Неделя, 7 Март 2021, 13:18

Възстановка на събития от живота на Вълчан войвода в Осеновлаг

22 Август 2016, 00:01
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 1611 1


Национален съюз „Единение“, съвместно със сдружение „Танцова група Шопите“ и чифлик „Ненкови“ организира възстановка на събитията от живота на Вълчан войвода и освобождението от турско робство.

В събитието, което се състоя в село Осеновлаг край град Своге, взеха участие около 1000 души от различни фолклорни групи, танцови състави и местни жители. Съюз „Единение“ представи живи картини от живота на легендарния Вълчан войвода, роден в с. Осеновлаг, който бил народен закрилник и истински родолюбец.

Легендата гласи, че Вълчан войвода изпратил свои хора при руския император Александър II с молба да изпрати няколко вагона със злато, с които да плати за освободителната война, но императорът не повярвал на молбата му и тя останала част от народните предания, които разказват, че войводата обирал турските кервани със злато и после го закопавал на скришни места.
Ролята на Вълчан войвода във възстановката е изиграна от композитора маестро Георги Андреев от ансамбъл „Филип Кутев“. Водосвет отслужи отец Венци от манастира „Седемте престола“.

Национален съюз „Единение“ е една от най-ревностните патриотични организации, която прави възстановки на исторически събития, свързани с борбата за освобождение на българския народ и Руско-турската война. Председателят на съюз „Единение“ полковник доц. д-р Георги Маринов представи изложба на оръжия от периода на руско-турската война.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (1)

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?

Анкета » коментари (1)

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?

отговори
Ароматните вещества, които са добавени в тютюна (60)
70% Complete
Никотинът, който е естествена съставка на тютюна и води до зависимост (109)
70% Complete
Химическите вещества, които се образуват в дима при горенето (228)
70% Complete
Други добавките в тютюна, които са търговска тайна на производителите (87)
70% Complete