Сряда, 15 Юли 2020, 11:18

За първи път САЩ са официална заплаха за Русия

3 Януари 2016, 10:22
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 735 0


За първи път след разпадането на СССР руската държава открито определя САЩ като заплаха за националната си сигурност. Това е ясен знак до каква степен са се влошили отношенията между Москва и Запада през изминалата година.

В документа, подписан от руския президент Владимир Путин в навечерието на Нова година, под заглавие „За стратегията за национална сигурност на Руската федерация”, САЩ биват определени като заплаха. Той замества, приетата през 2009 г. стратегия, която подписа тогавашният руски държавен глава, Дмитрий Медведев.

Сега се посочва, че Русия е успяла да повиши своята роля в решаването на глобалните проблеми и международни конфликти. Това, според стратегията, предизвиква остра реакция от страна на Запада.

„Укрепването на Русия се случва на фона на нови заплахи за националната сигурност, които имат сложен и взаимосвързан характер”, се казва в документа.

Провеждането на независима политика, „както международна, така и вътрешна” доведе до „противодействие от САЩ и техните съюзници, които се стремят да запазят своята доминация в световните дела.”

Това на свой ред предизвиква „политически, икономически, военен и информационен натиск” върху Русия. В документа още се посочва, че САЩ и ЕС са подкрепили „анти-конституционния преврат в Украйна”, който е довел до дълбоко разделение в украинското общество и военен конфликт.

Разширяването на НАТО също се определя като заплаха за националната сигурност и се заявява, че САЩ целят да „разширят своята мрежа от военни, биологични лаборатории” в съседни на Русия държави.  

Източник: vesti.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще почивате ли това лято предвид ситуацията с коронавируса?

Анкета » коментари (2)

Ще почивате ли това лято предвид ситуацията с коронавируса?

отговори
Да, смятам да почивам както всяка друга година (127)
70% Complete
Ще почивам само ако успея да намеря пари в тази криза (63)
70% Complete
Почивката ми ще е на вилата на село (67)
70% Complete
Ще почивам, но сигурно ще заменя морето с планина (32)
70% Complete