Събота, 20 Април 2024, 09:39

Йовов: И с няколко кила отгоре Лукин е най-добър

22 Февруари 2016, 15:01
(0) (0)
Своге - Спорт
Прочетена: 2129 6


Христо Йовов отказа да се завърне в Левски на позицията скаут. Бижутера избра да поеме пост в община Своге, но това не му пречи да бъде близо до отбора. Йовов дори пътува до Турция за няколко дни, за да види отблизо подготовката на Левски. Там той изгледа на живо и контрола на Лудогорец. „Меридиан Мач" потърси бившия спортен директор в навечерието на битката за върха в „А" група.

Ицо, гледа на живо и Левски, и Лудогорец в Турция. Има ли фаворит в дербито в неделя?
Срещат се двата най-добри отбора в България, така че е трудно да се дават такива квалификации. И преди съм казвал, че ако има фаворит в тези сблъсъци, то това трябва да е Лудогорец. Най-вече заради финансовата мощ и сработения вече с години отбор. Но нищо не се знае. Аз не съм гледал чак толкова много мачове, успях да наблюдавам по един път двата отбора.

Феновете не са гледали на живо новите попълнения. Каква оценка ще им дадеш ти?
Доста малко съм ги гледал, за да бъда категоричен. Според мен селекцията е добра. Най-добро впечатление ми направи централният защитник Лукин. Може би не съм прав, има хора, които да го преценяват, но на мен ми се видя, че има лек проблем с килограмите. Но иначе внася много класа, много спокойствие, рутина. Ръководи добре защитата. Класен играч е. Много ми хареса Мехди Бурабия. Той също е качествено попълнение. Техничен, можещ футболист. Джъстин Менголо повече съм го гледал на клипчета в Youtube. При него ми направи впечатление голямата скорост. Точно този компонент липсваше в последните години на „Герена". Дано нещата се получат.

Толкова голямата селекция ще бъде проблем повече за Левски заради несработеността или за Лудогорец заради неизвестността у съперника?
Голямата селекция винаги е проблем за отбора, който я е направил. Липсва нужната сработка, трябва време за аклиматизация на новите. Нормално е да е така. Лудогорец би трябвало да не се интересуват кой знае колко от това кой ще играе за Левски при положение, че имат изграден и добър отбор.

Лудогорец много бързо си върна обичайния облик след завръщането на Георги Дерменджиев. Да не би да е имало ня какво отношение към треньорите преди него?
Не знам дали е имало. Може би просто той ги познава най-добре. Знае какво да иска и как да го прави, знае как да внесе спокойствие в отбора. Това е огромен плюс за тима и затова не се учудвам, че Лудогорец заигра добре.

Късата пейка бе добро оправдание за Стойчо Стоев през есента. Сега тази мащабна и добра селекция задължавали го за по-големи успехи?
Не знам дали и преди е трябвало да има оправдания. Ако погледнем състава на Левски и колко играчи са минали през клуба по негово време, не знам какво ще покажат цифрите.

Да, но когато отборът нямаше нападател, по-лесно се обясняваше головата немощ в доста мачове...
Ами дори на позицията на централния нападател Левски имаше футболисти, не е бил без никакви опции. А и при отбелязването на головете участват всички, но може отговорността да е само върху централния нападател.

При представянето на отбора спортният директор Георги Иванов каза, че титлата е щяла да бъде задължителна при равни точки, но сега не е. Тези 5 точки не освобождават ли от отговорност спортно-техническия щаб за пролетта...
Неприятно е взимането на тези 5 точки, наистина е така. Особено, когато опонент ти е силен тим като Лудогорец. Само че какво става, ако Левски бие в Разград? Тогава разликата ще стане 2 точки и с успех в прекия двубой ситуацията става коренно различна. За мен Левски може да стане шампион дори и при този пасив. Въпросът е как ще си изиграе мачовете. Нека тимът се бори до дупка за титлата, а през лятото ще се правят анализи кой какво е свършил и какви да са амбициите занапред.

Не е тайна, че можеше да се завърнеш на „Герена" като скаут. След като отказа обаче мястото ти зае твой приятел Асен Букарев. Ще се справи ли той?
Винаги съм ценял много качествата на Асен Букарев. Неслучайно за хората, които са край мен не е тайна, че аз силно исках да го привлека на „Герена", когато бях спортно-технически директор. Тогава по една или дру-га причина нещата не се получиха. Аз лично му бях отредил друга роля - исках да се занимава с ДЮШ. Дано се справи. Желая му успех, смятам, че има нужния капацитет. Работата е там, че футболните хора обикновено биват оценявани по техните резултати. Ако селекцията на Левски се окаже добра, играчите се наложат бързо, значи Асен се е справил добре с работата си.

В последните седмици усилено се налага идеята за създаване на Суперлига. Какво е твоето мнение?
Тук мога да го изкажа по два начина. Първият е като фен, а вторият като на човек, който се е занимавал с нещата във футбола отблизо. Като привърженик, разбира се, че искам отбори като ЦСКА, Литекс и Локо (Сф) да са в елита, за да има по-силни мачове. От друга страна обаче трябва да се спазват правилата. Как точно ще се случва това, кой ще следи за това? А и каква е гаранцията, че занапред няма дадени клубове да натрупват безогледно дългове, след което просто да се измисля ново име на първенството и да се връщат в елита? Звучи много лесно - „А" група става Суперлига, после става Суперпремиерлига, например и готово. А и хората, които администрират футбола извън България, едва ли ще допуснат толкова лесно подобно нещо. Не е никак лесно да се изтрият така доскорошните грешки.

За финал - кажи малко повече за работата си. Спорт ли е основният ти ресор в общината в Своге?
Опитвам се да се занимавам със спорта в общината. Тук от доста години са били занемарени нещата. Имаме доста идеи, искаме да построим зала. Но това не може да стане в рамките на половин или една година. Ще трябва повече време.


Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Вачев джуниър 22 Февруари, 18:46

    Ицо е бог в леглото.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 22 Февруари, 22:46

    Бог е много ясно има двама сина

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 23 Февруари, 17:44

    Значи никъв бог не е, сумати ора имат двама сина, по-боговете - 3, а най-боговете - 4.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: я 24 Февруари, 21:28

    Значи,какво излиза щом вачев знае,значи е пробал????

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: ха ха. 24 Февруари, 21:30

    А можеби е светил на Ицко със запален вестник?!?!?!?

  • 6.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete