Вторник, 19 Март 2024, 09:34

„Весело лято в града“ стартира днес

2 Юли 2020, 12:41
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1974 1


За поредна година Община Ботевград със съдействието на местни институции организира едномесечно лятно забавление за малчуганите. Инициативата „Весело лято в града“ стартира днес 2-ри юли от 10:00 часа пред Исторически музей - Ботевград с „България в шевици“ – демонстрация и съвместна изработка на традиционните за страната ни красиви бродерии.

„Днес правим шевица от софийско. Искаме да научим децата, че шевицата е много красива,че тя не е само някакъв бод и някакъв конец. Тя е историята на рода, всеки род има свои характерни шевици и цветове. Много често в Ботевградско се използва кафяво- земята която ражда, от която чакаме да получим плод. Използва се жълто, защото слънцето ще ни донесе този плод. Зелено, защото плода, зеленината, тревата хранят семейството. Черното като част от отвъдния свят, който също присъства в ритуалите на нашите баби, които не са се страхували от отвъдното и вярвали, че нашите предци, хората от рода винаги бдят над нас и ни пазят, затова и черното присъства в шевицата. Тя обикнвенно се прави за защита, или за да те подкани да направиш нещо повече от колкото правиш ежедневно, например, ако си мързеливичък слагали петленце, за да бъдеш по-ранобуден, по-бърз. Шевицата се прави за всеки човек индивидуално, тя те пази теб лично, както и целия род.

Днес искаме да запалим желанието и надеждата у децата да работят и правят техните шевици. Много силно се надяваме някой от тях един ден да измисли и направи собствената си шевица и да я предава на децата си, на внуците си“, каза г-жа Десислава Иванова.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (50)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (92)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (22)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (16)
70% Complete