Четвъртък, 18 Април 2024, 20:00

X живописен пленер - Боженица 2018 се провежда в Боженица

3 Август 2018, 16:23
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2635 0


От 03.08.2018г. в Боженица ще работят български и чуждестранни художници. Пленерът е посветен на 100- годишнината от откриването на уникалния писмен паметник от средновековната българска държава известен като „Боженишки надпис” в българската история. Той е открит през 1918г в корените на паднало от зимна буря дърво. Негов откривател е местения козар дядо Недялко Уменков. Публикуван и разчетен е от видния български историк Петър Мутафчиев
.
С подкрепата на община Ботевград в десетото издание на международния пленер ще участват около 20 художника Това са:

Проф. Бисера Вълева- завършва стенопис при проф. Мито Гановски в Художествената академия в София. От 1994г. работи в СУ "Св. Климент Охридски".От 2005г. е доктор по педагогика, от 2013г. професор по рисуване и композиция. Носител на много награди от изложби.

Доц. д-р Владимир Аврамов- завършил Художествената академия в София, специалност "стенопис" при проф. Димо Заимов. Зам.-ректор на Великотърновския университет. Носител на награди от изложби в страната и чужбина. Член на СБХ.

Доц. д-р Мартина Караиванова- преподавател по живопис във Великотърновския университет. Художник с много награди и изложби в страната и чужбина. Член на СБХ.

Аднтония Дуенде- български художник, която живее в Германия, Франция, Белгия, България. Реализирала е изложби в Европа и страната. Автор, чийто творчески търсения са в областта на живописта, като основно място в тях заемат старобългарската глаголица като виталност и дух.

Златка Декова- завършила НХА София, специалност графика. Преподавател в НБУ и СУ „Св. Климент Охридски”. Автор с официални творчески търсения в областта на абстрактното изкуство, реализирала множество изложби.

Любомир Володикин- художник от Димитровград , Сърбия. Завършил НХА гр. София, преподавател по рисуване в училищата в Царибродско и града. Член на СБХ.

Жорж Ру- художник, фотограф и изследовател на обекти от извънземен характер, известен с оригиналните си трудове и фотографии в тази насока. Публикувал е фотографии на НЛО от небето над с. Боженица.

Антон Гошев – известен български художник от Благоевград, умело вплитащ в творчеството си абстрактно в реалното. Завършил е НХА София. Носител е на награди, реализирал е множество изложби. Член на СБХ.

Румен Атанасов- български художник, завършил НХА, колекционер с множество изложби в страната и чужбина, член на СБХ.

Магдалена Петкова - от Пловдив, завършила НХА, има множество изложби в страната и чужбина, член на СБХ.

Кирил Апостолов- роден в гр. Лом, известен български художник, преподавател, член на СБХ.

Владимир Йосифов от гр. София. Завършил НХА- София и Технически университет София, автор е на множество проекти и реализации в областта на българското монетосечене, включително и използваните монети от последните ни емисии. Член на СБХ.

Валентин Георгиев от Русе. Завършва живопис в ВТУ, известен български карикаторист и художник с множество награди от цял свят, член на СБХ.

В пленера ще участва и носителят на тазгодишната награда по случай 24 май 2018г.- преподавател по изобразително изкуство в ОУ „Васил Левски”-гр. Ботевград Стилиян Станчев, както и Венета Нитова от с. Трудовец.

На 05.08.2018г. в пленера ще вземат участие още двама докторанти от Великотърносвкия университет и художник от Благоевград.

Във вторник /07.08.2018г./ гостът Жорж Ру ще направи презентация на търсенията си в областта на НЛО. Всички граждани, които желаят, могат на живо да се запознаят с участниците и работата им в база Урвич.

Изложбата с картини от пленера ще бъде открита на 10.08. 2018г., а произведенията остават собственост на община Ботевград, като желанието на авторите е да попълват фонд за бъдеща градска галерия или от реализирани продажби да се подкрепят със средствата благотворителни каузи за обществени нужди.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete