Четвъртък, 25 Април 2024, 02:34

Започна "Нощ на музеите" в Ботевград

17 Май 2014, 19:10
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2038 4


Мост чрез сателитна връзка между ОУ”Св.Св. Кирил и Методий” Ботевград и Малко българско училище в Чикаго, бе началото от поредицата мероприятия, посветени на Mеждународната инициатива „Нощ на музеите” , в която Исторически музей – Ботевград се включва за трета поредна година. Това е европейскo традиционно събитие, което се провежда от 2005 година, припомни г-жа Тодорка Коцева, директор на музея. В инициативата  се присъединяват повече от 3 хиляди музея в света. „Днес ние отваряме вратите си безплатно за всички посетители, за да могат да се докоснат до историческото  ни наследство”, каза още тя.
Точно в 18.00ч започна презентацията за живота и делото на Светите братя Кирил и Методий, която представиха четвъртокласниците с класен ръководител Геновева Йотова. Занятието се осъществява в навечерието на най-светлия български празник -24 май. Учениците от Ботевград бяха подготвили предварително задачи за своите връстници от Чикагското училище. Това бе тест по програмата "ENVISION", в който българчетата в САЩ трябваше да отговорят на въпроси – кога е написана славянската азбука, кога са родени солунските братя и т.н.
На ученическата изява присъстваха официални гости – Началникът на Регионалния инспекторат по образование Мила Манчева, секретаря на Община Ботевград Цеца Иванова, директорката на ОУ”Св.Св. Кирил и Методий” Даниела Николова, Петя Кочкова-директор на ОУ”Н.Вапцаров” , ученици, родители  и граждани.
След това започна празничен концерт на Смесен хор „Стамен Панчев”с диригент Татяна Цонкова под надслов ”Музикална разходка из света”. Всички присъстващи се насладиха на блестящите изпълнения, които звучаха под акомпанимент на Силвия Младенска-пиано и Иван-Александър  Наумов – китара. Хорът изпя 7 песни, които бяха с различна международна принадлежност. Разбира се концертът започна с българската песен „Брала мома Ружа цвете”, след което продължи с руската „Над окошком месяц”. Сръбската „Що ми е мило”, английската „На дъгата”, испанската „Ел абанико”, италианската” Осоле мио” и накрая отново с българската „Бяла тишина”.
От 19.30 ч. бе открита изложбата на доц. д-р Ангел Гоев, който представи авторска изложба-базар „Талисмани, амулети и пергаменти на траки, славяни и прабългари”. От 21:00ч. ще започнат исторически презентации, които ще продължат до полунощ.




Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Dimitrina Ninova 17 Май, 21:08

    Изключително се радвам, че съм първата, която ще поздрави Госпожа Татяна Цонкова с блестящото представяне на тазвечершната музикална изява в музея.
    Поздравления! Моите представители,( които специално бях изпратила на концерта),
    ми предадоха, че изпълнението на градски хор ,,Стамен Панчев" е било повече от професионално. Публиката се е насладила на невероятно детайлната работа на песните, разнообразието на музикалния материал, прекрасната звучност, спятост на хора, изключително професионалната изработка на гласовите партии.
    Разбрах също, че Таня е подновила любовта си към флейтата и е изсвирила една моя любима песен, (която навремето свирехме заедно), но този път-със звученето на гласове-красив избор!
    Още веднъж-браво, за професионализма на Госпожа Цонкова, поздравления и за мойта бивша ученичка-Силвия Младенска. Пожелавам все по-големи ,професионални успехи и се радвам, че в моя роден град, са останали такива всеотдайни труженици на културния фронт!
    Комплименти от далечен Тексас и от мен-Димитрина, бивш пианист и професионален съратник .
    (Отварям скоба-коментарите, които ще последват, ще имат значение за мен само , ако са изпълнени с положителни чувства и професионализъм. Останалите
    ще бъдат игнорирани .)
    Поздравления за концерта още веднъж и успех на бъдещите турнета, които дочувам, че ще последват. Не се съмнявам, че чуждата публика ще ви приеме радушно.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 18 Май, 13:38

    Искаш коментари ли г-жо Нинова? Е няма да има такива-като за умрял-или добро или нищо.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 18 Май, 15:10

    Така и не разбрах защо е славянската, а не българската азбука...

  • Отговори (2) (0)
    4. добавен от: Анонимен 20 Май, 20:44

    Поздравления за четвъртокласниците и учителката им! Страхотна инициатива в навечерието на един от най-големите български празници! Пожелавам сътрудничеството с учениците от Чикаго да бъде ползотворно!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (183)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete