Сряда, 24 Април 2024, 10:45

Вижте дебатите за бъдещия социален дом в Гурково

14 Ноември 2018, 13:41
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1395 4


По повод инвестиционното намерение на ботевградската фирма „ДиВен-78”ООД относно изграждане на социален дом за възрастни хора в с.Гурково, на мястото на бившия дом за деца лишени от родителска грижа в село Гурково /ДДЛРГ „Надежда"/, общинските съветници се обединиха основно около две позиции. На третата поред сесия на ОбС, посветен на казуса, според кмета Иван Гавалюгов и болшинството съветници (от ГДБОП, БСП, ГЕРБ И ОББО) инвестицията е необходима и тя е благоприятна за община Ботевград и жителите на село Гурково.
Другото мнение в дискусията, което се очерта и при гласуването показа, че 5-ма съветници от ОББО (Йорданка Лалчева, Георги Георгиев, Любомир Лилов, Петя Кочкова, Николай Велков), са на друго мнение. Според тях 10 години отдаване на безвъзмездно право за ползване, не е най-удачния вариант. Те считат, че е необходимо да се проведе конкурс за избор на фирма, при който да се постави критерий за предоставяне повече безплатни места за социална услуга в бъдещия социален дом.
Да припомним, че с решение на Общински съвет-Ботевград от 29.09.2016 Дом за деца лишени от родителски грижи бе закрит през 2016 г, вследствие на реализация държавната политика в областта на деинституционализацията на децата и във връзка със заложени дейности в Областната и Общинската програма за развитие на социалните услуги. Със Заповед №1279/ 08.12.2016 г. Заместник изпълнителният директор на Агенция за социално подпомагане разрешава закриване на ДДРЛГ от 3 до 6 г. „Надежда" в с. Гурково, община Ботевград с капацитет 22 места.

„Ако общината намери средства за реконструкция на бившия дом за деца лишени от родителска грижа в Гурково в дом за стари хора, впоследствие това не може да бъде делегирана от държавата дейност, защото в България съществува карта на социалните услуги, според която Агенция за социално подпомагане и Министерството на труда и социалната политика определят по райони, какви социални услуги, в кои общини ще бъдат разкривани и финансирани”. Така кметът Гавалюгов даде отговор, защо общината не може за своя сметка и със собствени средства (или по оперативна програма) да изгради социален дом, в отговор на това предложението от страна на МК ОББО. По думите на кмета за община Ботевград е определен Център за обществена подкрепа и Дневен център за деца с увреждания. Поради тази причина община Ботевград е директен бенефициент за изграждане и ремонт на помещения, които да се помещават тези услуги по ОП „Региони в растеж“. „Втори дом за стари хора в общината няма да бъде допуснат за разкриване чрез делегирана от държавата дейност”, обясни Гавалюгов и посочи, че ако проектът на фирма „Ди Вен 078“ ООД не бъде одобрен, това няма да доведе до никакви финансови рискове за община Ботевград. Едно от предимствата, които се имат предвид при кандидатстване за финансиране, е фирмата да е регистрирана на територията на общината, в която ще се реализира инвестицията, добави кметът Гавалюгов.

Общинският съветник Лалчева: „Общината да стане център за социални услуги”
По повод изказването на кмета Йорданка Лалчева посочи, че след направено проучване от нейна страна в Областна администрация, е установила, че община Ботевград може винаги да разширява социалните дейности по отношение на социалната карта. По думите й всички съветници искат социалният дом да се превърне в реалност. „Ние поискахме пазарна оценка на имота, както и проекто-договор с фирмата, за да не се случи в един момент да се разруши сградата при едно строителство. Третoто, което поискахме е общината да направи някакъв конкурс, тъй като това дружество ни предлага 4 безплатни места за социална услуга, а може да се появи и по-благоприятна възможност. Може друга фирма да ни предложи 20 безплатни места в дома, вместо 4, които да ползва общината, което е по-изгодно”, катргорична бе Йорданка Лалчева.
„Пожелателно добре звучи, но ви обясних. Има няколко пустеещи сгради по селата, които вие подсказвате, че могат да станат със социални функции”, посочи кметът. Той изброи тези сгради, като визира Скравена - бившият детски дом, във Врачеш – едното училище, в Радотина – училището с общежитието, в Гурково – ДДЛ, детската ясла в Трудовец, училището в Липница, за което вече има проявен интерес. „Държавата да не е бездънна каца, че така безразборно по желание на общините да финансира техните дейности. Не случайно има карта на социалните услуги”, добави градоначалникът . Още през лятото на 2016 г Гавалюгов се е срещнал с директора на Агенцията за социално подпомагане –София област, пред който е поставил въпроса с наличието на сгради, които биха моли да се използват за социални услуги. „Най-вече визирах домове за стари хора, защото това е най-актуално. И попитах, какви са шансовете общината да бъде подкрепена по оперативна програма или национална програма. Пак казвам , е не сме допустими. Аз не виждам причина, още повече че има частен интерес, община Ботевград да прави нещо, за което има решение”, подчерта Гавалюгов. .

В отговор на кмета общинският съветник Йорданка Лалчева заяви, че разбира намеренията на общината, но в качеството си на общински съветник не може да бъде съпричастна и да подкрепи решения, според които всички сгради, които са собственост на община Ботевград, да бъдат предоставени на търговски дружества или на частни лица, които да се разпореждат и то безвъзмездно. „Може би трябва да се продаде въпросният имот или да се обяви конкурс за него , за да може населеното място да получи по-добри условия. В случая имаме само един избор, дори нямаме избор. Ние сме съгласни това да се случи, но не по начина, по който е предложен в докладната записка”, добави Лалчева. Кметът Гавалюгов заяви, че ако се организира такъв конкурс, който от МК ОББО предлагат, не е сигурно, че условията ще са по-изгодни. По думите му крайният срок за подаване на проектни предложения по въпросната мярка „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности" по програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г” е 7 декември. Той посочи, че от 2016 г до момента е търсил възможности и това лято се е намерил инвеститор. „Това, че предлагаме да го предоставим безвъзмездно за ползване е голям плюс. Ако инвеститорът „ДиВен-78” ООД получи финансиране от МЗХГ и реализира проекта, ние не му продаваме собствеността, тя остава общинска, но даваме сградата за 10 години дружеството да се разпорежда. Той има интерес при реализиране на тази инвестиция да поиска закупуване на сградата и земята, за да си гарантира устойчивост на услугата, защото 10 години ще минат. Може да се яви някой друг Общински съвет или кмет, който да каже – няма да се ползва имотът безвъзмездно . Ще прекратим договора и т.н. Ако сте вложили големи средства в някакъв имот, няма ли да искате в един момент да го придобиете?!”, попита Лалчева Гавалюгов. По думите му следващата стъпка на общината по отношение на бившия дом за деца е продажбата на сградата и земята, на която е разположена. „Не отдаваме имота съвсем безвъзмездно, защото получаваме 4 места в дома за безплатен социална услуга. По решение на Общински съвет и по някакъв принцип ще се изберат четиримата ползватели от общината. Това ще струва средства на собствениците на дома. Те са предложили 10 % от капацитета на дома, т.е. 4 места”.

В дискусията се включи общинският съветник от ГЕРБ Дамян Маринов, който постави въпроса, направените вчера предложения от ОББО, има ли вариант да се реализират и ако има - в какъв срок. По първото предложение -Община Ботевград да кандидатства в качеството си на бенефициент с проектното предложение и да изгради тя социалния дом, Гавалюгов заяви, че не може да се случи, защото общината не е бенефициент, както по-рано в дебатите обясни.

Общинският съветник от ОББО Петя Кочкова заяви, че Гавалюгов като кмет на община иска да избяга от отговорност И да прехвърли на фирма да свърши неговата работа. По думите й над 6 млн.лв са отишли, при приемане на Бюджет 2018, за БКС и ВиК. „Когато една община и един кмет не могат да си направят един бюджет, не знае как да си разпредели милионите, те няма да му стигат парите. „ Ние като община имаме само едни символични, нищожни 4 места, на които се радвате”, добави Петя Кочкова.

Общинският съветник от ОББО Спасен Ценов заяви, че е проверил как вървят цените за издръжка в домове за възрастни хора. "Цената е 600 лв на месец. За 4 места на жители на общината ще възлизат 2 400 лв, или 25 хил. на година. За 10 г са 200 хил.лв. Това може да го провери всеки. Въпросът е елементарен – готови ли сме да дадем Х пари, за да получим от другата страна 15 работни места и 250 хил.лв под формата за подпомагане на възрастни хора , данъци, които ще плащаме и да съживим едно село", каза Ценов.

Общинският съветник от БСП , д-р Веселка Златева, със своето изказване сложи край на дългата дискусия. "Мисля, че в този казус трябва да имаме съгласието на жителите на Гурково. За тези години се е явила тази фирма – „ДиВен”. До колкото разбирам кметът е търсил и други фирми, но до момента няма. Тези 4 безплатни за общината места спрямо дома за възрастни хора във Врачеш, където месечната такса е  800 лв на месец , излиза че тази фирма няма безвъзмездно да ползва сградата в Гурково. Заради това разбирам различните мнения на колегите, но в крайна сметка говорим за едно и също нещо – сега ли да дадем този дом на тази фирма да развие социалната услуга или да го отлагаме във времето,  и да чакаме тази сграда да се руши. Ако търсим друг инвеститор, неговите условия могат да бъдат коренно различни от тези на „ДиВен-78” ООД. Общината за момента няма възможност да инвестира за момента. Д-р Златева предложи да се прекратят дебатите. Предложението й бе прието с гласовете на 22 –ма съветници.







Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (4) (18)
    1. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 15:12

    виждаме, че безполезната пионка недоразумението гавалигльо се излага и става за смях както винаги

  • Отговори (17) (3)
    2. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 15:23

    1 много си кьорав явно. От другата седмица ще си аут, гербер долен. Време ви е за народната любов.

  • Отговори (10) (2)
    3. добавен от: Анонимен 14 Ноември, 18:08

    Ботевградчани, помогнете на този човек №1, не разбрахте ли че, има нужда от помощ и адекватно лечение, не му се подигравайте и не го хулете.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 15 Ноември, 08:23

    Да бях там, да ги видя!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete