Четвъртък, 25 Април 2024, 01:57

Владимир Атанасов: „Нашият стремеж е да задържим младите хора в България”

15 Май 2012, 11:39
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3356 1


Двадесет години от създаването на Агенцията по заетостта отбелязаха днес служителите на Дирекция "Бюро по труда" Ботевград. На 15-ти май 1992 г. Националната борса по труда е преобразувана в Национална служба по заетостта, а по-късно в Агенция по заетостта. По случай празника ДБТ организира  среща- коктейл от 11 ч. На него присъстваха общинското ръководство, кметове на населените места в общината, представители на учебни  и езикови заведения, и  работодатели- нови и дългогодишни партньори в частния сектор. Сред гостите бяха и координаторите на КНСБ и "Подкрепа" Витомир Маринов и Мирослав Миков.
„Дългогодишната работа на Бюрото по труда с работодателите показа полезността на взаимното ни сътрудничество по различни програми на Агенцията по заетостта. За новите партньори считам, че са разбрали, че можем да им бъдем полезни и се надявам да ги привлечем и тях към дългогодишно сътрудничество.” С тези думи директорът  Владимир Атанасов откри празничната среща.
По негови думи работата на  Дирекция „Бюро по труда” Ботевград продължава да работи в трудни условия, тъй като средствата, които се предвиждат по Националния план за действие по заетостта не са много. Шест нови партньори обаче са привлечени с  последните две процедури по разпределение на средства за новоразкрити работни места в частния сектор. Г-н Атанасов изрази надежда, че ще дойдат години в които чрез държавния бюджет Дирекцията ще може в по-голяма степен да подпомага фирмите. Директорът заяви, че нараства безработицата във водещи страни от  Европейския съюз. Най-висока е тя в Испания- над  23%. Според Атанасов държавата бе „българската колония”, привличаща като магнит голяма част от българите. За момента нашата страна  поддържа  малко над средното равнище безработица за ЕС. За съжаление половината от безработните на стария континент са младежите. Поради тази причина Министерството на труда и социалната политика разработи Национална стратегия за осигуряване работа на младите хора в България, обясни още Атанасов. Той съобщи, че през април Министерският съвет  утвърди стратегията като програма с цел  да се задържат младежите в България и да се ограничи досегашната практика  те да търсят препитание в чужбина. По този повод и тази година голямо приложение намира  проектът „Ново начало-от образование към заетост”, с който се дава възможност на младите хора до 29 г. да бъдат наети на стаж за 6 месеца. Владимир Атанасов призова фирмите да се възползват от този проект. „Надяваме се вие работодатели да харесате младите висшисти и средни специалисти, и да ги оставите на работа след това.” Шефът на трудовата борса изрази задоволство и от реализацията на млади хора в общинските администрации. Накрая той поздрави всички присъстващи от името на колектива на ДБТ и им пожела здраве и ползотворно сътрудничество занапред.
Кметът на общината Георги Георгиев поздрави от своя страна всички служители на Дирекцията. „Бъдете все така работливи и находчиви. И ако досега са  реализирани толкова проекти, то това се дължи на находчивостта на директора на Бюрото по труда Владимир Атанасов. Вашият екип е пример за добра работа. Ще ви бъдем благодарни все така чрез средства от държавната хазна да решавате проблемите с безработицата . Продължавайте да дерзаете, което е във ваш стил.”

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 15 Май, 16:28

    Като, гледам какво хапване има тия от Литаково няма скоро да отслабнат!!!!!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete