Петък, 19 Април 2024, 07:58

Виенско музикално трио откри 15-ото издание на Международния фестивал "Моцартови празници" в град Правец

24 Август 2019, 11:11
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1832 23


Международният музикален фестивал "Моцартови празници" в град Правец бе открит вчера, 23 август, от 20:30 часа в Народно читалище "Заря - 1895". Впечатляващо начало поставиха световнопризнати виенски виртуози от "Моцарт трио" - Ирина Аунер - пиано, Дитхард Аунер - виолончело и Даниел Аунер - цигулка. Те представиха произведения на Моцарт, Шостакович и Дворжак. Богатият им репертоар обхваща всички класически стилове.
Преди концертната част, официално начало на тазгодишното издание постави кметът г-н Румен Гунински, който поздрави всички жители и официални гости на общината с добре дошли, сред които бе и г-н Красимир Вълчев - Министър на образованието и науката. Той даде думата на г-жа Елиянка Михайлова - Директор на дирекция "Сценични изкуства и художествено образование" към Министерство на културата, която прочете поздравителните думи на г-н Боил Банов - Министър на културата:
"Уважаеми дами и господа, скъпи приятели на музикалното изкуство. Щастлив съм да ви поздравя с откриването на 15-я Международен музикален фестивал "Моцартови празници". С авторитетното си присъствие, богатия културен живот на страната, фестивалът трайно приобщава родната публика към шедьоврите на музикалното изкуство. Убеден съм, че и тази година този значим форум ще бъде сцена за общуване с послания , вдъхновени от музикалната естетика и таланта на изпълнителите. Богатата програма, заинтригуващите концерти и срещите на български и световни виртуози са само част от багрите в палитрата на предстоящия неповторим празник. Поздравявам всички творци и организатори, които упорито и всеотдайно работеха през тези години. На зрителите и гостите на фестивала пожелавам незабравими мигове с възвишения свят на вечната музикална хармония."
Благодарности и поздрави изказа към всички и Лъчезар Тодоров - Директор на "Тера Тур Сервиз" и председател на Управителния съвет на сдружение "Моцартови празници - Правец 04".
Това е първият фестивал на новия артистичен директор - Проф. д-р Борислава Танева. Тя е пианист, камерен изпълнител, педагог, композитор, организатор на музикални събития, професор по пиано, заместник-ректор по международна и художествена дейност на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров".
"Не мога да скрия вълнението си от този момент от професионалния и от личния ми път. Заставайки за първи път в ролята на артистичен директор на Моцартовите дни в Правец, искам преди всичко да изкажа благодарността си към общината и към кмета г-н Гунински, за подкрепата, която толкова дълго време дават на фестивала, към Министерство на културата, които за пореден път направиха по-лесно съществуването на фестивала с финансовата помощ, която осигуриха и , разбира се, на "Тера Тур Сервиз" за цялата подкрепа до този момент. Благодаря страшно много и на моя екип, който трябваше за едно отрицателно време да се подготви, защото преди половин година буквално не знаех, че ще бъда тук на тази сцена в това си качество. Трябваше да се организира фестивал, който наследява традиции. Всички вие имате своите очаквания и аз съм длъжна с всички сили да ги оправдая. Фестивалът е по-малък, това е видимо.Уверявам ви, че занапред само ще надграждаме добрите практики, създадени досега във фестивала.." - сподели с прилив на емоции Проф. д-р Борислава Танева.

Тази година фестивалът е посветен на 120 години от рождението на българския композитор Панчо Владигеров и на дългогодишния директор Христина Ангелакова.



Източник: balkanec.bg

Коментари (23)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Анонимен 24 Август, 16:21

    Това като гледам ще е последното

    • (0) (1)
      1. добавен от: Анонимен 24 Август, 16:35

      Защо така мислиш, залата не беше ли пълна?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 24 Август, 17:15

    Смях. В залата имаше 30 човека. Само дето се харчат излишни пари. Спрете се с тоя Моцарт. И кой от официалните гости слуша такава музика????? Кмета ли? Министъра ли? А може би пък К. Живков слуша Моцарт, Шостакович и Дворжак. СМЕШНИЦИ!!!!

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Б 24 Август, 17:56

    И колко струва това удоволствие на правчани? 10000 - 15000 лв. може би?

  • Отговори (1) (0)
    4. добавен от: Анонимен 24 Август, 18:06

    10 000 лева по 333 лева на човек присъщваш

  • Отговори (0) (2)
    5. добавен от: Щ 24 Август, 18:12

    За такова удоволствие и 555 лв. на човек си заслужава.

  • Отговори (1) (0)
    6. добавен от: Анонимен 24 Август, 20:17

    Барманчето разбира ли от Моцарт ?

  • Отговори (2) (0)
    7. добавен от: Анонимен 24 Август, 21:04

    Барманчето разбира само от интриги

  • Отговори (0) (2)
    8. добавен от: Анонимен 24 Август, 21:15

    Абе, хора,..... Можете ли поне за едно организирано събитие, няма значение кое е, да спрете да си избивате комплексите за малоценност? НИКОЙ не ви кара насила да гледате, слушате, присъствате.....
    Все сте недоволни! До кога тая злоба? И не е само за настоящата управа, ВИНАГИ сте били хейтъри с дребни душички.

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 24 Август, 21:59

      Е ти беше ли бе ИТИЛИГЕНТ

  • Отговори (4) (0)
    9. добавен от: Анонимен 24 Август, 21:47

    Не желая мойте данъци към общината да бъдат харчени по такъв безотговорен начин. Желая да ми бъде разрешено да се ловя риба и да се къпя в язовира (не в езерото), както съм правил в миналото. И да бера гъби в залесените от баща ми някога горички в райна на поп Нако, които за съжаление хората на Златев унищожиха само и само да вземат едни пари по някъкви си тъпи програми за източване на средства от Европа. Ето това желая и не желая, а не Моцарт за парвенюта и гейове! :x :x :x

    • (0) (1)
      1. добавен от: Анонимен 24 Август, 22:17

      Не, не съм билА! Не това е основния въпрос. Коментарът ми е насочен към факта, че всичко се спами.
      И за ИНТЕЛИГЕНТ не се представям! Не знам къде си го прочел/а.
      На всеки, без значение от къде е, прави впечатление това неодобрение и нежелание за възприемане на всичко, което се случва в града и останалите населени места.
      Добре де, като не ви харесва нещо, действайте! Докато само седите и хейтите от клавиатурата.... изглежда точно като избиване на комплекси....

    • (0) (0)
      2. добавен от: Ваня Великова Димова 26 Август, 20:17

      Аз пък се радвам на Моцартовите празници. Всяка година ходя на концертите с майка си и сина си. И тази година беше чудесно, макар и по-кратко и не толкова грандиозно.
      Защо коментарите са анонимни?

  • Отговори (1) (1)
    10. добавен от: Анонимен 24 Август, 21:58

    ЕВАЛА ЗА КОМЕНТАРА.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete