Четвъртък, 28 Март 2024, 15:38

Започна изграждането на Дневния център за деца в бившия Руски пазар

31 Юли 2018, 12:38
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 5132 31


През 2016 г в общинската администрация бе внесена подписка от 600 граждани срещу застрояването на бившия Руски пазар със сграда- висока 24 м, с инвестиционно намерение да изпълнява функциите на Дневен център за интеграция и рехабилитация на деца. Тогава бе проведена среща между тях и кметът Иван Гавалюгов. Да припомним, че мотивът им да протестират срещу строителството на 7-етажна сграда е, че не са съгласни в центъра на града да бъдат настанявани деца и родителите им от малцинствата, както и бежанци и децата им. Гражданите бяха против застрояването на сграда по-висока от Часовниковата кула, с което ще се обезличи историческото минало на града. На следващо място търговците на цветя и сега продължават да не са съгласни да се прокарва улица на пешеходната зона за пазаруване, с мотив че пазарът за цветя е едно преимущество за гражданите на града.

След като общественото недоволство постави ребром въпроса, проектът за изграждане на сградата е променен и височината й е намалена от 7 етажа на 3 или 4. Общината издаде разрешение за строеж преди близо 2 месеца на база одобрен проект с европейско финансиране от ДФ”Земеделие”. Това дава основание на инвеститора Валя Семкова да предприеме стартиране на строителните дейности. Те започнаха на 14 юли. Граждани с основание поставят въпроса, защо след като обектът се изгражда по европейски проект, никъде няма обозначителна табела. Другият им въпрос е защо огражденията на строителната площадка навлизат в пешеходната зона.

В публичното пространство се тиражира упорито информацията, че стойността на проекта е 7 милиона евро, което според хората, възразяващи на изграждането на центъра, поставя под съмнение предназначението на сградата. Слуховете сочат, че след години социалната сграда щяла да се превърне в хотел. Това дава основание на онази част на майките на деца с увреждания, които фигурират в подписка, давайки съгласие за изграждането на центъра, да се притесняват от гледна точка на това, че са подкрепили строителството на център със социални функции, а след това ще бъдат обвинени, че сградата ще изпълнява друга роля. Много въпроси поражда и обстоятелството, че активните майки на деца с увреждания не са положили подписите си във въпросната подписка. Те недоумяват как са се подписали, а реално не са го сторили.

В целия казус фигурира и едно дело, заведено в Страсбург от бившия концесионер на Руския пазар затова, че е лишен от правото да закупи имота.

Група граждани: Ще питаме, докато получим верния отговор!

Започна застрояването на сграда в бившия Руски пазар в центъра на Ботевград. Обичайно според изискванията трябва да се постави информационна табела, какво се строи и какъв е начинът на финансиране. Такава няма!
През 2016г по повод обсъждането на инвестиционен проект за строеж на Дневен център за интеграция и рехабилитация на деца, бе внесена подписка в община Ботевград с подписите на 600 граждани, изразяващи несъгласието си относно:
- потребност (целесъобразност) от построяването на такъв център за Ботевград. На територията му вече има три такива ;
- неподходящо място (идеален градски център) по отношение на архитектура и инфраструктура;
По този начин като добри стопани „задочно” участвахме с конкретно становище, мислейки че ще бъдем чути. Но кой ни пита?!
Разбрахме, че след промяна на проекта, той е одобрен и както се видя започва строителството му.
Оказа се, че нямаме възможност да получим достъп до проекта и най-вече начина му на финансиране. Отговорът бе сведен само до това, че този строеж е законен, защото имотът е частна собственост. Но тя се намира в централната градска част и ако има утвърден архитектурно-строителен план нещата биха стояли по друг начин, както е в центъра във Врачеш, където се регламентира какво се строи.
И ако става въпрос за усвояването на европейски пари пак ли ще гледаме филм със скъпо платен билет като данъкоплатци, как едни хора си строят домове за гости ,които след това стават частни (за лично ползване) или социални домове, които след това се превръщат в молове или хотели. И всичко това се случва, когато става въпрос, че държавата няма пари да осигури един достоен живот на децата с увреждания.
Убедете ни, че не сме прави!



Източник: balkanec.bg

Коментари (31)

  • Отговори (5) (8)
    1. добавен от: Анонимен 31 Юли, 13:13

    ПО МРЪСНИ РЕВАНШИСТИ ОТ БОТЕВГРАДСКИТЕ НЯМА В БЪЛГАРИЯ.

  • Отговори (20) (1)
    2. добавен от: Анонимен 31 Юли, 13:19

    Ами то затова бившия гл.архитект беше изгонен. Защото той го проектира и си го одобри с куп нарушения.

  • Отговори (10) (27)
    3. добавен от: Иван Христов 31 Юли, 13:23

    Малоумните деца ще си останат малоумни и занапред. По-добре да се изгради хотел, отколкото тоя кенеф в центъра. Аз съм за Семкова. Такива хора трябват на заспалия ни град.

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • (6) (1)
      2. добавен от: Анонимен 31 Юли, 18:03

      Малоумен си ти!

  • Отговори (13) (1)
    4. добавен от: Анонимен 31 Юли, 13:39

    А къде е информационната табела на строежа?

  • 5.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

    • 1.

      Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (16) (19)
    6. добавен от: Анонимен 31 Юли, 17:11

    Браво за борбеността на В. Сенкова! Нека тази дупка стане нещо красиво! Напред и смело! Ние сме зад нея! Видяла съм проекта и е нещо красиво, необходимо и запомнящо!

  • Отговори (15) (2)
    7. добавен от: Анонимен 31 Юли, 17:54

    6, като разбираш от проекти, знаеш ли колко са местата за паркиране и откъде ще се влиза в тях?

  • Отговори (1) (2)
    8. добавен от: Анонимен 31 Юли, 18:12

    Дневен център ... през нощта дискотека ли ще е... :D

  • Отговори (5) (11)
    9. добавен от: Анонимен 31 Юли, 18:45

    Важно е да не е това което иска безполезната пионка-недоразумението гавалигльо.

  • Отговори (7) (3)
    10. добавен от: ff 31 Юли, 18:54

    Като цяло- много слаба статия. Нека и отговоря защо:
    1.Ако няма информационна табела, то това означава нарушение на Наредба 2. Това е наказуемо от съответния орган.
    2. Общината е имала възможността да изготви мотивиран отказ на база идейния проект.Не го е направила. Минал е и 14-дневния срок за обжалване на РС. Никой не е бил запознат или пък е бил, но не е обжалвал нищо.
    3. Съгласно последните промени в изискванията на ДФЗ, при подписване на договор за подпомагане е необходимо да се постави и табела по техни изисквания. Ако няма, то те може да глобят получателя на помощта.
    4. Съгласуваният от Общината проект има и т.нар. Генплан или Ситуационен план, където е решено как да се огради имота, откъде да се обособи вход-изход и други неща. Този план също е съгласуван от Общината.
    5. Групата граждани, които се подписват, без да мислят, само на голи обещания, няма нужда да ги коментираме-на всеки избори виждаме резултатите от подлъганите хора.
    6. Има закон, който изрично забранява изграждането на високи сгради в малки населени места. Затова и не е минало предното предложение, а не защото някой в Общината не е разрешил или пък друг е намалил инвестиционните си намерения.
    7.Ако бившият собственик води дело, то е било редно Общината да откаже докато излезе решение по делото, защото е възможно да бъде съучастник/тук говорим спекулативно поради липса на подробни данни за делото/
    8.Кога най-накрая ще има изготвена ясна визия как си представяме този град след 10, 15 и 20 години? Все пак не сме голям град и изработката на такава визия може да се изработи и от работещите в Общината. Като цяло в България липсва мислене по този въпрос и тук основен принцип е, че всеки инвеститор има право да прави всичко, което не нарушава законите. Това съвсем не е така, но да не навлизаме в подробности.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (35)
70% Complete