Четвъртък, 25 Април 2024, 11:09

Въпросът за вдигането на данъка за старите коли не може да се разглежда еднозначно, според кмета Гавалюгов

16 Ноември 2018, 14:41
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1380 22


"При всички положения въпросът има тълкование, зависи от коя гледна точка се погледне. Хората трябва да знаят, че изменението в този закон е поискано от кметовете чрез Сдружението на общините в Република България. Защо казвам от кметовете? Защото данък „Превозно средство” е местен данък и той влиза директно в съответната община. В повечето общини, включително и в община Ботевград, това е основният данък като приходи. Т.е. от данък „Превозни средства” се сформира най-големият местен приход за община Ботевград", каза кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов във връзка с въпрос на медиите, касещ неговата позиция по темата.

"За да имаме финансовите инструменти, с които можем да изпълняваме инвестиционните програми, за всяка една община, са добре дошли по-високи приходи. Не са тайна проблемите с пътната инфраструктура в общината, така че едни повишени средства за община Ботевград, биха позволили доста по-своевременно и доста по-мащабно да се извършват ремонтни дейности върху пътната инфраструктура на територията на цялата община.

Дори с увеличението, което се предвижда, няма да са достатъчни средствата в рамките на една или две години да се рехабилитира изцяло пътната инфраструктура, голяма част, от която просто се изкърпва през годините заради възможностите на местния бюджет" , допълни кметът и обясни:

"Сериозни инвестиции във всяка една община постъпват по линия на европейски проекти и програми, където обикновено средствата не са десетки и стотици хиляди, обикновено са няколко милиона. Знаете, че ние кандидатстваме по Програма за Развитие на селските райони с проект за около 6 млн.лв. за основен ремонт и рехабилитация на около 25 км общински пътища. Все още очакваме сключването на договор и силно се надявам, че това ще се случи. Давам пример, че това са едни средства, които ние акумулираме. Например 6 млн. лв се акумулират може би за около 7,8 години като приходи от данък „превозни средства”. Така че погледнато от тази точка, аз подкрепям повишаването на приходите в една община, тъй като в община Ботевград през последните няколко години събираемостта се е увеличила. Предприеха се съответните мерки. Благодаря на гражданите за разбирането и усещането, че данъците отиват по предназначение. Те трябва да знаят, че ние можем да извършим дейности съобразно средствата, с които разполагаме или, които сме успели да привлечем.

Знаете, че винетните такси пък отиват за поддръжка на републиканската пътна мрежа. Никакви други средства не постъпват в общините. Основните средства, които отиват за поддържане на пътната инфраструктура, ако изключим целевата субсидия за капиталови разходи, са данък „Превозни средства”.


От друга страна пък, хората справедливо, гледайки своята камбанария, не желаят на пръв прочит увеличение на техните данъци. Според мен основната причина не е просто, че това ще доведе до нови разходи за дадено домакинство, а хората по-скоро се притесняват, че тези допълнителни средства, които те ще внасят в общинските хазни, няма да се изразходват по предназначение и целесъобразност.

Всеки иска да кара по-нов автомобил с по-икономични характеристики, но такива струват съответно и по-висока цена и затова основният аргумент на българите да предпочетат по-старите автомобили не е заради това, че са по-стари, а затова, че са по-евтини.

Така че въпросът не може да се разглежда еднозначно. Аз като кмет на община казвам, че съм съгласен да постъпят повече приходи в общинската хазна, защото тези средства са ни много необходими, за да реализираме рехабилитацията на общинската пътна мрежа. От друга страна разбирам и притесненията на хората, че ще се увеличи данъкът на старите коли, които се предполага, че са на по-бедната част на населението. Всъщност това изглежда несправедливо- да караш стара кола и да не можеш да си позволиш лукса, да нямаш възможността да си купиш по-екологична кола и затова, че си беден излиза, че ти се увеличава данъчната тежест. Но пък карайки стария автомобил, ти използваш стари технологии, които са доста по- увреждащи околната среда”, заяви кметът Иван Гавалюгов”.



Източник: balkanec.bg

Коментари (22)

  • Отговори (16) (1)
    1. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 14:47

    Каза нещо, ама нищо не каза.

    • (10) (1)
      1. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 21:31

      Да вдигне данъка и само да съм видял дупка по улицата!!! Нали ВиК рязкопаха всичко бе да ги втресе. Защо аз ще им плащам разкопките. И защо по дяволите ще се плаща на конска сила? Аз предлагам да се плаща по големина на гумите и тежест на колата!! Нали от това зависи колко се износва асфалта. Бахти кретените има в тая държава. Госпожата ми едно време ми ги даваше за пример тия. А сега да погледнат всички госпожи и даскали какви говеда са изучили и как ни управляват.....

  • Отговори (12) (11)
    2. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 14:47

    Поредното безсмислено празнодумие на безполезната пионка недоразумението гавалигльо

  • Отговори (15) (7)
    3. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 14:47

    Тоя някой път ще каже ли нещо смислено и стойностно като истински мъж

  • Отговори (8) (7)
    4. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 14:48

    Мрънкащият ревльо знае само да бръщолеви и да говори празни приказки, пък накрая все други са му виновни

  • Отговори (5) (1)
    5. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 14:50

    А европейските пари къде отиват??

  • Отговори (7) (0)
    6. добавен от: алкохолика 16 Ноември, 16:35

    живеем в страшна държава,няма що....

  • Отговори (8) (5)
    7. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 17:10

    Кмете,защо се опитваш да мислиш,като не ти се удава.Точно такива като теб трябва да изритаме от властта,защото само за себе си мислите.

    • (6) (2)
      1. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 19:01

      Като гледам на теб как ти се Удава

    • (6) (2)
      2. добавен от: Анонимен 17 Ноември, 09:07

      Как да се съгласим с теб, №7, като си неграмотен. Пише се "отдава". А си изпълнен със злоба и мъст, та ще се пръснеш.

  • Отговори (13) (0)
    8. добавен от: Анонимен 16 Ноември, 18:06

    Богатите стават по-богати,бедните обедняват все повече.Властта е на богатите и те се стремят да си защитават техните интереси.Бедните да го д...т.Тава е визията за България на ГЕРБ, такава е политиката и на ЕС и рано или късно на бедните ще им писне и ще въстанат,но тъй като няма кой да ги поведе засега само крякат.Парите ще затрият света и краят няма да е далече.

  • Отговори (4) (0)
    9. добавен от: За чих му е 16 Ноември, 18:50

    Може колата да ти е стаа и като е в норма.тогава......

  • Отговори (9) (0)
    10. добавен от: А 16 Ноември, 18:54

    А байо ,който ползва два пъти в месеца,колко замарсява снеговата кола?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete