Петък, 22 Януари 2021, 10:50

Възстановка на събития от живота на Вълчан войвода в Осеновлаг

22 Август 2016, 00:01
(0) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 1586 1


Национален съюз „Единение“, съвместно със сдружение „Танцова група Шопите“ и чифлик „Ненкови“ организира възстановка на събитията от живота на Вълчан войвода и освобождението от турско робство.

В събитието, което се състоя в село Осеновлаг край град Своге, взеха участие около 1000 души от различни фолклорни групи, танцови състави и местни жители. Съюз „Единение“ представи живи картини от живота на легендарния Вълчан войвода, роден в с. Осеновлаг, който бил народен закрилник и истински родолюбец.

Легендата гласи, че Вълчан войвода изпратил свои хора при руския император Александър II с молба да изпрати няколко вагона със злато, с които да плати за освободителната война, но императорът не повярвал на молбата му и тя останала част от народните предания, които разказват, че войводата обирал турските кервани със злато и после го закопавал на скришни места.
Ролята на Вълчан войвода във възстановката е изиграна от композитора маестро Георги Андреев от ансамбъл „Филип Кутев“. Водосвет отслужи отец Венци от манастира „Седемте престола“.

Национален съюз „Единение“ е една от най-ревностните патриотични организации, която прави възстановки на исторически събития, свързани с борбата за освобождение на българския народ и Руско-турската война. Председателят на съюз „Единение“ полковник доц. д-р Георги Маринов представи изложба на оръжия от периода на руско-турската война.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще се ваксинирате ли?

Анкета » коментари (4)

Ще се ваксинирате ли?

отговори
Да (106)
70% Complete
Не (258)
70% Complete
Ще изчакам да се ваксинират повече хора и тогава ще преценя (58)
70% Complete
Имам особено мнение по въпроса с ваксината (24)
70% Complete
Вече имам изграден имунитет и не се нуждая от ваксина (21)
70% Complete