Сряда, 24 Април 2024, 18:07

Възраждане на обичаите за Сирни заговезни

19 Февруари 2018, 07:02
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1763 0


На Сирни заговезни читалище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Костинброд за втора поредна година направи възстановка на традициите, свързани с празника.
От рано в двора на читалището започна подготовката - подготви се голяма клада с дърва, момите се спретваха за празника, музиката напомняше на жителите, че предстои празник.
Дейци и приятели на читалището представиха голяма част от традиционния фолклор, свързан с празника. Младо семейство, седнало на паралия, се подготвя да ходи при кумовете си за прошка. Те представят обичая "хамкане" - вързано на конец яйце, което се люлее пред децата и те трябва да го хванат с уста. Децата минават през младото семейство и на свой ред искат прошка. След това трапезата се подготвя за кумовете. При тях пристига младото семейство - с питка и вино и молят за прошка. Всички сядат на обща трапеза и започва празника. На свой ред кумовете правят "хамкане", този път с халва с децата. Идват и кукери и започват танц около огъня, за да прогонят злите сили. След тях момите заформят голямо хоро около огъня. 
Съществена част от празника е и традиционното оротване - въртене на огън за здраве и пречистване. В миналото "оротниците" са били правени от слама и сено, а в наши дни от напоени с гоориво парцали. Млади момчета въртят оротниците, огънят се прескача за здраве от всички.
Така за поредна година читалището представя една от основните си дейности - социализация на българските традиции и култура. 
Общинският съветник Николай Борисов уважи празника и подкрепи всички участници.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete