Четвъртък, 25 Април 2024, 19:28

Вторият ден на духовата музика бе изпълнен с приятни емоции - (галерия)

2 Октомври 2012, 19:47
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3703 2


И през втория ден на празниците посветени на духовата музика градуса на настроението и творческото вдъхновение не намаля. Концертната изява започна със сигнал, изпълнен от всички духови оркестри на площада. Последва приветствие към всички участници на дефилира от председателя на читалище „Христо Ботев” Ботевград- Маргарита Кирова. След общото представяне на духовите оркестри, поздрав към участващите поднесоха и малките мажоретки от състава към читалище „Христо Ботев”.
От гостуващите оркестри, на сцената първо излязоха Общински духов оркестър – гр. Ловеч с диригент Виктор Павлов. Оркестърът е създаден през 1967г. и е носител на много награди и отличия. Музикантите са участвали в международни турнета и фестивали в Германия, Русия, Унгария и Франция. Тази вечер пред публиката те изпълниха: „Рапсодия в синьо” по музика на Джордж Гершуин, „В памет на Бени Гудман”, „Американско чувство” и „Алма Латина” по музика на Рики Мартин. От българското творчество: „Танц на българите” от Милко Михов и „Месечина” на Горан Брегович.
След Ловеч, публиката се наслади на изпълненията на Младежки духов оркестър с мажоретен състав гр. Ботевград. През 2004г. диригент става Константин Гайдарски и през същата година е създаден мажоретен състав с ръководител Иванка Христова. Оркестърът и мажоретния състав имат множество участия както в чужбина така и в България. Носители са и  на многобройни награди.
Последвалата изява бе на музикантите от Духов оркестър гр. Велико Търново. Оркестърът е създаден през 1967г.  От 1977г. негов диригент е Хараламби Попов. Репертоарът им е огромен и жанрово разнообразен. Многобройните участия на оркестъра в национални прегледи и празници на духовите оркестри го утвърждават като един от водещите в страната.
Мажоретен състав и духов оркестър при ПМГ „Св. Климент Охридски” гр. Монтана бяха следващите участници в програмата. Съставът е основан през 2002г. Негов създател, хореограф и ръководител и до днес е Луиза Стефанова. Духовият оркестър е създаден през 2007г. от диригента и учител по музика Пламен Крумов. Двата състава работят съвместно от пет години и имат многобройни участия в страната и в Испания, Франция, Италия, Гърция, Турция, Сърбия, Сицилия.
Младежкият духов оркестър на Първа английска езикова гимназия и читалище „Петър Берон” град София впечатли публиката с невероятна изява на мажоретния състав. Оркестърът е създаден през 1977 година, негов диригент е Николина Ангелова. Музикантите са взимали участия не само в България, но и в Англия, Норвегия, Германия и Франция.
Последен, но не на последно място на сцената излезе „Общински духов оркестър” от Плевен. Създаден е през 1964 година, а от 2008 година диригент и художествен ръководител е Пламен Марков. Плевенския духов оркестър има осъществени успешни турнета в Полша, Германия и Гърция. За финал на вечерта оркестрантите изненадаха приятно публиката с изпълнението на Искърско хоро.
Вторият ден на духовата музика изпълни атмосферата с приятни емоции като мажоретни състави забавляваха публиката по време на концертите. Духовите оркестри получиха своите грамоти и почетни статуетки от Албена Монова и Маргарита Кирова. Денят завърши с дълго Искърско хоро, изпълнено от музикантите от Плевен, на което се хванаха десетки зрители.

Очаквайте снимки малко по-късно

Източник: balkanec.bg

Ключови думи: Дефилир на духовата музика

Подобни новини

Коментари (2)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 2 Октомври, 21:20

    Мероприятието е добро

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 2 Октомври, 21:41

    Фотографката ви е страшна.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (187)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (53)
70% Complete