Четвъртък, 18 Април 2024, 20:15

За осма поредна година езиков център „Марконис” Ботевград провежда изпити на Университета Кеймбридж

21 Април 2018, 10:41
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2778


За осма поредна година езиков център „Марконис” Ботевград провежда изпити на Университета Кеймбридж. Днес на тях ще се явят 35 обучавани – деца от детските нива, а общият брой на регистрираните кандидати е над 50. В 10.00ч стартираха най-малките обучавани,а следобед от 14.00ч ще положат изпита по-големите.
Изпитващи са Тереза Костов и Светла Попова от езиков изпитен център АВО-София.

„За мен равносметката за тези години са многото успехи, много положителни емоции. Изпитите на Кеймбридж се отличават с това, че те са една мотивация за учениците и са едно мерило, колко добре се справят с чуждо езиковия материал. За мен е много важно да има външна оценка, защото без нея много трудно бихме могли да говорим за качествено обучение. Едно е да оценяваме в класната стая, а друго е тя да е международна и независима. А когато пък е на два независими борда- нещата стоят в съвсем друга посока. Езиков център „Марконис” в това отношение винаги е бил на ниво и сме имали възможностда покажем знанията си на международни нива”. Това зави управителят на езиковото училище, д-р Николай Николов преди официалния старт на изпитния ден. Той представи гост-изпитващите и им предостави думата да изкажат впечатленията си от подготовката на обучаваните в езиковия център.

Г-жа Тереза Костов е трета година изпитващ с езиков център „Марконис”. Тя изрази радостта си, че отново ще изпитва децата на Ботевград и общината. „Удоволствие за мен е да работя с деца, които са добре подготвени, които са много уверени и се чувстват спокойни по време на изпита. Това прави работата много приятна”, заяви Тереза Костов. Тя изрази мнение, че и тази година стандартът на представяне на учениците ще бъде толкова висок, колкото винаги е бил.

„За първи път откакто децата започнаха да полагат изпита на Университета Кеймбридж и на Пиърсън, аз като учител съм наясно за всяко ниво, какъв стандарт трябва да постигна и как да го постигна за 4-те езикови умения, за да могат децата да се явят на изпитите”, това заяви преподавателят в езиковия център, г-жа Румяна Видинова. По думите й тази рамка, която определят изпитите на университета Кеймбридж и Пиърсъ, е изключително полезна и много приятна, както и че улеснява много работата на преподавателите.

Според д-р Николов изпитите на Университета Кеймбридж са нещо изключително важно, защото постъпателно показват, как учениците се развиват през годините. „Моите лични наблюдения са, че през всичките години, в които сме провеждали изпити учениците, които са се явявали на повече изпити, имат по-добри резултати в по-високите нива”, подчерта д-р Николов. Според него от една страна явяването на изпитите е основа за една по-добра мотивация, а от друга страна е надграждащо – то помага обучавания да става по-добър по пътя на постигане на най-високото ниво, според общата европейска езикова рамка. Управителят д-р Николай Николов сподели, че през настоящата година езиков център „Марконис” ще има кандидати и за двата изпита - на Кеймбридж и на Пиърсън за най-високото ниво – С2, според общата европейска езикова рамка. „Това е един атестат за нашата обща работа и аз искам да благодаря на г-жа Румяна Видинова и г-жа Нели Дакова, които се грижат за подготовката на най-малките ни обучавани, но мога да кажа, че когато основата е стабилна, в следващите години в останалите нива можем да дадем много повече и да постигнем много по-добри резултати”, зави д-р Николов. Той изрази надежда днес учениците ще имат успех, защото те наистина са трудни и изискват специални умения и подготовка.


„Извън „Марконис” децата имат увереност, че те знаят и могат. Те доказват, че извън училище упражняват езика и могат да учат тук”, посочи в допълнение г-жа Нели Дакова, която е и преподавател в общообразователно училище. Тя заяви, че обучението в „Марконис” дава малко по-високо ниво в сравнение с това, което им се дава в училище. Д-р Николов добави, че цялостният процес за подготовка и явяване на тези международно признати изпити, е една допълнителна емоция. „Емоцията в децата и в нас преподавателите, и особено радостта и щастието от успешно положените изпити, е нещо което с нищо не може да се замени. Да видиш едни малки деца да държат в ръцете си сертификати, на които има логото на Кеймбридж и да видиш усмивките на лицата им, е нещо за което си заслужава човек да работи”, каза в заключение управителят. Той изрази радостта си, че в „Марконис” преподавателите имат уникалния шанс да се работи именно по този начин, заедно с партньорите от Аво изпитен и езиков център-София.

„Истинско преживяване е получаването на сертификатите след няколко месеца.Това съм го видяла в читалището, с всички деца и пълната зала от родители. Всеки път е различна и неповторима тържествената церемония”, посочи изпитващата Светла Попова. Според нея това е благодарение на д-р Николов, който е с подчертана амбициозност и има прекрасното умение да организира по такъв тържествен начин връчването на сертификатите на двата изпитни борда- на Кеймбридж и на Пиърсън. Д-р Николов благодари за високата оценка. „ Това, което се случва в края на учебната година е наистина вълнуващо, но трябва да погледнем на успехите екипно, защото аз без този екип не мога да постигна абсолютно нищо, и защото ние работим ентусиазирано заедно в учебно-възпитателния процес”, каза в заключение д-р Николай Николов.


Източник: balkanec.bg

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete