Петък, 19 Април 2024, 10:47

Въпреки всички пречки в с. Драговищица имаше Великденска служба

16 Април 2017, 11:54
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 3452 0


Както писахме по-рано, дългогодишният свещеник в с. Драговищица отец Ради отказва да служи на Великден. Това създаде редица проблеми пред вярващите, които бяха поставени пред риска за първи път от години насам да няма вечерна служба на Възкресение Христово.

Въпреки всичко обаче, служба имаше. Не липсваха и още проблеми в празничната вечер - на свещеника беше забранено да влиза и да служи в храма "Св. Николай". За това службата беше изнесена на открито пред църквата. Силният дъжд, който беше завалял по-рано, спря точно за празничната служба и не създаде допълнителни усложнения. Всички със запалени свещи в ръце обиколиха заедно църквата. В полунощ свещеникът поздрави всички с думите "Христос воскресе", на което му беше отговорено с "Воистина воскресе". Присъстващите изразиха своето удовлетворение, че все пак има празнична служба, на която се събраха стотици души. Чуха се мнения, че от години насам това е най-сериозния празник - културно поведение и отношение и без груби и пошли изяви от страна на присъстващите. 

Свещеникът каза пред събралите се, че "Църквата е общност от вярващи хора", и в случая не е проблем, че не се е служило в храма, а навън пред всички. След пожеланията за здраве и благоденствие бяха осветени яйца и козунаци, като традиционно се извърши и чукането с яйца. 

Местните жители на с. Драговищица демонстрираха, че въпреки всички проблеми и пречки, вярата и желанието за единение в един от най-светлите християнски празници са по-силни от всичко.

Сред присъстващите бяха и кметът на с. Драговищица Албена Виденова, заместник-председателят на Общинския съвет Анна Радовска, съветниците Николай Борисов и Иван Иванов.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete