Петък, 19 Април 2024, 04:00

Водещият кардиолог в Гърция д-р Димитри Рихтер: Пушачите да преминат изцяло на бездимни продукти

13 Март 2020, 11:20
(1) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2124


Бездимните алтернативи са доказано по-малко вредни от цигарите, казва президентът на Съвета по клинична практика на Европейското общество по кардиология

Бездимните продукти са доказан метод за намаляване на вредата от тютюнопушенето, но пушачите, които редуват бездимните алтерниви с традиционните цигари са подложени на голям риск да започнат да започнат пушат отново и да увеличат цигарите. Затова най-доброто, което всеки пушач може да направи, ако не може да спре да пуши, е да премине изцяло на по-малко вредни бездимни алтернативи. Това заяви в интервю за БНР водещият кардиолог в Гърция и президент на Съвета по клинична практика на Европейското общество по кардиология д-р Димитри Рихтер.

„Двойната употреба на бездимни продукти и на конвенционални цигари, не е препоръчителна. Защото така хората продължават да приемат и вредните катрани от цигарите. Аз препоръчвам хората да се опитат да направят промяната и да преминат изцяло на алтернативни устройства. Това е естествен психологически процес –ако двойната употреба продължи прекалено дълго, хората в крайна сметка се връщат към цигарите и даже пушат повече отколкото са пушили преди.“, обясни д-р Рихтер.
Според водещият специалист, първото нещо, което всеки лекар трябва да направи по отношение на своите пациенти – пушачи е да се опита да ги убеди да спрат цигарите.

„Но ако те не могат или не искат, както много често се случва, тогава е добре да се препоръча на пациента да премине към по-малко вредни бездимни алтернативи като електронните цигари и устройствата с нагряване на тютюн“, категоричен е д-р Рихтер.
Има редица независими изследвания на учени за въздействието на бездимните алтернативи върху сърдечно-съдовата система, допълва водещият кардиолог. „От тях може да се направи извод, че функцията на кръвоносните съдове се подобрява значително при ползването на такива бездимни продукти в сравнение с пушенето. Т.е те са по-малко вредни за сърдечно-съдовата система от цигарите“, допълва д-р Рихтер пред националното радио.

Относно разликата между видовете бездимни продукти, които съществуват у нас - устройствата с нагряване на тютюн и електронните цигари, д-р Рихтер коментира:
„Не трябва да забравяме, че има едно устройство за нагряване на тютюн (IQOS) , което е получило одобрение за продажба от американската Агенция по храни и лекарства (FDA), която прави много сериозна оценка и преглед на всички науни изследвания за продукта. А такъв тип преглед не сме виждали при останалите алтернативи – електронните цигари, например. Това ни дава повече сигурност, че устройството за нагряване на тютюн е потенциално по-малко вредна алтернатива“, заяви водещият кардиолог.
Липсата на регулация в САЩ на електронните цигари е причината за избухналата криза там през 2019 г. с негелални никотинови течности.

„Докладваните белодробни заболявания в САЩ се дължат доказано на съдържанието на Витамин Е Ацетат – съставка, която не е одобрена и е била добавяна нелегално в течностите за електронни цигари. Затова потребителите трябва да купуват само регулирани продукти от легалния пазар, а не по-евтини течности с неясен състав от улицата или от черния пазар“, заяви д-р Рихтер.

Тази епидемия, обаче, доведе до фалшиви новини, объркване сред потребителите и в резултат на това спад в потреблението на електронни цигари. Преди дни Агенцията по обществено здраве на Англия (Public Health of England) установи в своя шести годишен доклад за е-цигарите, че в резултат на кризата в САЩ през 2019 г. хората, които приемат електронните цигари за по-малко вредни от обикновените цигари са намалели с 11% във Великобритания. Недоверието в електронните цигари е в резултат на медийната истерия покрай смъртните случаи в САЩ, фалшивите новини и дезинформацията, че това може да се случи и на регулирани пазари.

Въпреки това, д-р Рихтер, който е и специалист по превенция на коронарна болест на сърцето, е категоричен, че регулираните бездимни алтернативи са с доказано намален риск спрямо цигарите и са за предпочитане пред пушенето. Според него лекарите трябва да ги препоръчват на пушачите, които не могат да се откажат, за да се намали вредата върху общественото здраве.

Д-р Димитри Рихтер е президент на Съвета по клинична практика на Европейското общество по кардиология, член на Европейското кардиологично дружество и член на Американската сърдечна асоциация. Близо 20 г. е ръководител на Клиниката по кардиология в болница Euroclinic в Атина, Гърция. Д-р Рихтер е специалист по превенция и лечение на коронарна болест на сърцето и високо кръвно налягане.



Източник: balkanec.bg

Ключови думи: IQOS

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete