Петък, 19 Април 2024, 17:18

Василия Стойнова представи новата си книга, посветена на 120-годишнина от създаването на църквата "Св. Св. Безсребреници Козма и Дамян"

17 Май 2018, 12:02
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2229 4


На днешния голям празник Възнесение Господне (Спасовден) поетесата от с. Скравена Василия Стойнова избра да представи новата си книга „120 години храм „Св.Св. Безсребреници Козма и Дамян” – с. Скравена- Софийско”. Книгата трябваше да излезе от печат през 2016 години, когато църквата отбелязва своята 120-годишнина, но поради множество пречки печатното издание излиза тази година.

Представянето на книгата се състоя в самата църква, след като завърши утринната празнична литургия. В предисловието на новата си книга, Василия Стойнова пише: „На внучките ми Виктория и Стефания, за да знаят и не забравят, че в този храм са приели Тайнството Свето Кръщение”.

А ето какво споделя писателката за самата книга: „Избрах да пиша за църквата, защото моето име се свързва с нея. Разглеждайки църковната библиотека, аз се натъкнах на едни много ценни документи, които разкриват миналото и историята на манастирите и на църквата”. Така Василия Стойнова решава да започне да събира документи, да черпи интересна информация за църквата, и всичко това да събере в една малка книжка. В печатното издание писателката от Скравена пише за всеки отец, служил в църквата от самото нейно построяване. Споменава се името на: Поп Банчо, Свещеник Димитър Николов, Свещеник Георги Попдимитров, Свещеник Васил Делиев, Свещиник Филип Найденовски, Свещеник Йордан Илчев, Свещеник Иван Узунов, Свещеник Дамян Стойновски, както и името на сегашния отец на църквата Свещеноиконом Петър Петров.

С гордост Василия Стойнова подчерта, че всички свещеници, които е познавала и са служели в църквата, са били ерудирани и добри хора, какъвто е и настоящият Петър Петров. За него Василия пише : „Когато отец Дамян си отиде от този свят, бяхме в голяма тревога. Кой ще го замести? Но от Ловчанска митрополия ни увериха, че ще имаме достоен наследник- певец като него. И наистина, за Димитровден ни беше представен отец Петър. Роден във Враца през 1953г. Завършил духовна академия. Служил във Враца и София. Приехме го с разтворени сърца и души и той не ни разочарова”.

Редактор на печатното издание е Цанка Йорданова. Спонсори: Цветанка Гърбиджанова, Иван Николов и Цанка Йорданова.

Отпечатана от: „Народно читалище 19 февруари 1906”


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 17 Май, 21:33

    госпожата от първия ред трябваше да си свали капелата от уважение първо към святото място в което се намира и след това към останалите

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 18 Май, 21:11

    Ей , този кмет се сеща за третата възраст , което не е зле , ама то в селото има и други , нищо , че не пишат книги!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 26 Септември, 15:07

    Нищо не знаете за свещенник Петър изгонен от Врачанска епархия за неговите дела нищо не знаете

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 28 Септември, 19:21

    Имате си прекрасен свещенник Отец Петър. Изгонен от Врачанска епархия. Направил разкола и нямаше никакви качества на истински свещеник.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete