Петък, 29 Март 2024, 02:58

Време за равносметка. Езиковата гимназия в Правец отчита проект по ключова дейност едно (КD1) към програма Еразъм +

12 Февруари 2020, 10:07
(0) (1)
Правец - Новини
Прочетена: 2142 5


Месец май 2019 година беше изключително успешен за проектите разработени от ПГПЧЕ „ Алеко Константинов“. Наред с одобрен проект по КД 2 за насърчаване на Европа посредством икономика и култура, Агенцията за развитие на човешки ресурси, България, одобри проект за 14 преподаватели да бъдат включени по програма Еразъм + за повишаване на квалификацията.

Ето какво сподели координаторът на проекта, г-жа Стоянка Димитрова:
„ ПГПЧЕ "Алеко Константинов е единствената гимназия с чуждоезиков профил в Софийски област, с традиции както в чуждоезиковото обучение, така и в билингвалното обучение по различни предмети на съответния чужд език. Така, участието на 14 наши преподаватели в квалификационни форми в европейски учебни институции с доказано качество, е крачка в посока на развитие на този потенциал.

Основен акцент в уменията на учениците, които се стремим да развием, е тяхната креативност и въображение. Това е и основен акцент, които сме избрали - Креативност, Иновации, Мотивация и нови методи на преподаване. Тази дейност ни предлага знания за управлението на ефективен и съвременен учебен процес, който насърчава активното участие на учениците с фокус върху тяхната изобретателност и критично мислене, развиване на "меки умения" и използването на информационните технологии. Всичко това има пряко отношение към изграждане на добри презентационни умения у учениците. Освен това, ще се отрази ползотворно на обучението на учениците в творческо писане, с цел развиване на креативността, въображението и уменията за писмено изразяване.

Основната цел на този проект е да помогне за реализирането на иновационния проект на училището, както и повишаване мотивацията на преподавателите и респективно, мотивацията на учениците. Един учител не може да запали интереса на учениците си, ако самият той не е ентусиазиран. Курсовете в този проект са избрани така, че тяхното съдържание максимално да подпомага осъществяването на целите на иновационния ни проект.“

Ето и имената на ентусиазираните преподаватели и курсовете, които те успешно приключиха и които през последните два месеца отчитат и прилагат на практика:
Нели Тенева-Танова , Франция - Обучение в театрални техники, прилагани в клас и стратегии за развитие на презентационни умения и повишаване мотивацията на учениците.

Виктория Нинова и Соня Василева, Италия - Усвояване на ключови принципи за интегриране на привлекателно поднесено съдържание с ефективно преподаване, подобряване езиковите умения на участниците.

Цанко Цолов и Цветина Исаева, Малта - Обогатяване на езиковите познания и ИКТ компетенциите, усвояване на онлайн софтуерни инструменти за преподаване на предмет на английски език.
Златина Ангелова и Габриела Петкова, Ирландия - Освежаване и разширяване на уменията да се ползва английски език при преподаването на друг предмет, овладяване принципите на интегрирането преподаване.
Мария Христова-Козарева и Стефка Атанасова-Йовчева, Испания - Усвояване на знания за провеждането на ефективен съвременен учебен процес,насърчаващ активното участие на учениците с фокус върху тяхната мотивация, изобретателност и критично мислене.
Радост Христова и Стоянка Боева-Димитрова, Италия - Запознаване с методи на преподаване, базирани на важни компетенции, развитие на "меки умения", комуникативност, сътрудничество, критично мислене и творчество.
Цветанка Щерионова и Нелка Генова, Испания - Овладяване на мощни инструменти за създаване, споделяне и вдъхновяване при по-нататъшното навлизане на Интернет-базираните дейности в клас и в извънкласните форми
Детелина Ангелова, Испания - Усъвършенстване на уменията за прилагане на нови комуникативни техники и дейности за повишаване на продуктивните умения на учениците, стимулиране на интереса и разширяване на познанията за испанската култура.“

Непосредствено след завръщането си, всички участници в проекта започнаха да прилагат на практика наученото по време на курсовете. Те споделиха с останалите членове на колектива своите впечатления като представиха емоционални презентации за ползотворността и удовлетворението си от участието си в тези квалификационни курсове.

Изнесен бе междупредметен интерактивен открит урок по история и английски език в девети клас от преподавателите по история и английски език Цанко Цолов и Стефка Атанасова пред гостуващи колеги от езикови гимназии от Бургас и Варна по програма ‚Иновации в действие‘. Предстои да бъде представен и открит урок по история посветен на Васил Левски и 200 години образователно дело в община Правец на 18 февруари от младите преподавателите по история Цанко Цолов и Цветина Исаева като покана за участие е отправена и към общинските съветници в община Правец. Учениците с интерес участват в разработката на нови, непознати за тях до сега методи за творчески и иновативен подход към разработката на проекти с приложение на онлайн технологии. Особено впечатление за повишаване мотивацията на учениците правят приложенията на новите технологии в часовете на всички преподаватели участвали по програмата.

И това е само началото на едно устойчиво приложение на съвременните методи на обучение, което колективът на ПГПЧЕ си поставя за цел през следващите години. Преподавателите от Езиковата гимназия в Правец работят и ще работят всеотдайно, за да мотивират своите ученици при усвояване на знанията по всички предмети така, че да бъдат подготвени за своето бъдещо кариерно развитие като достойни конкуренти на европейския и световен пазар на труда.





Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (1) (1)
    1. добавен от: Катя Симеонова 12 Февруари, 18:42

    Поздравления! Пожелавам още много успешно изпълнени проекти!!!

  • Отговори (0) (1)
    2. добавен от: Анонимен 12 Февруари, 20:37

    Цани е излезнал най хубаво

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 13 Февруари, 23:05

    Коя е тази Цани ?

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 14 Февруари, 16:22

    Сутринта даваха официални статистически данни за България,както за средните работни заплати в общините,така и безработицата и училищните оценки на отделните гимназии.Нашият "красив" и "умен" град Правец,го няма никъде в тази класация и хвалипръцкането,остана само за местно ползване!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 14 Февруари, 18:42

    Е вие учудвате ли се ?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete