Вторник, 11 Май 2021, 13:19

Вдигат учителските заплати с 10%

5 Октомври 2016, 10:15
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2695 12


Премиерът Борисов и Владислав Горанов ще дадат още 223 млн. лв. за образование. Най-голям ще е ръстът на стартовите възнаграждения

Средно с 10% ще бъдат увеличени учителските заплати от началото на 2017 г. За това се договориха КНСБ, Синдикатът на българските учители, премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. Догодина държавният бюджет ще предостави за образование допълнително 223 млн. лв., като от тях 126 млн. ще бъдат за увеличените заплати. "Правителството може да си позволи това, защото са събрани 1.6 млн. лв. повече в резултат на работата на приходните агенции, МВР, ДАНС и прокуратурата. Бюджетът е в доста напреднала фаза, затова можахме да направим разчетите с финансовия министър и преценихме, че на образованието, като основен приоритет, можем да дадем тези средства допълнително", обясни премиерът Бойко Борисов на съвместен брифинг със синдикатите, финансовия министър и председателя на образователната комисия в Народното събрание Милена Дамянова.

Ръст на възнагражденията ще има не само за учителите, но и за техническия и помощния персонал. Детските градини също влизат в плана за увеличение на заплатите. Допълнителните 126 млн. лв. ще бъдат разпределени след разговори между социалните партньори и министерството на образованието. "Лично аз смятам, че най-високият процент трябва да отиде за увеличаване на начална работна залата за мотивиране на младите учители, които трябва да дойдат от университетите", заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. Допълнителни средства в размер на 9 млн. лв. ще бъдат отпуснати допълнително за изплащане на обезщетенията на всички учители при пенсиониране и на останалия персонал. "От 1 октомври обезщетението при пенсиониране на учителите е 10 брутни работни заплати, а на останалия персонал 8 работни заплати. От 1 януари 2017 г. обезщетенията при пенсионирането на учителите стават 10 заплати и половина, а на останалия персонал - 8 заплати и половина", каза още Янка Такева.

Преди повече от месец вицепремиерът Меглена Кунева заговори за увеличение на учителските заплати. Тогава обаче премиерът Борисов заяви, че темата не е обсъждана в кабинета. След това обаче започнаха да се търсят средства за увеличението, които Борисов и Горанов разрешиха, след като обсъдиха със синдикатите и учителите.

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието и науката

Радвам се, че правителството обективира оценката, която имахме, още когато сключвахме коалиционното споразумение - приоритет да бъде образованието. Обосновката защо това е необходимо е дадена отдавна от страна на Министерството на образованието и науката, за да може да направим видими реформаторските усилия на министерството и да убедим Министерски съвет, премиера, финансовия министър, че това са много важни и необходими средства за българското образование и наука. Това са средства, които ще ни дадат възможност да влезем в XXI век. Това е най-голямото увеличение на бюджета за образование през последните 10 г. Системата на образованието и науката винаги се е отблагодарявала за инвестициите. Това е инвестиция, на която резултатът не може да се види на следващия ден, но дава най-голямата добавена стойност. Това е отговорът на икономиката, здравеопазването, сигурността и дори демографията. Няма въпрос, на който отговорът да не е образование.

Канят млади преподаватели в нова специална програма

"Заедно в час" стартира тазгодишната си кампания за привличане на нови хора в образователната система, които да започнат работа като вдъхновяващи учители през септември 2017 г. Програма "Заедно в час" дава възможност както на завършващи студенти от всякакви специалности, така и на успешни професионалисти от различни сфери да допринесат за положителна промяна в българското общество, докато развиват и усъвършенстват себе си. Организацията си поставя за цел да привлече нови хора в образователната система, които с усилената си работа като учители да допринасят за успеха на всеки ученик в училищата с най-голяма нужда. Кандидатури за участие в програмата се приемат до 30 ноември 2016 г. на сайта на организацията - zaednovchas.bg. Успешните кандидати ще започнат своето обучение през юли 2017 г. и работа в училище партньор през учебната 2017-2018 г. По време на двете години, през които ще преподават като част от програмата, участниците ще получават месечен финансов стимул в размер на 500 лв. от "Заедно в час" като допълнение към заплатата от училище. Преди началото на програмата одобрените участници ще преминат интензивно лятно обучение. То ще включва лекции за придобиване на професионална квалификация "учител" към Пловдивски университет "Паисий Хилендарски" (ако одобрените участници не са придобили такава по време на следването си), както и обучение по международно признатия модел "Преподавай като лидер". В рамките на двете години учителите преподават и едновременно с това доразвиват необходимите им знания и умения, с които успешно да мотивират учениците си, да планират целенасочено и постоянно да повишават ефективността си. С постъпването си в програма "Заедно в час" участниците стават част от голяма и сплотена общност от колеги, съмишленици и партньори, които работят заедно в името на една цел - постигане на равен достъп до качествено образование за всички деца в България. След успешното завършване на програмата голяма част от тях продължават развитието си като активни застъпници за образователната промяна, чрез директна работа в училище или инициативи извън него. Над половината от досегашните 120 завършили програма "Заедно в час" продължават да се развиват в училище и в образователния сектор, а останалите се реализират в сферата на бизнеса и предприемачеството.

