Събота, 20 Април 2024, 09:21

ВГ“Оренда“ гостува на фестивал „Цепелина“ в гр. Бяла Слатина

11 Ноември 2018, 14:54
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1324 2


На 9.11.2018г. в гр. Бяла Слатина се проведе 11-то издание на фестивала на шлагерната песен „Цепелина“. За пореден път почитателите на старата градска песен имаха възможността да се насладят на изпълненията на певческите колективи от различни градове .
Събитието връща към колоритната атмосфера от преди повече от 80 години, когато преминаването на граф Цепелин изпълва с трепет и любопитство всички. Той се превръща в емблема на проявата с изображението на летателното устройство, както и с песента, написана за него и паметния момент.
„Граф Цепелин”, популярна и като „Песен за граф Цепелина”, винаги звучи по време на фестивала на белослатинското читалище „Развитие – 1892”. Читалището е съорганизатор заедно с Община Бяла Слатина на форума за шлагерна песен, където оживява традицията на фестивала-преглед на популярните и неувяхващи стари градски песни, които се възраждат от забравата.
Фестивалът дава възможност за изява на талантливи изпълнители от региона, за които песента е начин на себеизразяване, на отношение към заобикалящия ни свят.
Вокална група „Оренда“ към НЧ“Тодор Пеев – 1871г.“ взе участие във фестивала като гостуващ състав по покана на г-н Никола Попов – секретар на читалище „Развитие – 1892г.“ – гр. Бяла Слатина .
Фестивалът протича в две части. Първа , официална – с представяне на песните, утвърдени в Програмата на форума, в присъствието на широката публика, където всяка група получава Грамота за участие в събитието. Втора част , творческа, неофициална – коктейл, осигурен от кмета на общината – инж.Иво Цветков, където всяка група се включва с изпълнения по избор, с песни от различни жанрове.
Верни на традицията , изпълнителите на ВГ“Оренда“ и този път не пропуснаха възможността да благодарят на домакините за оказаното доверие и да отправят покана към всички присъстващи за посещение в Етрополе, за да се насладят на красивата природа, да видят старата часовникова кула, отмерваща времето за етрополци, богатството на градския исторически музей и да отпият глътка светена вода във вековната светиня - етропоския манастир...
Текст : Петя Цекова


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete