Събота, 20 Април 2024, 16:46

Веселин Божков, КРС: Намаляват сигналите за замърсяване на радиоефира по българското Черноморие

28 Юли 2015, 14:26
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1188 15


Намаляват сигналите за замърсяване на радиоефира по българското Черноморие. Това заяви Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Той посочи, че ежегодно най-големи проблеми в комисията имат със замърсяването на радиоефира, особено през летният период. Това по думите на специалиста, отчасти се дължи на ефекта на топлото време, липсата на всякакви прегради от турска страна, а така също и от румънски радиостанции. Всичко това води до насищане на българския радиоефир с такива станции, поради което периодично се правят проверки. „Впрочем, ние извършваме тези проверки от началото на месец януари, но особено внимание обръщаме през месеците юни, юли и август. Тъй като имаме много добри взаимоотношение с турската страна, откъдето основно идват тези смущения на ефира, правим съвместни проверки. В този ред на мисли искам да кажа първо, че жалбите в този аспект намаляха. Това е така, защото турската страна взе сериозни мерки за намаляване на ефективно излъчваната мощност, а така също и намаляване силата на сигнала, като всичко това води до спад на смущенията по българското крайбрежие”, коментира още Веселин Божков.

Божков добави, че няма проблеми със замърсяването на радиоефира и от румънска страна. Председателят на КРС заяви, че лично той е въвел принципът на двустранните меморандуми за взаимодействие. „Благодарение на тези меморандуми ние решаваме проблема с Турция в положителна насока. Подобен проблем имахме и с румънската страна, като го решихме точно за три дни. Аз смятам, че ако всички останали държавни органи работят така добре и ефективно по отношение на нашите съседи би било прекрасно. В последно време имаме сигнали за проникване на украински замърсявания. Ще направим проверка, но и с украинците имаме меморандум за сътрудничество и ако се потвърдят тези сигнали, ще се потърсим веднага възможност за разрешаване на проблемите”, коментира още специалистът.

По отношение на сигналите за недобро покритие на мобилните оператори, Веселин Божков заяви, че те са започнали да си подобряват антенната система, влагат се повече средства за техника, като по този начин се подобрява и качеството на сигнала. Доказателство за това са проверките, които се извършват непрекъснато от комисията и които сочат действително подобряване качеството на сигнала. „Като обобщение на казаното дотук мога да кажа, че за област Варна имаме подадени към момента само 7 жалби по отношение на радиосмущенията, като засега те са неоснователни. Те са били с нисък интензитет, а някои от жалбите са и по отношение на мобилното покритие. В тази насока аз наистина имам критика към българските оператори. Преди около седмица направихме среща с тях и аз ги призовах, когато декларират 98 или 99% покритие да го спазват, защото всички пътуваме, а не навсякъде има покритие”, каза в заключение председателят на Комисията за регулиране на съобщенията. 

Източник: Агенция Фокус

Коментари (15)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 28 Юли, 14:57

    А в Ботевград цифровата ефирна хич я няма.
    Когато идваха да замерват, опънаха 10 метра нагоре антена и се появи.
    В други населени места със стайна антена се хваща сигнал от 40-50км разстояние...

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 28 Юли, 15:19

    Кулата е в Правец, а не в Ботевград та затова.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 28 Юли, 15:53

    И тоя е най-покорен слуга на политико-олигархичната мафия от Правец. Два мандата си живучка, а за простосмъртните хора, роби на мобилните оператори никаква защита. Поредния слуга, който иска да ни натресе фамилия Златеви е т.нар "Сашо Лукоя", което означава само едно- управление от Правец, директно и перманентно.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 28 Юли, 15:59

    Номер 3- личи си, че завистта те гризе отвътре-:)! Истината е че човекът намали цените многократно за последните години. Но щом ти е казано да плюеш, плюй. Дано ти олекне-:)!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: тъпак 28 Юли, 19:24

    намаляват оплакванията но турските радия се разцепват. пълен бастун

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 29 Юли, 01:03

    Какво е намалил тоя боклук бе,та тоя е една мишка на която се нарежда кой да изнудва за рушвети.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 29 Юли, 01:05

    Тоя бошков нали го хванаха как искал поткуп от 300 000 лева за лиценз за някакво радио ,но прафчанската фамилия го оправи боцко се направи тогава на разсеян и говнара остана.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 29 Юли, 01:07

    Тоя колко е пречил на балкан като беше в оправата на федерацията заедно с мишо бирата,абе заслужава с камани да се претрепе помияр мръсен.

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 29 Юли, 01:10

    Божков го мразят на всякаде кадето си покаже уродливата физиономия ,той и затова се прибира право у дома си че някаде ша го набият а може и да го опънат коромпиран боклук долен.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 29 Юли, 01:11

    Коромпиран изедник за затвора е.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (169)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete