Вторник, 22 Октомври 2019, 22:26

Възпоменателен курбан и представяне на книга в с. Калугерово

12 Юли 2014, 18:48
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3718 2


Днес в село Калугерово се проведе възпоменателен курбан и представяне на книгата "Впечатления и факти",  Дневник на Петър поп Марков от Балканската война по повод 100 години военноисторическа комисия.
Представянето на книгата се състоя на площада в село Калугерово. Участваха председателят на Военноисторическата комисия доц.д-р Станчо Станчев, полковник от резерва, и издателят на книгата Иван Сапунджиев. Сред присъстващите беше внука на Петър поп Марков - Стоян Петров и жена му Ваня, както и други наследници.  Те бяха посрещнати от кметицата на село Калугерово - Наталия Василева.
"Благодарим за радушното и топло посрещане в това китно, красиво балканско селце. За нас беше голямо удоволствие да се запознаем с ръкописа на Петър поп Марков - един много интелигентен български учител, много добре подготвен и като военен. Характерно в ръкописите на Петър поп Марков е, че са написани много човешки и няма прикриване и замаскиране, той е писал това, което му идва от вътре и което му е диктувано от сърцето и душата... Виждам, че и тук в село Калугерово се тачи тази фамилия. Тя е свързана с  революционното движение в този край. Бащата на Петър поп Марков е този, който довежда руските войски по време на Руско -турската освободителна война. Той никога не скъсва с връзките си в Калугерово и остава една трайна следа в това красиво българско селце", каза доц.д-р Станчо Станчев.
Авторът на книгата "Впечатления и факти" - Иван Сапунджиев сподели, че най -силно впечатление му е направил перфектния ръкопис на Петър поп Марков. 
Военноисторическа библиотека - Военна Академия подари книги от ръкописите на Петър поп Марков и карта от Руско - турската война, на която е отбелязано село Калугерово.
Стоян Петров сподели, че се чувства горд, че е потомък на този род - "Това е един пример за следващите поколения и нека стане традиция да се правят такива родови срещи".
Отец Йоан от  Правешкия манастир освети курбана за здраве. 


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 13 Юли, 07:38

    Отецът от Чекотинския манастир,навярно доволен от доносите с брат си и "четата му" по адрес на правешкия отец Страхил,гледа като на.ран!Поредния боклук в манастира ,след онзи с лявата резба,където го пребра Господ да не мърси земята!Май се казваше Дим Дуков....... :x :x :x Самия факт,че служи за пореден път отец Йоан в Калугерово е от ясен по ясен!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: АНОНИМЕН 14 Юли, 12:36

    БРАВО НА ПРИКАЗНО ЩАСТЛИВИТЕ БАБИ С ПЕШУНЯ,ОТ... СИ РАЗНИ БАБИЧКИ.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (38)

Кой кандидат ще подкрепите за кмет на община Ботевград

Анкета » коментари (38)

Кой кандидат ще подкрепите за кмет на община Ботевград

отговори
Иван Гавалюгов - ПП МИР (597)
70% Complete
Сашко Везенков - ПП ГЕРБ (134)
70% Complete
Веселка Златева - БСП за България (79)
70% Complete
Васил Гергов - ПП Нова алтернатива (20)
70% Complete
Цветан Миньовски - КП Алтернативата на гражданите (35)
70% Complete
Георги Георгиев - МК ДИБО (115)
70% Complete
Иванка Томова - ПП "Атака" (22)
70% Complete