Петък, 29 Март 2024, 15:43

Вертебралните фрактури могат да засегнат и Вас!

16 Октомври 2012, 15:14
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2280 0


Научните изследвания през последните години показват, че рискът от фрактурите на костите, причинени от остеопороза се увеличава.
Вертебралните фрактури имат всеобщо разпространение:
• Всеки 22 секунди в света се получава нова вертебрална фрактура;
• Вертебралните или прешлените фрактури са най-често срещаният тип остеопорозни фрактури, но засега остават и най-слабо диагностицирани и лекувани;
• Повечето вертебрални фрактури са вследствие на ниска костна маса и развитие на остеопороза.
• 20-25% от белите мъже и жени над 50 г. възраст имат вертебрална фрактура;
• Една от всеки пет жени с вертебрална фрактура ще получи следваща подобна фрактура в следващите 12 месеца – т.н. каскадни фрактури.
Рискът от бъдещи вертебрални фрактури нараства при наличие на предходни вертебрални фрактури. Наличието на 2 или повече предходни вертебрални фрактури увеличава 7-кратно риска от следваща вертебрална фрактура само в рамките на една година.
• 50% от жените над 80г. възраст имат предшестваша вертебрална фрактура.
ВЕРТЕБРАЛНИТЕ ФРАКТУРИ ЧЕСТО ОСТАВАТ НЕДИАГНОСТИЦИРАНИ И НЕЛЕКУВАНИ
• Въпреки че много от фрактурите в областа на гръбнака причиняват болки и инвалидизиране, те често са игнорирани или лекувани като обикновена болка в гърба.
• Леките и средни по тежест вертебрални фрактури често не се съобщават в медицинските доклади, което води до тяхното недиагностициране и нелекуване.
• По-малко от 50% от наличните вертебрални фрактури при  възрастни хоспитализирани пациенти, преминали рентгеново изследване са били открити при предшестващи изследвания.
Само около 40% от възрастните жени с вертебрални фрактури, открити при рентгеново изследване, са насочвани към DXA изследване на костната минерална плътност (КМП) , като този процент при възрастните мъже е под 20%.
ВЕРТЕБРАЛНИТЕ ФРАКТУРИ ОКАЗВАТ ОГРОМНА ТЕЖЕСТ ВЪРХУ БОЛНИТЕ И ВЪРХУ ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
• Вертебралните фрактури водят до тежки деформации на гръбнака, болка в гърба, намаление на ръста, обездвижване, депресия, увеличение на дните за болнично лечение, намалена функция на белите дробове и преждевременна смърт.
• Клиниччните вертебрални фрактури се свързват с 8-кратно увеличение на смъртността, което се доближава до смъртността вследствие на бедрени фрактури.
• Финансовата тежест за здравеопазването вследствие на остеопорозата в областта на гръбнака и свързаните с нея фрактури е огромна при възрастните хора, включвайки разходите за хоспитализация, последваща рехабилитация и обслужване на болните.
• Медицинските разходи, свързани с вертебралните фрактури при хората, които са в работоспособна възраст се калкулират от лечението и загубите вслествие на отсъствия от работа.
Въпросник за пациенти:
 

Имате ли намаление на ръста (повече от 3 см)?
 
Изпитвате ли внезапни и остри болки в гърба?
 
Забелязвате ли промени в стойката си  поради изкривяване на гръбнака?
 
Имате ли фамилна  обременост с остеопороза?
 
Падате ли често?

 СЪОБЩЕТЕ  отговорите на  тези въпроси на Вашия лекар за навременно диагностиране и лечение на възможните вертебрални фрактури.
Източник:РЗИ София област


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (37)
70% Complete