Неделя, 18 Март 2018, 13:18

Започва работа по спечелен проект между Исторически музей-Правец и Народен музей- Ниш

22 Януари 2013, 10:40
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2098 0

Директорът на Исторически музей гр. Правец, Татяна Борисова, подписа договор по спечелен проект по програмата за Трансгранично сътрудничество България - Сърбия. От близо 300 подадени проекта са одобрени 70. Проектът на ИМ-Правец е в първата серия одобрени проекти, които предстои да бъдат реализирани.

Исторически музей - Правец е водещ партньор по проекта „Инвестираме в историческото наследство за културно и духовно сближаване и икономически напредък между общините Правец и Ниш ”.

 Партньори по проекта са: Исторически музей-Правец - водещ партньор, Народен музей – Ниш ( Република Сърбия) и Фондация "Съвременност", Ботевград със съдействието на г-жа Янка Александрова.

На 23 януари в зала Триадица на Гранд хотел София ще бъдат официално връчени договорите по проекта. Веднага след това предстои семинар-обучение, фокусиран върху изпълнението на проектите и тяхното отчитане. Ще присъстват ръководители на водещи  организации, каквато е и Татяна Борисова, ръководители и счетоводители на проектите, както и представители на партньорите на организациите от българска страна.Наскоро след това предстои обучение и на сръбските партньори в Ниш.
Татяна Борисова сподели, че при изпълнението на проекта ще акцентират върху популяризирането на оброчните места на територията на общината, античната крепост "Боровец", руините на църквата "Свети Богородица" от 14 век в с. Осиковица, като обекти с голям потенциал за развитие на културен туризъм.
От страна на Ниш ще популяризират Нишката крепост и "Челе кула", няколко по-големи църкви в Ниш, както и археологическия комплекс "Медиана" – имение на император Константин Велики (307-337г.).

Ще бъде направен проект за реставрация и консервация на разкритите архитектурни структури на античната крепост "Боровец" при селата Разлив и Правешка Лакавица, което ще осигури възможност за реалното възстановяване на крепостта по други проекти.  

Ще бъде изработени 3D холограми на Нишката крепост и на крепостта Боровец, за което ще бъде закупена и съответната техника. Това е електронно презентиране на обекти и наистина представлява иновативен принос. По проекта е предвидено 3D лазерно сканиране на крепостта Боровец. Като издания по проекта ще бъдат осъщесвени две гостуващи изложби (в Правец и Ниш), представителен албум, популяризиращ културно-историческото наследство на двете общини, DVD, брошури.
Целта е възможно най-широко популяризиране на обекти с туристически потенциал и превръщането им в атрактивни дестинации за туристи.
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

Анкета » коментари (8)

Какво е вашето мнение относно провеждането на референдум по предложение на Сдружение "За чиста вода"?

отговори
Подкрепям идеята (41)
70% Complete
Не подкрепям идеята (50)
70% Complete
Мисля, че е безсмислено, защото е ясно, че всички искат да пият чиста вода (99)
70% Complete
Не мисля, че е удачно, защото вложените в референдума пари могат да бъдат изразходвани директно за подмяна на общинската ВиК мрежа (96)
70% Complete
Нямам мнение (3)
70% Complete