Събота, 20 Април 2024, 07:20

"ВиК Бебреш" започна прекъсване на водоснабдяването на длъжници във Врачеш

7 Декември 2017, 12:49
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2612 5


Oбщинското дружество „ВиК Бебреш” ЕООД предприе категорични действия срещу най-неизрядните платци във Врачеш на 7 декември. Това са абонати на ул. „Ален мак” 3 и други двама, живеещи на ул."Теменуга".

Абонатът на ул.”Ален мак” 3 дължи към момента 1 052 лв за натрупани задължения от няколко години. Възрастната жена заяви през служителите на ВиК,че не може да плати цялата сума, негодувайки от това обстоятелство. Инкасаторът на дружеството я опроверга, като заяви, че никой не я задължава да плати еднократно целия размер на задължението. Разговорите с нея са започнали миналата година, при които ВиК са пожелали да сключат договор с протокол за разсрочено плащане, но и до сега тя не е проявила интерес.

Други двама некоректни абоната – на ул.”Трети март” 66 и „Трети март” 182, които бяха пред прекъсване на водата, обещаха до дни да се разплатят. Остава неясно, защо са чакали до сега, след като стана ясно, че дружеството предприема крайни мерки.

След обиколка до няколко адреса, служителите на ВиК се насочиха към ромската махала. Жителите й обаче се възпротивиха да бъдат изключени от ВиК мрежата, поради което пожелаха на следващия ден-8 декември, да сключат индивидуални договори за разсрочено плащане.

Кампанията предстои да бъде проведена и в село Новачене. Тя е в резултат от вече година и половина преговори с длъжниците на ВиК. Общият им брой е бил около 1 000 за цялата община, като във Врачеш те са около 300. От тях близо 30 са дадени на съдия изпълнител.

„На всички тях са изпратени десетки предупредителни писма и връчване на актове. Въпреки това от тяхна страна няма и до момента никакво желание за сключване на споразумение, нито за разсрочване на плащанията.Така са свикнали с годините, че може безнаказано да ползват вода”, заяви управителят на водното дружество Цветозар Гаврилов.

Проблемът, който се очертава пред общинското дружество е, че държавата не помага по отношение на събираемостта. По думите на управителя Цветозар Гаврилов ЧЕЗ плащат ел.потреблението на социално слабите, а загубите от неплатените сметки за вода трябва да ги поеме ВиК. Голяма част от длъжниците във Врачеш са пенсионери – поне партидите се водят на тяхно име.

Прекъсването на водоснабдяването се оказа, че не толкова лесно, макар,ч е ВоК оператотът има пълни основания за това. Например на  ул.”Освобождение” 13 служителите не можаха да предприемат действия, тъй като къщата с некоректния абонат е вързана заедно със съседната къща, където абонат е платил няколко сметки. Това „върза ръцете” засега на ВиК.

По думите на Гаврилов във всички села има много длъжници с огромни задължения. В Ботевград с няколко акции ситуацията обаче  се е подобрила значително.

Това е предупреждение, че всички, които са получавали писма, предстои моментът на тяхното изключване. Това оскъпява допълнително техните задължение към ВиК, тъй като за повторно включване се заплащат такси в размер на близо 300 лв, в зависимост от месторазположението на водопроводната връзка. Прекъсването и разкопаването при спиране на водоподаването е за сметка на некоректния абонат, обясни управителят Цветозар Гаврилов.

 

 



Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (8) (0)
    1. добавен от: Анонимен 7 Декември, 14:38

    Кога ще спрете на циганите водата ????

  • Отговори (5) (0)
    2. добавен от: Анонимен 7 Декември, 15:22

    Не четеш ли ,че са почнали...
    Аз питам тока кога ще им спрат????
    Алооо ЧЕЗ

  • Отговори (3) (1)
    3. добавен от: Petko Petkov. 7 Декември, 18:19

    Pravi sa xorata da ne placntat nitoima naliagane nito stave za piene.yl. Basil Levski

  • Отговори (1) (1)
    4. добавен от: Анонимен 8 Декември, 00:13

    Нека се скъса язовира и отнесе тези примитиви където им е мястото.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 8 Декември, 08:52

    Номер 4 ше скъсам на женати гъза

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete