Четвъртък, 25 Април 2024, 11:48

Заключителна пресконференция на ПГТМ „Хр. Ботев” по проект "Търсещи, знаещи и можещи в Европа"

16 Май 2019, 14:06
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1209 5


Заключителна пресконференция по проект, спечелен от ПГТМ „Христо Ботев”- гр. Ботевград- „Търсещи, знаещи и можещи в Европа” по програма „ЕРАЗЪМ +” 2014-2020г., се състоя вчера в обновената конферентна зала, която се намира в общежитието на училището. Да припомним, че то бе изцяло ремонтирано по Европейската програма „Региони в растеж”.

Пресконференцията протече под формата на презентация, която запозна присъстващите с изпълнението на проекта.
Сред официалните гости на събитието бяха Росица Иванова- началник на Регионално управление на образованието - София регион, Вергиния Иванова- експерт „Професионално образование”, представители на местни фирми, директори на училища и др.


Приветствено слово към присъстващите отправи директорът на ПГТМ „Христо Ботев” Иван Николов.

Думата за приветствие бе предоставена на г-жа Росица Иванова: „Вече стана традиция всяка седмица да съм в Ботевград- една от най-посещаваните общини в Софийска област. Вие сте стратегическа община за района и трябва да бъдете горди с вашите постижения и успехи. Макар че много по-късно станахме членове на ЕС, ние сме носителят на един от признатите езици в Европа като международен език в Европейската комисия и в Европейския парламент.Трябва да бъдем много горди, че имаме възможността по програма „Еразъм +” и по всички останали проекти по програми на ЕС да печелим проекти и да придобиваме нови умения, нови впечатления и знания за учениците в развитите европейски страни”, каза Иванова. В допълнение г-жа Иванова поздрави 16-те ученици, участници в проекта, за постигнатите високи резултати.

Презентацията на проекта представи неговият координатор г-жа Дияна Къндева, преподавател в ПГТМ „Хр.Ботев”.

Практиката се проведе в периода 22.10.2018/16.11.2018г. във Валенсия, Испания, където 16 ученици от ПГТМ имаха възможността да прекарат 26 дни и да проведат тяхната практика в различни фирми, водени и насочвани от своите ментори. Заедно с учениците заминаха и двама преподаватели от училището- г-жа Галя Димитрова и г-н Кирил Кирилов.

Партньори по проекта са обучителен център „ESMOVIA”, който дава добро качествено практическо обучение чрез курсове в различни области и ПГТМ.

Практиката се осъществи в Испания от две групи ученици в еднакъв период от време в рамките на 26 дни по 6 часа дневно. Учениците, които бяха в Испания, са от две направления- „Двигатели” (10 ученици) от специалност АТТ и „Електроника” (6 ученици) от специалност КТТ.

Проектът е свързан със следните подцели:
-Усъвършенстване на професионалните компетентности на обучението в реална работна среда;
-Усъвършенстване на чуждоезиковите компетентности чрез пребиваване в чуждоезикова среда;
-Повишаване на познанията за културата,традициите и бита на друга страна от Европейския съюз,Придобиване на европейски съзнание и самочувствие за принадлежност към общността.

От презентацията стана ясно, че по- голямата част от учениците са придобили основни знания и част от специфичните умения по специалностите в предварително проведена професионална подготовка от 26 часа.
Проектът стимулира учениците за работа в организации със съвременна техника и софтуер, повишава знания им и спомага за придобиване на професионални умения, особено важни за реализацията им и усъвършенстването на чуждоезиковите им компетентности.

Проведен е селектиращ предварителен подбор на участниците в проекта по изготвени от комисията по подбор критерии. Същинският подбор и класиране са направени с проведен общотехнически тест, включващ придобити знания от обща професионална подготовка, за да се установи нивото на всеки един от участниците, както и онлайн тест по английски език.

Последният етап бе попълване на мотивационно писмо от всеки един от участниците. При решението за окончателния подбор са взети предвид педагогическите характеристики на участниците, тяхното здравословно състояние и семейно положение, както и цялостното им отношение към учебния процес.

Учениците имаха възможност да работят в професионална среда и да се запознаят с условията на труд и правата и задълженията на работното място във фирмите им, подсигурени от партньора – "ESMOVIA"

-В Spamovil BMW Service стажанти бяха Атанас Найденов и Гечо Захариев
-в Sedamovil Automocion стажуваха Иван Йончев и Цветан Иванов,
-в Talleres IVECO La Pista прекараха своята практика Мариян Корделски и Николай Цановски,
-в Motor Village бяха Любен Маринов и Васил Петров,
-в SEAT Sedavi Motor JR Valle - Стилиян Георгиев и Георги Георгиев,
-в APP Informatica-Massanassa- Никола Дилов и Петьо Петров,в APP Informatica-Quart стажува Иванеса Петкова,
-в APP Informatica-Sedavi - Цветомира Цанкова и Валентин Василев,
-в APP Informatica Patraix- Тодор Ценов.

Учениците получиха сертификати за валидиране на компетентностите придобити по време на престоя си в чужбина.



Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (2) (3)
    1. добавен от: Анонимен 16 Май, 15:10

    Браво браво родното ПГТМ е много силно!

  • Отговори (2) (2)
    2. добавен от: Анонимен 16 Май, 15:46

    А къде е тая отрепка лорд Минчев ?

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Анонимен 17 Май, 12:44

    ПГТМ Христо Ботев е едно от най-добрите училища в страната!

  • Отговори (2) (0)
    4. добавен от: Анонимен 17 Май, 12:45

    Дияна Къндева няма ли да я махнете вече от там....само пречи!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 20 Май, 11:31

    За всички, които работим в училището е видна истината - тя е от много малкото хора,които наистина работят за училището, а не за себе си.
    Наистина обаче пречи на някой! Може би на лъжците,лицемерите и неблагодарниците, на които е помагала през всичките тези години. На хората без капка достойнство, готови да ближат всичко на всеки нов директор, за да са добре те.
    За съжаление в нашия колектив злобата и завистта са на първо място.
    Така няма да спечелим за училището!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (52)
70% Complete