Понеделник, 23 Април 2018, 22:27

Започна реконструкцията на жп линията София – Елин Пелин

10 Април, 22:40
(0) (0)
Елин Пелин - Новини
Прочетена: 428 0

Започна модернизирането на 23-километровата отсечка от железопътната линия София–Елин Пелин. Първа копка на проекта, финансиран с европейски средства, направиха зам.-министърът на транспорта Велик Занчев и Красимир Папукчийски – директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Общата стойност на проекта е над 130 млн. лв., като 85% от тях са по Механизма за свързана Европа. Модернизирането на участъка е първият от четири транспортни проекта, одобрени още през 2015 г. по този механизъм. „До края на 2020 г. трябва да приключи модернизацията на 23-километровата жп линия между София и Елин Пелин“, коментира Занчев. По негови думи с ремонта на линията ще се гарантира най-високо ниво на сигурност, както и намаляване на времето за пътуване на хората. Пътническите влакове ще могат да развиват скорост от 160 км в час, а товарните – 120 км в час. Линията от София до Елин Пелин е част от железопътен коридор, който е най-пряката връзка между Западна Европа и Близкия Изток. Договорът за проектиране и изпълнение на проекта бе подписан през ноември 2016 г., а срокът за изпълнение - 4 години. „Проектът предвижда модернизация на железопътното трасе, изграждане на нови системи за сигнализацията и телекомуникации, както и обновяване на контактната мрежа в целия участък“, обясни Велик Занчев. Модернизирането на тази линия, както и на отсечката Елин Пелин-Костенец, са двата най-мащабни жп проекта в страната през последните години, а с тяхното завършване ще бъде готова и първата жп магистрала у нас - от българо-сръбската граница до Свиленград и българо-турската граница.
Относно на закупуването на нов подвижен състав зам.-министърът уточни, че след доставката на новите влакове и модернизацията на инфраструктурата, българската железница ще достигне средноевропейско ниво. Той обясни, че се очаква до месец и половина да бъде обявена обществената поръчка, а до края на мандата на правителството - да бъдат доставени и новите влакове.


Източник: economic.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (10)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

Анкета » коментари (10)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

отговори
Подкрепям идеята (65)
70% Complete
Не подкрепям идеята (71)
70% Complete
Мисля, че е безсмислено, защото е ясно, че всички искат да пият чиста вода (133)
70% Complete
Не мисля, че е удачно, защото вложените в референдума пари могат да бъдат изразходвани директно за подмяна на общинската ВиК мрежа (128)
70% Complete
Нямам мнение (7)
70% Complete