Сряда, 24 Април 2024, 17:23

Ветерани от общините Ботевград и Правец получиха юбилеен медал "75 години от Втората световна война"

11 Май 2020, 14:43
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2525 5


Учредяването на юбилейни медали по случай годишнини от войните е традиция, която датира от преди Втората световна война. Още през 30-те години на миналия век Военното министерство учредява два юбилейни медала по повод годишнини от Балканската и Първата световна война, които са връчени на всички живи участници.

През тази година бе направен юбилеен медал „75 години от Втората световна война“. Той вече се връчва на всеки ветеран със заповед на министъра на отбратата.  Заради пандемията подобни тържествени събрания за връчване лично на медалите не са позволени. Прави се с ръководствата на местните структури на Съюза на ветераните от войните, военните окръжия, кметовете и областите управители. Връчени бяха над хиляда такива отличия на потомци на загиналите и на тези, които имат принос за военно-патриотичното възпитание. 

"Нашите ветерани заслужават уважение" - казва Иво Антонов, директор на дирекция "Социална политика и политика на по военно-патриотично възпитание" В Министерството на отбраната (МО). 

 Четирима ветерани от община Ботевград и община Правец бяха отличени с този юбилеен медал:

Никола Цигов - гр. Ботевград;

Цветан Николов - с.Скравена;

Димитър Маринов - с. Осиковска Лакавица;

Нетко Нетов - с. Своде




Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Георгина Георгиева Аловска; с.Врачеш 12 Май, 17:26

    Баща ми редник Георги Доков Славовски - 42 пехотен полк;3 та дружина ;8 рота е загинал на 6 март 1945г. край Сен Мартен,р.Драва Унгария.Аз съм се родила на 1 април 1945г. Майка ми и брат ми починаха, останала съм само аз жива, трудила съм се честно, имам деца и внуци, къде мога и аз да получа някаква грамота, за да има какво да оставя на внуците си ,за да напомня за героизма на техният дядо и прадядо.

    • (2) (0)
      1. добавен от: Боец-ветеран 13 Май, 15:34

      Здравейте госпожо! За да бъде награден посмъртно Вашия баща, трябва някой да го предложи за включване в списъка на Министерство на отбраната. За целта изготвяте едно добре оформено на компютър, прочувствено и мотивирано писмо в което описвате най-подробно всичко което знаете за баща си. Най-отдолу освен Вас е хубаво да се подпишат още няколко човека, че са съгласни с написаното от Вас и Вашето предложение. Писмото се изпраща на интернет адресите на МО и Съюза на офицерите и сержантите от резерва! Успех в начинанието! :wink:

    • (2) (0)
      2. добавен от: Боец-ветеран 13 Май, 15:39

      За съдействие може да попитате и кмета на Врачеш. Ако и той се подпише и подпечата писмото би имало още по-голяма тежест и би хванало дикиш пред големците в София! :roll:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 13 Май, 11:00

    Само на живите дават на починали няма медали

  • Отговори (0) (1)
    3. добавен от: Анонимен 13 Май, 13:12

    Пише - Връчени бяха над хиляда такива отличия на потомци на загиналите и на тези, които имат принос за военно патриотичното възпитание.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete