Петък, 19 Април 2024, 19:24

Висока оценка за социално-икономическо състояние на село Трудовец

26 Септември 2020, 17:22
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1741 28


На редовното заседание на Общински съвет-Ботевград, което се проведе в четвъртък, кметът на село Трудовец Еленко Иванов представи доклад за социално-икономическо състояние на селото. След като бе подложен на обсъждане докладът бе приет единодушно от съветниците с 26 гласа „за”, 0 против и 0 въздържали.

В хода на дискусията бяха отправени въпроси и от някои от съветниците.
Зам.-председателят на Общински съвет – Ботевград Николина Цолова даде положителна оценка на представената в доклада информация и постави въпроса за Централния водопреносен пръстен в Трудовец. Еленко Иванов обясни, че има изготвен проект, който вече е внесен в ПУДООС и се провеждат съответните процедури за неговото одобрение. В тази връзка кметът Иван Гавалюгов добави: „Имаме изготвен проект още преди 3 години. За пореден път е внесено искане за финансиране в МОСВ. Надявам се това поредно внасяне на проекта, макар и първият му етап, който всъщност обхваща повечето зони и важни централни кранове и възли, да бъде финансиран. Той е на стойност около 1 800 000 лева и ще реши основни проблеми с водоснабдяването на селото. След това можем да решим генерално проблема с асфалтирането на улиците.”

На въпрос за изкърпването на улиците в селото, Еленко Иванов поясни, че е планиран ремонтът на компрометираната пътна настилка с площ около 1900 кв. метра на 26 улици. Дейностите са стартирали и до момента е положен асфалт на близо 400 кв. метра. До средата на следващия месец се очаква да бъдат изкърпени всички предвидени улици.
Кметът на Трудовец сподели, че е започнала инициатива да бъдат почистени и боядисани бордюрите на главния път „Цар Освободител” в селото, за да се придаде нов облик на центъра на селото.

Относно проблема с палежите на сметището в Трудовец, Еленко Иванов поясни, че ще бъдат монтирани камери, за да бъде осъществен по-добър контрол на това място.

Поставен бе и въпрос за подобряване състоянието на оградата на Гробищния парк на Трудовец. Иванов отбеляза, че към настоящия момент част от съоръжението е подменена със собствени средства и усилия на кметството, предстои да бъде подменена и останалата част.

Общинският съветник Веселка Златева също отправи похвали за работата на Кметство Трудовец. Тя отбеляза големият брой млади хора, които избират да заживеят  в това населено място, което е показателно за добрите условия там.

Кметът на общината Иван Гавалюгов коментира работата на Еленко Иванов по следния начин:
„Давам една изключително положителна оценка най-вече за ентусиазма и отношението към много отговорната работа, която всеки кмет има. Поздравления за положените усилия!”

„Изказването ми не е продиктувано от това, че този кмет е избран от листа, от която е и общинския кмет. Действително той работи много добре. Давал съм го за пример и на останалите кметове. Той е човек, който е загрижен за благосъстоянието на населеното място, за което отговаря.

Държа да отбележа, мисля, че точно това е мястото и момента: трябва хората, които са избрани да управляват дадено село, да не търсят оправдание с общинския кмет, с администрацията, с държавата. Кметовете на населените места, като мажоритарно избрани такива, носят своята лична отговорност за решаването на проблеми, до колкото е в техните възможности.

Давам Еленко Иванов като положителен пример в това отношение. Старае се със собствени действия, с усилия на администрацията, която управлява, с местни жители, да търси начин за решаването на проблемите.
Не може да не отчетем, че срещам сериозна подкрепа в негово лице за решаване на проблемите на село Трудовец”, каза градоначалникът.

Кметът Гавалюгов спомена мини парка с детска площадка, който се изгражда в един от районите на селото и отбеляза, че желание на кмета на Трудовец Еленко Иванов е в следващите четири години да има поне още четири такива изградени мини паркове в различните краища на селото.

От информацията в представения доклад за социално-икономическото състояние на село Трудовец става ясно, че ул. „Ивайло“ е изцяло завършена. На ул. „Огоста“ е положена канализация и водопровод, остава да бъде асфалтирана. След завършване на ул. „Огоста”, общинското предприятие БКС започва работа по ул. „Драган Черния”. За ул. „Спортна среща” предстои възлагане и избор на изпълнител.

Ето някои от другите акценти в доклада:

Ремонтът на „Дома на покойника“ очаква избор на изпълнител.

Входиран е проект в министерството на отбраната за възстановяване на паметника на загиналите във войните и пространството около него, като към момента са отпуснати 7 000 лв, но има нужда от допълнителни 20 000 лв. за реализиране на целия проект, в който се включва почистване на паметника, изграждане на хоризонтална настилка, цветарници, пейки, озеленяване, възстановяване на канализационна шахта, възстановяване на обществена чешма, почистване на дървета, чийто корени са унищожили настоящата настилка и застрашават паметника.

Реализирани дейности от кметство с. Трудовец:
Извършен е монтаж на пътни знаци - „Светещи пешеходни пътеки“ на ул. „Цар Освободител“. Успешно се поддържа парк „Ракитин“: алеи, почистване на храсти и дървета, поддържане на местата за отдих - спортни и детски площадки. Облагородено е пространството около централната спирка за Ботевград: поставени са информационно табло и кашпи с иглолистни растения. Подобрен е интериорът в центъра на селото и парка със съдействието на БКС, като бяха предоставени достатъчно количество цветя.

С цел безопасност на движението, пешеходните пътеки бяха опреснени. На три възлови пътеки бяха монтирани и допълнителни отразителни знаци - „човечета“.

Почистено бе коритото на р. „Касица” под училището, при фурната, брега на река Калница при рибарниците.
Почистени са пет нерегламентирани сметища и се поставиха табели за спиране на изхвърлянето на отпадъци. Ежемесечно се почиства определената площадка за изхвърляне на отпадъци в близост до завод Горна Баня.

Изградено е улично осветление на ул. „Черковна” зад блоковете и ул. „Извор” в новия квартал. Възстановено е уличното осветление в мах. „Манастирица”.

Преструктурирано е помещение от склад в малка зала за спорт - има заявено желание деца да тренират таекуондо и бокс. Пред самата зала ще има и тенис маса. Залата е преструктурирана с помоща на БКС и дарители.

Сменена е входната дограма на здравна служба с. Трудовец.

Дейностите във в.з. Лозята включвати изгражда се газопреносна линия - До края на 2020 г. работното проектиране ще приключи. Строителното разрешително ще бъде издадено в началото на 2021 г. Към момента има заявени 40 абонати.

Изгражда се улично осветление, възстановена е партидата и поетапно се инсталират улични лампи.

Екологията и чистотата са основен приоритет на кмета, обоснован от създадени вредни навици.

Снегопочистването на селото бе на добро ниво, съгласно зимните условия.

Продължава привилегията пенсионерите да ползват карти за безплатно пътуване с обществения транспорт. Продължава раздаването на топла храна, от която се възползват 14 човека.

Културата е основен и важен фактор в обществения живот на селото. Дейността й обхваща предимно съхраняване на българщината, честване на бележити дати, празнични концерти.

Образованието на територията на с. Трудовец е на високо професионално ниво. Учебните заведения в с. Трудовец - ДГ „Здравец“ и ОУ „Любен Каравелов“ са се доказали както в общината, така и на национално ниво с постиженията на възпитаниците си.

В ДГ „Здравец“ се обучават 86 деца. Детската градина е изцяло ремонтирана, като остават да се реализират подмяна на ограда и ремонт на дворното пространство.

В ОУ „Любен Каравелов“ - се обучават 153 ученици. Учебната база е обезпечена със съвременни електронни устройства, кабинетите и класните стаи, както и училищният двор са добре поддържани. В момента тече проектиране за цялостна подмяна на отоплителната инсталация, която не е подменяна при основния ремонт на сградата през 2012 г.

Създадени са условия за активно спортуване на младите хора. С помощта на община Ботевград, на стадиона се изгради трибуна със 104 места за феновете на футболния отбор. Футболният терен е в перфектно състояние, отворен е за свободен достъп за жителите на с. Трудовец. Футболното игрище с изкуствена настилка е любимо място на мнозина и се нуждае от подмяна на част от оградата.

ФК „Ракитин“ в момента има мъжки отбор с 23-ма картотекирани състезатели. През сезон 2019/2020 отборът завърши на трето място в А ОФГ Изток. Създаден е детски футболен отбор „Деца втора група 2006“, който ще се състезава в първенството на БФС и две групи деца след 2010 г. и след 2014 г. Общият брой на децата в детската школа е 45.
Има регистриран боксов клуб и в кратки срокове ще започне да провежда тренировки в нова оборудвана зала.




Източник: balkanec.bg

Коментари (28)

  • Отговори (10) (2)
    1. добавен от: Анонимен 26 Септември, 18:49

    Промяната се усеща. Гражданите също трябва да са активни, като почистват площите пред домовете си. След като има така добре организирано сметосъбиране, да се налагат глоби на тези, които замърсяват реките.

    • (2) (3)
      1. добавен от: Анонимен 27 Септември, 14:44

      Хвалиш се сам

  • Отговори (6) (0)
    2. добавен от: Анонимен 26 Септември, 22:22

    Авторитет за Трудовец! :!:

  • Отговори (1) (8)
    3. добавен от: Анонимен 27 Септември, 08:05

    Голяма Корупця в Трудовец

  • Отговори (1) (7)
    4. добавен от: Анонимен 27 Септември, 08:06

    Схема за точене на Пари

  • Отговори (0) (8)
    5. добавен от: Анонимен 27 Септември, 08:06

    Кметскя Трон е златна Мина....

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 27 Септември, 15:47

      :?: :shock:

  • Отговори (6) (0)
    6. добавен от: Анонимен 27 Септември, 08:12

    3,4,5 ама много сте зле,многоооооооооооо

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 27 Септември, 14:12

      А като правехме Центара бе добре

  • Отговори (2) (0)
    7. добавен от: Анонимен 27 Септември, 08:24

    Че това е един и същ - глупост и невежество

  • Отговори (3) (0)
    8. добавен от: Анонимен 27 Септември, 10:17

    Абе, ти 3, 4 и 5 как не си сетил да станеш кмет :?:

    • (1) (2)
      1. добавен от: Анонимен 27 Септември, 14:12

      Ние сме Трудолубци имаме представител

    • (0) (1)
      2. добавен от: Анонимен 27 Септември, 14:13

      Сичко раБотехме по съвест без пари

  • Отговори (5) (0)
    9. добавен от: Анонимен 27 Септември, 11:18

    Има светлина в тунела - най-после нещата едно по едно ще се случват. Дано и хората да стават по-съзнателни.

    • (0) (5)
      1. добавен от: Анонимен 27 Септември, 14:45

      Определени хора ще забогатеят за този К. мандат

  • Отговори (1) (1)
    10. добавен от: Анонимен 27 Септември, 18:30

    Не съм от Трудовец и съм страшно изненадан, че в това хубаво село има толкова прости и ограничени хора, направо невероятно.

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 27 Септември, 18:46

      Факт

    • (0) (0)
      2. добавен от: Анонимен 27 Септември, 20:24

      Има определени хора, които се излагат

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete