Четвъртък, 28 Март 2024, 13:47

Във Врачеш отбелязаха Националния празник на България

3 Март 2017, 12:12
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4278 4


Днес се навършват 139 години от Освобождението на България от турско робство. Признателни поколения се събраха пред паметника на Освобождението в центъра на селото, за да отдадат почит на загиналите за свободата на страната ни. Тържественото честване започна в 10:30ч. с издигане на националното знаме. Гости на събитието бяха общински съветници към Общински съвет Ботевград.

Водещата на тържеството Пламена Гешовска припомни исторически факти от Освобождението на България. „На 3-ти март през 1878г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с което се слага край на Руско-турската война, започнала през 1877г. и се поставя началото на Третата българска държава. През 1890г. 3 март е обявен за Национален празник. На 17 ноември стар стил (нов стил 29 ноември) 1877г. гр. Орхание е освободен от руските войски без особени жертви и кръвопролития. На другия ден, войските от Западния отряд на генерал Гурко – три батальона под командването на полковник Грипемберг съставляващи авангарда на Западния отряд, се отправят по софийското шосе към Арабаконак. Четвъртият батальон получава заповед да завземе с.Врачеш и да охранява изоставените турски складове, препълнени с храна и провизии, предназначени за Плевен. Щабът на генерал Гурко се настанява във Врачеш в Камишларската къща“, припомни водещата.

Кметът на с. Врачеш Марин Бончовски поздрави присъстващите „Уважаеми гости, драги жители на с.Врачеш, днес е 3-ти март Национален празник на Република България. Пет века робство, но ние през тези векове не сме били покорни рая. Призовавам всички да живеем със заветите на нашите предци и да работим днес така за България, че утре да не се срамуваме да се наричаме българи. Пожелавам на всички хубав празник, да бъдем живи и здрави и да пребъде България“, каза в заключение Бончовски.

Учениците от ОУ „Отец Паисий“ с. Врачеш изнесоха поетично-музикална програма. Чрез стихове и песни те припомниха героичния подвиг на революционерите и смелите битки за Освобождението на нашата страна.
Мария Кацарска от с. Врачеш изчете свои авторски стихотворения, посветени на 3-ти март и на родното й село.

Венци и цветя. пред паметника на Освобождението, поднесоха: Кметство Врачеш, МК ГДБОП, МК ОББО, ОУ „Отец Паисий“, ПК „Селянин“ – Врачеш, читалище „Събуждане“, Пенсионерски клуб с.Врачеш и признателни граждани от селото.


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (8) (4)
    1. добавен от: Анонимен 3 Март, 12:41

    Браво на Маринчо - единственият читав кмет в ботевградско!

  • Отговори (6) (2)
    2. добавен от: Анонимен 4 Март, 00:21

    Гледам, че двама малоумници, назначени от недоразумението на заплата от повишените ви данъци, с цел денонощно да следят кой какво пише, вече са се изходили по голяма нужда с минуси...

  • Отговори (5) (1)
    3. добавен от: Анонимен 4 Март, 08:15

    Много вяло.

  • Отговори (4) (0)
    4. добавен от: Анонимен 4 Март, 12:50

    Вяло, вяло, та чак мозъкът ти отвяло...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (35)
70% Complete