12 млн. лв. ще се отделят за транспорт на малчугани

Освен парите за увеличение на учителските заплати, кабинетът ще отпусне още средства за различни училищни дейности.
За транспорт на ученици са определени 12 млн. лв. допълнително, а за ремонт на старите и закупуване на нови автобуси са предвидени 2,6 млн. лв. За нуждите на децата със специални образователни потребности и за ресурсни учители ще има 6 млн. лева. Милион и половина са предвидени за съботно-неделните училища, а 3 млн. лв. допълнително са договорени за работата на учителите в сектора на високите технологии. Завишава се стандартът за детските градини и така в общините ще отидат 11 млн. лв. допълнително.

Неколкостотин милиона повече са изключително важни, защото ще гарантират прилагането на реформата, заложена в новия закон за образованието, отбеляза лидерът на КНСБ Пламен Димитров.
Копирано от standartnews.com

Източник: http://standartnews.com, Видео http://btv.bg

Коментари (12)

 • Отговори (0) (0)
  1. добавен от: Анонимен 5 Октомври, 10:33

  Няма и 50 лв след данъците.... :roll:

 • Отговори (0) (0)
  2. добавен от: Анонимен 5 Октомври, 10:45

  МИ №1 ОТКАЖИ СЕ ОТ ТЯХ И ГИ ДАРИ!

 • Отговори (0) (0)
  3. добавен от: Анонимен 5 Октомври, 10:52

  След дъжд - качулка! Образование в бълХария вече няма!

 • Отговори (0) (0)
  4. добавен от: Анонимен 5 Октомври, 11:53

  А когато Кунева в "Арена армеец" говореше това и обеща увеличение, Борисов какво направи-настръхна и каза, че няма пари и никой не е говорил с него за увеличение. Сега преди изборите хоп, и намери. Това е добре. И аз съм "за", но едва ли го прави от загриженост и от сърце, а си е чист предизборен ход.

 • Отговори (0) (0)
  5. добавен от: Анонимен 5 Октомври, 12:40

  най - простото съсловие е учителското.

 • Отговори (0) (0)
  6. добавен от: Анонимен 5 Октомври, 12:41

  То не е цяло лято почивка ,ескурзии ,зиме почивка ,пролетта почивка ,сумa празници .На работа по 4часа на ден нaй много и на крaя шапка пари ,а ние в производството по 12часа за този дето клaти гората .

 • Отговори (0) (0)
  7. добавен от: Анонимен 5 Октомври, 12:55

  #6, ако беше ходил на училище повече от 4 часа на ден, щеше да има нещо "на последния етаж" и нямаше да работи "в производството".

 • Отговори (0) (0)
  8. добавен от: поли 5 Октомври, 13:03

  Тaкивa кaто този човек ви изкарват заплатите .Aко всички бяхa дaскaли и никой не рaботеше кой ще изкaрвa заплатите номер 7.Зaсрaми се .

 • Отговори (0) (0)
  9. добавен от: Анонимен 5 Октомври, 14:06

  Ако нямаше преподаватели, които да обучат добри кадри, нямаше да има икономика и работниците щяха вместо в цеховете, да са на село - т.е. по родните места на доста от тях (с цялото ми уважение към всички хора, които не са родени в градове!)
  Една държава се оценява колко е развита по отношението на обществото в нея към учителите, лекарите, възрастните хора и хората в неравностойно положение.
  Замислете се в Българя това отношение какво е....

 • Отговори (0) (0)
  10. добавен от: Анонимен 5 Октомври, 14:56

  На времето всички сa дошли от село ,няма срaм в товa .9 не си мисли ,че твойте прадеди сa се пръкнaли в грaд.Всички сме от село .А за мен номер 9 е напълно прав ,че трябва да уважаме работещите хорa .Не може само чиновници защото няма производство .

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (3)

Има ли нужда от поставянето на допълнителни светофари в града?

Анкета » коментари (3)

Има ли нужда от поставянето на допълнителни светофари в града?

отговори
Да (219)
70% Complete
Не (99)
70% Complete