Петък, 19 Април 2024, 23:23

Врачеш е домакин на Фестивал на бъчвата 2017

14 Октомври 2017, 13:37
(3) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 6940 11


През XIVв. Чешковица е преименувана във Врачеш – може би заради големия брой врачки и врачове, които лекували хората чрез баене и билки. За лечителските легенди на врачежани се носели легенди не само сред местното население, но и в цялата страна. Днес името на Врачеш отново бива прославяно по света, но и с работата на местните бъчвари. По идея на кмета на селото Марин Бончовски, днес започна първият по рода си Фестивал на бъчвата 2017г. Неслучайно е избрана датата 14 октомври – Петковден, тъй като в миналото врачежани са чествали своя събор на този празник.

Преди официалната част присъстващите се насладиха на изпълненията на Младежки духов оркестър и Мажоретен състав към НЧ „Христо Ботев”. Гости на днешния празник са кметът на общината Иван Гавалюгов, зам.-кметът Борис Борисов, председателят на ОбС Ботевград Любомир Лилов, представители на общинска администрация, общински съветници.

Водосвет за здраве и благоденствие на всички гости и жители на Врачеш отслужи отец Димитър.

С приветствие към гостите се обърна кметът на селото Марин Бончовски
„Този занаят се развира от далечни времена и предава от поколение на поколение. Благодарение на него, младите хора остават в селото и в момента бъчвопроизводството е един от основите поминъци на врачежани. Нашите артикули се продават в Англия, Германия, Франция, Италия, Гърция, САЩ, Испания, а напоследък и в Япония. Нашето качествено производство от дъб се знае не само в цяла България, но и по света”, каза г-н Бончовски.
Той изказа благодарности на спонсорите, допринесли за осъществяването на фестивала – община Ботевград, Красимир Инински – председател на Европейската федерация по бокс, Захари и Захарин Захариеви – местни жители, собственици на транспортна фирма, Красимир Александров – книгоиздател, Славчо Дишев – собственик на шивашка фирма, предоставил фланелки с логото на фестивала, Иван Владимиров – автор на логото, Димитър Христов – председател на мотоклуб „Небесните сили”, Тони Дранчев – собственик и производител на икони. Кметът благодари и на всички, бъчвари, включили се в провеждането на този грандиозен празник.

„Това събитие ще направи Врачеш още по-разпознаваем. Местните жители са известни като трудолюбиви хора, с умения и способности и с изключителен темперамент”, заяви кметът Иван Гавалюгов.

Празникът продължи с изпълнения на танцовите състави към НЧ „Събуждане” към с. Врачеш.

Богатата програма на фестивала включва демонстрация на автентично изработване на бъчва и основните етапи в процеса – разбичване на дървения материал, редене и сушене на материала, обработване на дъгите, събиране, свиване, препичане и задънване на бъчвата. Гостите на празника имат възможността да се запознаят с най-възрастния и най-младия майстор, практикуващ бъчварския занаят. Автори на кулинарния базар за врачешките домакини и майстор Ангел, изложени са щандове с вина от различни краища на България. Ще се проведат атрактивни игри с бъчви, по време на които състезателите ще покажат силата и сръчността на бъчварските ръце.

Пълната програма може да видите тук.


Източник: balkanec.bg

Коментари (11)

  • Отговори (10) (0)
    1. добавен от: Анонимен 14 Октомври, 15:04

    Хубава идея, която тепърва трябва да се развива. Една забележка- трябва да се предвидят столове за зрителите и повече маси за консумация. Иначе - пожелавам ви успех!

  • Отговори (2) (13)
    2. добавен от: Анонимен 14 Октомври, 15:26

    Докато мислим за фестивали на бъчви и тяхното съдържание...добро не чакайте!!!

  • Отговори (10) (1)
    3. добавен от: Анонимен 14 Октомври, 15:46

    Ами #2 не мисли , защото мисля че няма с какво да мислиш!

    • (8) (4)
      1. добавен от: Анонимен 14 Октомври, 15:50

      С твойто мислене,само махмурлук ще си докараш.

  • Отговори (10) (0)
    4. добавен от: Анонимен -реалист 14 Октомври, 21:29

    Феста на Бьчвата -пьрвият по рода си за времето,има добьр замисьл ,добро като идея,но организацията като цяло, ако не беше Община Ботевград сьс всичко да се включи ,положението на местно ниво е трагично.Ако започнем от хигиената на самият центьр,продьлжим сьс участието на местното читалище-под всякаква критика и достигнем до обществена заинтересованост от местното селско управление и организация.Ако не беше Общината да сьздаде по протокол организацията, то местните самодейци и читалищни дейци не показаха с нищо защо са на заплати на дьржавната хазна -с две групи -пенсионери и една група деца,не се прави читалищна дейност,господа хрантулковци на дьржавната хазна!Успех на врачежани в бьдещите ви фестове,но запомнете едно-организация и заинтересованост и най-вече отговорност за делата в селото. :!:

  • Отговори (1) (6)
    5. добавен от: Анонимен 14 Октомври, 21:47

    Много интересно какво общо може да имат мажоретки и бъчвари, голямо сходство.......

  • Отговори (7) (0)
    6. добавен от: Анонимен 14 Октомври, 22:03

    Бях на Духовата музика на Литаково и след тях Северозападняците. Добре беше.
    Но за догодина дано да оправят площада - тротоарите, чистотата.

  • Отговори (12) (1)
    7. добавен от: Анонимен 14 Октомври, 23:40

    Мислех си, че ще изчистят селото за празника, но уви, това не се случи. Всички гости се "наслаждаваха" на мръсотията и бурените около ресторанта, а и не само. Можеше да се накарат собствениците на имоти в центъра да си изчистят поне тротоарите. Потресени сме от мръсотията в това село.

  • Отговори (8) (1)
    8. добавен от: Анонимен 15 Октомври, 00:22

    Евала на хората с умения...

  • Отговори (5) (2)
    9. добавен от: Анонимен 15 Октомври, 20:50

    Човешката злоба и завист няма почвен ден!

  • Отговори (5) (3)
    10. добавен от: Анонимен 16 Октомври, 10:02

    Празника не завърши ли с бой нещо характерно за врачежани?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete