Събота, 20 Април 2024, 06:24

Васил Василев бе избран за Цар на виното във Врачеш. Царица стана Тинка Пеева

14 Февруари 2019, 15:21
(2) (2)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4358 5


По традиция всяка година на 14 февруари жителите на с.Врачеш честват подобаващо първия пролетен празник - Трифон Зарезан, денят на лозарите и кръчмарите. През този ден се зарязват лозята и това ни подсказва за настъпващата пролет. Както всяка година, така и тази, врачежани се събраха в ловната хижа в подножието на манастир "Свети Четиридесет мъченици", за да посрещнат хубавия празник и да изберат Цар на виното и Царица на лозята.

Домакинът- кметът на селото Марин Бончовски тази година посрещна много официални гости, сред които: кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, зам.-кметовете Борис Борисов и Цветелин Цветков, секретарят на общината Стефка Граматикова, общинските съветници Тихомир Найденов, Илин Черняшки и Милчо Владимиров, главният архитект на общината Георги Джотолов, служители на Общинска администрация Ботевград.

Водосвет за здраве и плодородие отслужи отец Димитър от селото.

Кметът на общината Иван Гавалюгов поздрави врачежани с хубавия празник и отправи пожелания за здраве и щастие, добро настроение през цялата година и пълни бъчви с хубаво врачешко вино.

В своето поздравително слово кметът на селото Марин Бончовски каза: "Празникът, почитан от много българи, носи надежда за берекет и спорна година. На празника Трифон Зарезам нека благословим Свети Трифон, плодородието и човешкия труд. Нека всяка лозя да е отрупана с плод, за да могат майсторите бъчвари да реализират своите бъчви". В заключение кметът пожела на присъстващите да бъдат живи и здрави.

Тази година кандидатите за Цар на виното бяха общо 10, които предоставиха за дегустация своето домашно вино. Журито, което имаше за задача да избере най-добрия елексир, приготвен в домашни условия, бе в състав: председател - доц. Георги Спасов, членове: отец Димитър и Стоил Атанасов. Класиран на първо място, с най-хубава продукция, и нов Цар на виното в с. Врачеш стана местният жител Васил Маринов Василев. За царица на лозята пък бе определена Тинка Пеева, у която се падна парата от питата. Новоизбраните Цар и Царица изпълниха ритуала по зарязване на лозята. Кметът като стопанин на селото, се присъедини към тях.

За доброто настроение на присъстващите се погрижиха самодейци към НЧ "Събуждане" - с.Врачеш- младежки танцов състав с ръководител Радослав Цветанов и талатливата музикална изпълнителка Станислава Димитрова.


Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (10) (2)
    1. добавен от: Анонимен 14 Февруари, 18:21

    Честит празник,нека живеят българските традиции!

  • Отговори (14) (30)
    2. добавен от: Родител 14 Февруари, 22:08

    Така ли се лекува тежко болната учителка г-жа Маринова от детската градина?
    Родителите останахме с впечатлението, че наистина е много болна, след като директорката я описа като "тежко болна"?

  • Отговори (11) (14)
    3. добавен от: Анонимен 15 Февруари, 15:29

    Охооо и директорката на детската градина Зорница е там ма тя нали има празник Трифон Зарезан ДЕН НА ПИЯНИЦАТА :P

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 15 Февруари, 16:47

    Царят е стабилен,но къде е царицата?По какви критерии се прави нейния избор?Тази дама не е виновна,но е малко неуместно това,трябва да има възрастова граница.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 15 Февруари, 17:25

    Царят е стабилен,но къде е царицата?Малко е неуместно с възрастни дами на това място/с извинение към настоящата/ Да се промени регламента относно възрастта им.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete