Събота, 20 Април 2024, 10:58

Впечатляващо представяне на проекта "Община Костинброд в Европа - Европа в община Костинброд"

26 Март 2018, 14:32
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 1402 1


На един от най-светлите християнски празници – Благовещение, община Костинброд представи своя проект „Община Костинброд в Европа- Европа в община Костинброд“.

На този светъл празник, община Костинброд избра да направи официалното представяне на своя проект, защото вярва, че в днешно време БЛАГАТА ВЕСТ може да е всяка градивна идея, която съхранява патриотичната ни памет, дава ни самочувствие, кара ни да се чувстваме приобщени към голямото европейско семейство и не на последно място ни вдъхновява още по-добре да се грижим за децата си.
Реализираните в общината проекти със съдействието на бизнеса и европейски фондове спомагат за модерния облик на града, който е само на 8 километра от столицата на България.
С проект „Община Костинброд в Европа – Европа в община Костинброд“, екипът на общинска администрация- Костинброд цели и популяризирането на българското председателство на Съвета на Европа за първите шест месеца на 2018 година.
На Благовещение община Костинброд чрез невероятна програма презентира първи и втори етап от проекта.
Целият месец март бе посветен на дейности по подготовката и реализацията на проекта. Поставени бяха флагове /знамена/ на България и Европа с размер 10/40 м на най – високата сграда в града и oбщината – силози на бивш химически завод. Знамената вече са осветени и през тъмната част на денонощието с цел да се виждат не само през деня. Знамената могат да бъдат видяни и от пасажери на самолети, пристигащи от Европа и снижаващи се да кацнат на летище София. Също така се наблюдават и от една от най – натоварената пътна артерия в България – път II-81 „Ломско шосе“, свързващ град София с областите Монтана и Видин и основна пътна връзка с община Годеч. Прожектори с ясна, бяла светлина, поставени под специален ъгъл, дават възможност да се виждат цветовете и грандиозността на знамената от километри.
Знамената са символи на българщината и на европейското ни бъдеще вдъхновяват. Ние запазваме своята неповторима културна идентичност. България е равноправен член на организация без аналог в историята – Европейския съюз. А сега председателстваме Съвета на Европа и можем да направим много за нашето по-добро бъдеще, което засяга и нашите съседите на Балканите.
Точно в 18.30 часа в неделя на общинския кооперативен пазар на град Костинброд гости и граждани се насладиха на вълнуваща програма. Макар неблагоприятното време, всички ние се аплодирахме невероятните акапелни изпълнения на Музикална школа „Иркапей“ при Народно читалище „Г.С.Раковски-1928“ от село Драговищица, последвани от фолкорни танци на Ансамбъл „Релакс“ при читалище „Нов живот-1919“ от село Петърч и танцов състав „Зорница“ към читалище “Иван Вазов-1947“ от гр.Костинброд.
След шопските песни и хора, децата от Дневен център за работа с деца на улицата изпълниха своя химн „Заедно“.
Кулминацията на събитието бе представянето на рекламния клип по проект „Община Костинброд в Европа- Европа в община Костинброд“, който е подкрепен от бизнеса на територията на общината и от Националното сдружение на общините в Република България, в партньорство с Дневен център за работа с деца на улицата- Костинброд. Децата от социалния център, вдъхновени от домакинството на България на председателството на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. изиграха важна роля в клипа, като пресъздадоха съпричастността си към инициативата на община Костинброд. Клипът бе заснет с дрон и даде ясна представа за мащабността на проекта.
На събитието присъстваха г-н Трайко Младенов - кмет на община Костинброд, г-н Теодор Стойчев - ръководител на информационното бюро на Европейския парламент в България, г-н Васил Цветков - народен представител от 44-то Народно събрание, г-н Иван Божилов - кмет на столичен район „Илинден“ и г-н Младен Младенов - кмет на столичен район „Връбница“. Д-р Атанас Тенев- председател на ОбС-Костинброд и г-жа Анна Радовска- зам.-председател на ОбС-Костинброд, както и общинските съветници г-жа Даниела Станкова, г-жа Краса Крилашка, г-жа Клара Кръстанова, г-н Николай Борисов, г-н Иван Иванов, г-н Живко Георгиев и Димитър Найденов. Кметове на кметства от община Костинброд: г-н Борислав Борисов - кмет на с.Петърч, г-жа Албена Виденова - кмет на с.Драговищица и г-н Симеон Спасов - кмет на с.Голяновци и кметски наместници на села от община Костинброд.
Кметът на община Костинброд, г-н Трайко Младенов изказа специални благодарности на децата от Дневен център за работа с деца на улицата, които с много ентусиазъм се включиха в проекта, изработвайки знамената на България и Европейския съюз и научавайки много неща за Европа и Костинброд.
С тази кампания община Костинброд имаше за цел да покаже европейските перспективи пред Западните Балкани, като стимул за политически и икономически промени в региона. Но проектът не свършва до тук! Предстои реализирането на трети етап от проекта. Той ще включва организирането на кръгла маса на представителите на бизнеса от община Костинброд с представители на Европейския парламент. Кръглата маса ще даде насоки към търговските възможности в Европейския съюз и ще бъде под наслов „Бизнеса - двигател на Европа“.
„Този форум ще има за цел да покаже перспективата на младите хора на България за последващата им реализация в региона на Запад от София.“, заяви кметът на община Костинброд.
Той допълни, че община Костинброд е развиваща община, с неспирна работа от страна на общинска администрация - Костинброд. Вече са на лице спечелени проекти за общински пътища, социални проекти за хора в неравностойно положение и проекти за изграждаща инфраструктура в общината.
Г-н Младенов заяви, че улиците в град Костинброд ще бъдат рехабилитирани след зимния период. Точно в 19.40 часа на 25 март светнаха прожекторите на силозите на бившия завод „Д-р Никола Чилов“ и гостите и участниците в тържеството се насладиха на вълнуваща заря.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (1) (0)
    1. добавен от: Пижето 27 Март, 11:03

    А знамето на Костинброд ще се слага ли на силозите ?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete