Четвъртък, 28 Март 2024, 17:17

Врачежани празнуват традиционния си събор. Осветиха нова чешма.

27 Октомври 2016, 12:00
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4545 19


По традиция всяка година врачежани празнуват традиционния си есенен събор на 27 октомври. По този повод днес центърът на селото бе много оживен и отрупан със сергии и съоръжения за детски игри. Освен честването на събора, жителите на с. Врачеш днес имат още един повод за празнуване. Селото си има нова придобивка – чешма, която е разположена на детската площадка, намираща се на първия център на селото, срещу ресторант „Каприз“.

В 11:30ч. започна официалното тържество по откриването на новата придобивка. Отец Димитър освети чешмата и отслужи водосвет за здраве и благополучие на всички жители на селото. Секретарят на читалище „Събуждане 1895“- Врачеш Цветанка Маринова приветства присъстващите и предостави думата на кмета на селото Марин Бончовски, който поздрави гостите. Той съобщи, че средствата за новата чешма са дарени от Иван и Красимир Инински, като отправи искрени благодарности към двамата спонсори. Гости на събитието бяха зам.-кметът на община Ботевград Борис Борисов и Иван Инински.

В празничната програма се включиха танцови състави към НЧ „Събуждане 1895“ с ръководител Радослав Цветанов, народен хор „Мургаш“ с диригент Веселка Христова. С индивидуални изпълнения се представиха Станислава Димитрова и Кристина Боновсква. За доброто настроение  на празнуващите се погрижи и Литаковска духова музика.

Присъстващите получиха покана от кмета Марин Бончовски да опитат овча курбан чорба, приготвена от майсторития готвач Ангел Захариев. За приготвянето на чорбата са дарени две овци. Спонсори са Обществен съвет към Кметство Врачеш и Ловната дружинка на Врачеш.


Източник: balkanec.bg

Коментари (19)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 12:02

    А имат ли вода като празнуват?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 12:07

    Водата догодина

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 13:10

    Защо няма вода в Трудовец?

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 13:11

    Че кой пие вода на селски събор?

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 13:22

    Циганите ще я осерат

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 14:28

    Поредната неорганизирана проява на кмета и кметството.Водещата на тържеството Цветанка Маринова е секретар на читалището 30години а днес показа не информираност на датата на събора-според нея днес е 25октомври -Петковден по стар стил.Госпожа Мааринова днес е 27октомври за ваше сведение и сценариите на едно тържество е етикецията на организаторите и днес и вие и това доказахте че не можете и един сценарии да направите за едно тържество.Организация за курбан сте направили а за посрещане на жителите на селото за една курбан чорба нямахте готовност.Гостите и изявените личности на общината ги посрещнахте на топло в заведението на готвача Ангел Захариев а хората чакаха учудени под леко румолещият дъжд.Поредната излагация на проява в това село.Освещавате чешма която няма завършен вид и обещавате на хората пак трапези и ядене след като бъде завършена.Няма ли това кметство задачи за решаване проблемите на хората а само за курбан чорби и трапези мисли.Жалко, че Врачеш е най-голямото село в Софийска област е станало най-най не стопанисаното село в Областта.И още една препоръка към врачежани-нека събора да се измести в съботно- неделните дни за да могат много хора да усетят от"" празничното настроение ""на организаторите а не само определени личности да вкусят от съборните прояви.Събори навсякъде се правят в събота или неделя а ние правим през работно време за да могат само пенсионери и роми да присъстват.Оставам на вас да си отговорите защо се прави така!!!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 15:12

    A,хаа това ли ти било зор №6,че си на работа и не можеш да присъстващ на събора?Преглътни.Догодина ще те поканят не на 25,не на 27,а на 32 октомври.:)

    :D

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 15:46

    Оооох ,да ви имам проблемите....един ял две чорби,за друг не стигнало...

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 16:03

    6, тъпо е неграмотник като теб да пише пред хората, камоли да критикува някого!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 17:00

    Яко поркане ще падне във Врачеш на събора. Това си е традиция там. Може и няколко сбивания да станат заради пиянствата. И това е ОК за там, стига да няма убийства. Наздраве селяни! А към бъдещето на селото, гледайки кои са мнозинство в училището им - Сокерес!
    По-добре е събира да е събота или неделя - все пак някои хора ходят на работа. Ама кой ти работи във Врачеш?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete