Сряда, 24 Април 2024, 15:44

Йовица Арсич преди Купата на България

5 Февруари 2020, 21:23
(1) (0)
Ботевград - Спорт
Прочетена: 1622 1


В края на тази седмица предстои да се проведе турнирът за Купата на България в баскетболното първенство. Домакин на надпреварата ще е зала „Универсиада“ в София, която е дом на Левски Лукойл. Форматът на състезанието включва четвъртфинали 06.02. и 07.02, полуфинали 08.02 и финал 09.02. В четвъртфиналите шампионът Балкан Ботевград ще се изправи срещу Черно Море Тича (Варна) на 7ми февруари от 18.00ч, а от 20.30ч Рилски Спортист излиза срещу Академик София. Предишният ден вицешампионът Левски Лукойл ще се бори с Академик Бултекс 99, а Берое с Черноморец (Бургас). Победителите от мачовете в двата дни ще се срещнат на полуфинал.

В навечерието на старта на турнира потърсихме мнението на Йовица Арсич, който е треньор на Балкан Ботевград.

- Балкан е първи в класирането на този етап, следователно феновете имат високи очаквания. Усещате ли натиск от това и как се справяте с напрежението?
- Първо, това, че сме първи в класирането в момента не показва много, защото по време на сезона имаше много смени в ростера на отборите. Берое много се подсили, Левски също. С Божидар Аврамов Черно Море Тича също подсили отбора, така, че сме наясно, че факта, че моментно сме първи не дава никаква гаранция, че така ще остане до края. Трябва да работим здраво, за да си запазим позицията, ако е възможно.

- Кое според вас ще изиграе по – важна роля в този турнир: физическата издръжливост или психологическата устойчивост?
- Няма как да се разделят двете неща. За първия мач със сигурност е много важна психиката и по какъв начин ще се влезне в мача. Вече евентуално за втори и трети мач психиката ще си каже думата.

- Берое се подсили с трима българи в последните няколко седмици – Станимир Маринов, Павел Маринов и Павлин Иванов. Смятате ли, че можем да очакваме от тях изненади от стратегическа гледна точка?
- Не виждам какво може да ни изненада. Те вече показаха в мача с Черно Море Тича колко по – лесно играят и в нападение имат много по – висок потенциал като отбор. Мисля, че няма да е проблем никъде да вкарат 80 точки, защото познават треньора и той познава тях. Може би на Павел евентуално му трябва още малко време физически да се възстанови, но те вече са с една класа по – добри от това, което бяха до момента.

- Балкан се изправя срещу Черно Море Тича (Варна) в четвъртфинала. В състава им вече е и Божидар Аврамов. Може да се получи труден мач и защо?
- Със сигурност ще е труден, защото на турнира за Купата се играе един мач, при който по - слабият отбор в редовното класиране на НБЛ има психологическо предимство. Той няма какво да загуби. От друга страна, отборите, които се смятат за фаворити имат планове за нататък и трябва да се постараят да спечелят мача не с къса ротация, а с дълга, защото това не е последния мач, а е само начало на турнира. Не мисля, че съперникът е по – слаб от нас, защото с Божидар Аврамов получиха качество и опит и то на позиция, на която имаха проблем. Вярвам, че ще имаме много труден мач, но от друга страна вярвам, че ще можем да се справим.

- До колко съдийските грешки, независимо дали са умишлени или не, могат да повлияят на крайния резултат на даден мач?
- Да повлияят могат, но не виждам как ще е нещо по – различно от това, което вече виждаме в първенството. Състезателите трябва вече да са свикнали с това. Съдиите за Купата са същите, които са в първенството. Наша работа е да се фокусираме върху това, което ние трябва да правим и да се опитваме да не обръщаме внимание на такива неща.

- Каква роля играе подкрепата на феновете към отбора?
- Очаквам да е сериозна роля, защото ние имаме най – добрите фенове и надявам се те да ни помогнат да се представим по – добре.

- Балкан и Левски Лукойл от години са във война на терена. Това е най – гледаното и драматично дерби в нашето първенство. Напоследък обаче войната се пренесе и извън терена поради факта, че двата отбора се оказаха замесени в политическа битка. Това повлия ли на подготовката и на настроението, с което тръгвате?
- На мен лично не ми повлия и вярвам, че не е и на отбора. Ние говорихме за това веднъж, когато стана нещо на въпрос, но по принцип това, което се е случвало предишния сезон и предишни години, това, което се случва в политика не е наша работа. Ние даваме всичко от себе си. Надявам се да имаме добър резултат с добра игра.

- Балкан е клуб с дългогодишни традиции и история. Какви чувства буди у вас факта, че сте начело на такъв отбор?
- Аз съм запознат с традицията на Балкан поради факта, че работех в Правец. Не трябва да усещаме това като тежест, а като помощ. Благодарение на тази добра традиция имаме и най – добрите фенове в България. Едното е свързано с другото. Мисля, че за нас е страхотно да имаме такива фенове и да сме в отбор с такава традиция.

Балкан Ботевград ще играе срещу Черно Море Тича на 7ми февруари от 18.00ч в първия си мач по пътя за Купата! Нека подкрепим нашите шампиони в зала „Универсиада“ в София!

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete