Петък, 19 Април 2024, 03:18

Веселин Божилов: „Да си учител е призвание! Спортът учи на постоянство и възпитание!”

29 Юни 2019, 10:17
(0) (1)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 2702 6


Веселин Божилов е учител по физическо възпитание в ОУ „Отец Паисий“ в село Врачеш. Той е част от отбора на КЛА“Балкан“ и участва и печели награди в състезания по лека атлетика за ветерани заедно с Димитрина Андреева,Паулина Велчева, Христо Колев. В интервю за „Балканец” г-н Божилов разказва за подготовката, която е необходима, за да стане един спортист успешен и за неговите методи да привлече вниманието на учениците, на които преподава към спортните занимания.

Какво за вас е учителската професия и как стимулирате децата да се занимават със спорт?
„Да си учител е призвание! В момента преподавам физкултура във Врачеш. Личният пример, семейното възпитание, според мен са много важени. Аз съм трето поколение учител. Пример за ред и дисциплина съм взел от баща ми. Децата трябва да следват нашия пример.Въпреки че има тенденция децата да избягват физическата активност, аз се опитвам да съм част от техният отбор когато сме в час, за да ги насърчавам. Когато играем заедно, децата се забавляват, а само така може да ги накараме да обичат спорта. Като учител се старая да не занижавам излишно изискванията. Спорта учи хората на правила и дисциплина. Старая се да поддържам интереса на децата , като се грижа самите спортни съоръжения да са на добро ниво. Играем заедно с децата и сме свикнали преди да започнем мач да почистим терена от отпадъци и тогава започва играта. Това е дисциплината и реда за които говоря. Забелязвам , че когато успеем да ги заинтересоваме към спорта ги учим да се стараят да постигат със собствени усилия резултати, които да ги удовлетворяват. „

Какво е за вас спортът и по- специално леката атлетика ?
„Бягането за мен е начин на живот.Аз се занимавам със спорт от дете. Баща ми също беше преподавател по физическо възпитание и спортът е бил винаги много близо до мен. Завърших ВИФ ( сегашното НСА) със специалност „Лека атлетика“ и винаги съм се стремял да се усъвършенствам и да си поставям по- високи цели. Леката атлетика е традиция и култура и както всеки спорт учи на постоянство и възпитание. На времето полагах много усилия и се стараех, но обстоятелствата бяха такива, че се отказах. Благодарение на тренировките с дъщеря ми, която също се занимава с лека атлетика, отново се събуди желанието ми да се състезавам. От колеги научих за състезанията за ветерани и реших да опитам. Избрах атлетиката защото в този спорт оценката е обективна и единственото от което зависи класирането на спортиста е неговото постижение, тук оценката е обективна. „

Какъв трябва да бъде един спортист за да е успешен, според Вас?
„ За да е успешен един спортист и да постига добри резултати е необходимо да се отдаде изцяло на спорта с който се занимава. Философията на спорта е: „ако искаш да си добър трябва да се отдадеш изцяло на тази дейност- душа, сърце, тяло и ум”. Важни за успеха са здравословния начин на живот и системни подготовки и тренировки. Наистина е нужно постоянство, нужно е да има основи, които да се стремим да надградим. Трудно става когато се наложи сам да откриеш правилния път и „рецептата“ на успеха. Според мен наистина трябва да ползваме опита и да го предаваме. Изпитах върху себе си методика, която съм си създал през годините и от собствен опит и от наблюдения на други спортисти и явно работи, постигам успехи. „

Колко време е необходимо за да се подготвите за състезание?
„Подготовката, както споменах, е самият начин на живот на спортиста. Не може да се подготвиш за няколко дни за състезание. Нужно е постоянство и изцяло отдаване на спорта. Освен правилните тренировки и правилен хранителен режим, много важна е и добрата почивка и качественото възстановяване след усилените тренировки. Аз никога не съм спирал да тренирам и да се занимавам със спорт. Водя кондиционни тренировки на футболисти, провеждам тренировките на дъщеря ми и така поддържам формата си.”

Силна ли беше конкуренцията на състезанието тази година?
„В моята възрастова група бяха 6 човека, които наистина бяха добре подготвени. Сериозен съперник ми бе Митко Клявков, който е голямо име в леката атлетика за ветерани и е спортист с много добра подготовка.”

Какви са най- добрите ви постижения ?
„Аз се състезавам в дисциплина 800м и за първи път се включих в състезание за ветерани през 2018г. Тогава успях да се подготвя добре и станах първи на Републиканското първенство. Тази година отново взех златен медал в дисциплина 800м. на Републиканското в Пловдив където постигнах време 2,28. Миналата година през септември станах 3-ти на Балканиада в Целе- Словения, доволен съм защото конкуренцията беше сериозна, но винаги има още какво да се желае. Най- доброто ми лично постижение е 1,54 на 800м.”



Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (13) (4)
    1. добавен от: Анонимен 29 Юни, 11:06

    Искам да благодаря на този човек, който преди около 12 години в основното училище когато бях с наднормено тегло, ме ”тормозеше” задължително да бягам с дтругите дори и да не влезна във времената за 600 метра, а само да ги завърша.. адска мъка ми беше но не спирах макар и последен винаги завършвах, защото това беше условието за положителна оценка. Тогава видях, че мога и имам воля, година по късно се запалих по спорта и промених живота си, а на днешно време навъртам сериозни километри в бягане. Благодаря ви, г-н Божилов, че ми показахте, че мога!

  • 2.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (9) (1)
    3. добавен от: Анонимен 29 Юни, 11:29

    Много голям човек!!! Преди години ни беше треньор физическа подготовка по футбол.. Скъсваше ни гъзовете от тичане тогава мислехме че ни мъчи, а всъщност ни научи дс сме издържливи и борбени!

  • Отговори (10) (1)
    4. добавен от: Анонимен 29 Юни, 13:14

    Добър човек, кадърен учител и верен приятел! Поздравления, Божилов! Гордеем се с теб!

  • Отговори (4) (2)
    5. добавен от: N 29 Юни, 15:32

    Много свестен човек! Бъдете живи и здрави цялото семейство!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete