Сряда, 24 Април 2024, 15:28

Заключителна пресконференция се състоя по повод Програмата за Трансгранично сътрудничество Интеррег - ИПП България - Сърбия 2014-2020г.

20 Ноември 2018, 17:04
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 921 0



Заключителна пресконференция се състоя днес в Правец по изпълнението на спечелен проект по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България - Сърбия 2014-2020г. „Развитие на туризма в трансграничния регион на България и Сърбия чрез създаване на туристически атракции и експониране на представителни културно-исторически обекти на общините Сурдулица и Правец” с референтен номер СВ007.1.11.151. Водещ партньор е Община Сурдулица, Република Сърбия. Пресконференцията се състоя в присъствието на партньорите от Сърбия, както и представители на образователни и културни институции от Правец и региона.

Проектът приключва само след два дни - 22 ноември 2018 г. Поради това днес директорът на Исторически музей-Правец представи целите, задачите и постигнатите резултати.

С предварително разработена презентация Борисова представи основните дейности – връчването на договорите по проекта на 24 ноември 2016 г в МРРБ, обучение в град Правец за повишаване атрактивността на туристическите обекти, обмяна на опит и добри практики в град Сурдулица за интерпретация на нови и възобновени туристически атракции, както и реализацията на ремонтните дейности. За община Правец бяха извършени доставки за нуждите на Исторически музей – специализирано музейно оборудване за експозицията във Видраре, мултимедиен проектор и екран, бус, дигитален фотоапарат и метал-детектор. Изработени бяха информационни ролбанери и табели, рекламна листовка и брошура, 15-минутно видео, създаване на уеб сайт по проекта, публикации в медиите, провеждане на встъпителна и закриваща пресконференции и официално откриване на реновираните паметници.

Проектът е разработен и се управлява заедно с усилията на двете общини, посочи Борисова.

Основните обекти на проекта, който е с инвестиционен характер са четири. Първият от тях е вече реновирания в община Сурдулица градски парк, в който има и Мемориален комплекс. В община Правец от страна на Исторически музей предмет на инвестиционните дейности са три обекта – два музейни обекта в село Видраре (Старо класно училище от 1848г и Туняковски хан от 1820 г), както и средновековната църква „Света Богородица” от 14 век, който също в рамките на проекта бе реставриран и консервиран.

По време на заключителната пресконференция бе представен снимков материал, представящ обектите преди и след реализацията на проекта.

В музейния обект – Туняковския хан, Исторически музей е разполагал с експозиция за дейността на тайния революционен комитет на Васил Левски, един от най-дейните в страната, обясни Таня Борисова. Сградата е построена 1820 г. Двете музейни експозиции във Видраре са обновени и преаранжирани. В средновековната църква „Света Богородица” има руини и останки от VIII, VII и IV век преди Христа и XIV век, откогато датира самата църква, добави Борисова.


Проектът е съфинансиран от ЕС чрез Програмата за Трансгранично  сътрудничество  ИНТЕРРЕГ – ИПП България – Сърбия.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete