. А те безспорно се състезават с най-добрите. Разказват, че участник от Китай, който се класирал на второ място сред всички, бил толкова добър, че с двете си ръце изпълнявал две различни практически задачи, притиснат от времето – двойно по-малко от обичайното, необходимо за изпълнение на зададените четири практически модула.

Единственото момиче в отбора ни е Ваня Миланова от Костинброд (ученичка в НПМГ), която се превръща в истинска атракция на откриването, когато се появява с българска носия. След това докато прави дисекция на пиявици, разделя ДНК чрез електрофореза, пречиства белтъци и прави куп други анализи, тя задължително покрива цялата си глава и коса със специална забрадка и носи широки, дълги и неудобни дрехи, покриващи цялото й тяло.

“Това са традициите, още в поканата беше написано, че трябва да се съобразим с доста рестрикции относно жените по време на самото състезание. Аз лично съм учудена, че на 2500 км. от нас има такъв свят. Във вагон на метрото, в който се возят само жени, отстъпих място на една дама с малко дете и тя не смееше да седне на него, само стоеше и се оглеждаше, беше й много странно”, разказа ръководителката на отбора доц. Албена Йорданова от Медицинския факултет на Софийския университет.

Бронзовата медалистка Ваня Миланова тази година завършва Националната природо-математическа гимназия в София и избира да остане в България. От есента ще учи “Молекулярна биология” в Софийския университет.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete