Събота, 20 Април 2024, 01:49

Зам.министър Начева уважи заседанието на Постоянната комисия по здравеопазване на НСОРБ, което се провежда в Ботевград

23 Октомври 2018, 16:49
обновена на 24 Окт 2018
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1906 2


Зам. министърът на здравеопазването Жени Начева отговори на всички постъпили въпроси. Коментира бюджета, предвиден за следващата година за здравеопазване и в частност за общинските, болници- тема, която пряко касае членовете на комисията. Тема на дебати бяха и предложените промени в здравеопазването за 2019г.

Ботевград е домакин на заседание на Постоянната комисия по здравеопазване (ПКЗ) на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), което започна днес в 14ч. в зала „Орханиец” на Исторически музей Ботевград и ще продължи и през утрешния ден.

Със своето присъствие заседанието уважи зам.-министърът на здравеопазването г-жа Жени Начева. Сред присъстващите бяха още: Кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, зам.-кметът Борис Борисов, Секретаря на общината Стефка Граматикова, д-р Емил Кабаиванов, член на УС на НСОРБ, кмет на община Карлово, д-р Китанов, управител на МБАЛ- Ботевград, управители на други общински болници, членове на комисията, медици и др.

Точките, включени в предварителната програма на заседанието са следните:
• Представяне и обсъждане на нова концепция за развитие на здравното осигуряване и секторните реформи в системата.
• Общинските болници – моментна снимка и предизвикателствата на 2019 година пред тях.
• Параметрите на Бюджет`2019 за общинските здравни услуги.
• Добрите управленски решения водещи до подобряване на основните икономически показатели и дейността с фокус населението – представяне на добри практики на МБАЛ – Ботевград ЕООД и Столична община. (на 24 октомври).

Д-р Дарин Димитров, председател на ПКЗ на НСОРБ, кмет на община Търговище, откри заседанието и предостави думата на кмета Иван Гавалюгов: Изключително ми е приятно, че община Ботевград има възможността да домакинства на заседание на Вашата комисия, която всъщност разглежда въпроси свързани с една от най-важните сфери- сферата на здравеопазването. Като кмет на община, която има общинска болница, мога да кажа, че това е един от най-наболелите проблеми и се изисква доста отговорно отношение. Приветствам Ви с добре дошли, надявам се и съм убеден, че ще се получи един ползотворен диалог по наболели теми.

Като кмет на община Ботевград ми се налага почти ежеседмично да правя срещи с различни хора, най-често с управителя на болницата, за да разсъждаваме върху начина, по който можем да излезем от сложната ситуация, свързана не само с общинското, но и с националното здравеопазване. Знаете хроничният недостиг на средства ние го изпитваме много сериозно, особено общинските болници. Освен този проблем, всички ние знаем, че за да има качествено здравеопазване, трябва да се правят съответните инвестиции. Те трябва да бъдат не само в материалната база, което е едно много важно условие, но и в сериозния проблем- хроничния недостиг на млади кадри”, каза градоначалникът.

Той пожела ползотворна работа на комисията и изрази надежда, че след днешното заседание, членовете ще излязат с добри предложения, които министър Начева ще успее да предаде на национално ниво.

Някои от предложенията на постоянната комисия по здравеопазване, изложени пред зам.-министър Начева са:
- Увеличаване на средствата за болниците в труднодостъпни и/или планински райони за 2019г – не по-малко от 15 млн.лв. (чл. 106 от ЗЛЗ)
- Адекватно увеличение на клиничните пътеки, съобразно ръста на МР3
- Продължаване на работата по медицинските стандарти и възможност за сключване на договори с лекари на половин работен ден при осигуряване на график и качествена медицинска услуга (за т.нар. дефицитни специалисти)
- Отпадане на лимитите

Думата бе предоставена на д-р Кабаиванов, който благодари за активната позиция и добрата работа на комисията. „Благодарение на тази активна позиция едно от нещата, което трябваше да се случи, се случи през тази година, а именно да се увеличат цените на някои клинични пътеки, като крачка е в правилна посока и затова искам да благодаря на комисията. Нашата обща задача е да съхраним тази част от българското здравеопазване наречена общинско здравеопазване. Не е само тази, но тя е една от основните, защото мисля, че общинското здравеопазване няма алтернатива по много причини. Д-р Кабаиванов благодари и на ръководството на Министерството на здравеопазването в лицето на министъра и в лицето на зам.-министрите г-н Ананиев и г-жа Начева и на целия екип за добрия диалог.

И напомни: „До края на годината очакваме да се случи това, което говорихме с г-н Ананиев за допълнителни 4,5 млн. лв за подпомагане на общинските болници и да напомня за нашето искане за бюджета за 2019".

Д-р Кабаиванов съобщи, че утре в 14ч. комисията ще проведе разговори с министъра на финансите и определи тази среща като изключително важна.

Заместник министър Начева директно се впусна в темата за общинското здравеопазване, заявявайки, че това, което не й харесва там е прекаленото политизиране на темата и това, че броят на болниците е много голям, а се чува мнението само на две или три болници: „Като че ли областните, университетските, частните болници имат повече чуваемост,  по-мащабно представителство в публичното пространство. И това е един приятелски съвет към вас, като представители на местната власт, чрез лечебните заведения, които са на Ваша територия да участвате по-активно в дебатите, които се водят в този сектор здравеопазване", каза г-жа Начева.

Тя заяви, че направленията, върху които работят с г-н Ананиев са две- едното са краткосрочни мерки, а другите са свързани с по-стратегическите въпроси.

Министър Начева запозна аудиторията с по-стратегическите въпроси, които са следните:

"Те касаят период след 2020 година. Свързани са с предстоящи дебати след приемането на Закона за бюджета, държавния, на касата от Народното събрание за 2019 година. Тепърва предстои политическото решение дали настоящия здравноосигурем модел се променя, ако той се промени в каква насока. Знаете, че ние предложихме два основни варианта- пълна демонополизация на НЗОК и другият вариант- заключително правно осигуряване, надграждаща задължителна застраховка и доброволна застраховка.

Краткосрочните мерки пък са: "Параметрите на бюджета ще се приемат тази или в началото на следващата седмица от Министерския съвет. Оказва се, че по отношение на общинските бюджети има положителни и полезни неща, които надграждат това, което до момента е постигнато.

За бюджета на здравната каса това, което мога да кажа е, че ръстът е 490 млн.лв в частта на болничната медицинска помощ, както и в останалите направления на медицинска помощ. Разчита се ръст около 5% спрямо очакваното изпълнение на бюджета за тази година.

Нашите намерения са да подготвим анекс към работата за 2019 година, за да може промените, които предлагаме да влязат в сила още през януари месец, а не от април."

Относно клиничните пътеки зам.-министър Начева заяви: "Не смятаме да правим много промени. Сега обсъждаме някои промени в основния пакет, но идеята ни е да се коригират за определени неравнопоставености, които обаче не смятам, че са негативно отражение на разчетите на общинските болници, а напротив.

Това, което се опитваме да отразим е още от началото на годината да има определени болнични бюджети в рамките на които, в хода на годината вие да може да разполагате и да правите компенсирани промени", каза Начева.

Зам.-министърът на здравеопазването подчерта, че не подкрепя подхода, при който всяка година се прави генерални и съществени промени, които създават напрежение в системата.

„Паралелно с това нещо, което много се изговори, допълнителните функции, които поема касата свързани с лечението в чужбина и фонда за лечение на деца, ще се финансира не за сметка на здравни вноски, а за сметка на трансфери от Министерство на здравеопазване, т.е. това няма да е за сметка на приходите, които са за болнична помощ.

Отново предлагаме промени  в редица закони, които пречупени в контекста на общинските болници, казват накратко следното: Засилват се правомощията на касата от гледна точка на възможността й тя да проверява и медицинската дейност и финансовата дейност. 

Нашите намерения с това, което предлагаме, са свързани с това нови лечебни заведения да могат да се откриват само с решение на Парламента.

С наредба да се определят финансови правила за работа на държавните и общински лечебни заведени. Искаме да има превантивен контрол върху работата на лечебните заведения и при констатиране на някакви неприятни тенденции да могат своевременно да се вземат мерки в една или друга насока.

Допълнително смятаме, като сме си дали срок от 3 месеца, да се изработят медицински стандарти и правила за добра медицинска практика. По отношение на медицинските стандарти- за едни специалности съществуват, за други не съществуват. На мен лично изобщо не ми е ясно защо в едни стандарти има едни изисквания, в други съвсем други. Затова сме си поставили тази задача, в срок от 3 месеца да има една обща наредба, която да съдържа всички стандарти и за всички специалности, където предварително ще дефинираме структура и съдържание на тези стандарти. Идеята е да е много ясно какви са минималните критерии- първо, второ и трето по компетентност на лечебните заведения, за да не се налага от една страна вие да надскачате възможностите си от друга страна да правите неразумни инвестиции, които няма смисъл да реализирате.

Предприели сме редица мерки свързани с лекарствата, като се надяваме 2019 година да спрем този изпреварващ темп на нарастване на разходите за лекарства и най-после да спрем практиката всички допълнителни средства да отиват само за лекарства. 

На базата на здравната карта се опитваме да имаме ясна оценка затова къде има недостиг на специалисти по определени специалности. 

Зам.-министър Начева сподели, че ще бъде възстановено, тъй като е спряно, обучението на парамедиците- нещо, което е важно за линейките.

Общинските болници по линия на здравната каса планира 15% от ресурса на здравната каза за 2017г и горе долу той се запазва такъв и през настоящата година.

За 2018г очакваме общинските лечебни заведения да получат общо 31млн.лв от Министерството на здравеопазването за плащания за турбеколоза, деца в риск, психиатрия, ТЕЛК, центрове за спешна медицинска помощ и т.нар. методика за труднодостъпни райони. 

По отношение на заплатите в болниците, Жени Начева, заяви: “Няма как да определяме заплати при положение, че всеки ръководител на болница си има собствени правила за това. Особено в сферата на здравеопазването нещата са по-различни, отколкото във всички останали сфери. Постоянната част е 30%, променливата – 70%, а би трябвало да е точно обратното по мое виждане. Никой не може да му хване края какви са истинските нива на заплатите и да ги съпостави, поне в сферата на здравеопазването, в болничната помощ. Правила съм такива опити, там диспропорциите са огромни.“.




Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (3) (0)
    1. добавен от: Анонимен 23 Октомври, 17:31

    В България няма здравеопазване

  • Отговори (1) (0)
    2. добавен от: Анонимен 23 Октомври, 19:05

    Което е лошо

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete