Четвъртък, 28 Март 2024, 20:08

Започват проверки на състоянието на пешеходните пътеки в страната

2 Март 2012, 13:29
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2210 3


Започват проверки на състоянието на пешеходните пътеки в страната, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Целта е те да бъдат приведени в съответствие с изискванията на одобрените  „Указания за обезопасяване на пешеходните пътеки по пътища, отворени за обществено ползване и по улиците в населените места”.  Те бяха утвърдени със съвместна заповед на министрите на вътрешните работи и на регионалното развитие и благоустройството Цветан Цветанов  и Лиляна Павлова.
На администрациите, управляващи пътищата и на службите, определени от министъра на вътрешните работи за контрол по спазване правилата за движение по места, е възложено да се извърши анализ на конкретната пътно-транспортна обстановка в пряка връзка с интензивността на пешеходните и автомобилните потоци. Затова е необходимо да се набележат пешеходните пътеки с изявена аварийност, както и с висока интензивност на движение. Да се определят пътеките, които следва да се обезопасят с допълнителни мерки като изкуствени неравности или да се положат повдигнати пешеходни пътеки. Това се отнася особено при пресичане на пътища и улици с две и повече ленти на движение. Предвижда се също така на места маркировката на пешеходните пътеки да бъде положена върху цветен фон и/или със светлоотразителни перли в боята. Да се прецени къде следва да бъдат инсталирани пътни светофари за регулиране на движението в съответствие с изискванията на Наредба № 7/2001 г. на МРРБ, както и да се монтират конзоли с хоризонтално разположени светофарни секции с бягаща човешка фигура.
Анализът на резултатите от извършените проверки и взетото отношение ще спомогнат за набелязване на допълнителни действия за привеждане на пешеходните пътеки по пътищата, отворени за обществено ползване и по улиците в населените места, в съответствие с изискванията на указанията в определения срок.



Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: ЩЩД 2 Март, 15:52

    Днес за малко да ме сгазят на пешеходна пътека. В Ботевград не разчитайте на пешеходни пътеки и светофари. Това със зелените човечета на светофарите тук никой го не спазва от завиващите автомобили. Пресичането на пешеходец от друго населено място при ботевградски светофар е свързано с голяма доза късмет, бързина и рефлекс.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: препатила 2 Март, 21:34

    Да,така е...и,аз си изпатих при пешеходната пътека при болницата.За малко да ме прегази шофьор,който едва ли знае,че пешеходците имат предимство,щом са стъпили на пешеходната пътека и светофара пред тях е зелен.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 3 Март, 00:03

    Предлагам в Ботевград да се премахнат светофарите и пешеходните пътеки. И без това никой не ги спазва, Ще се намалят разходите и пресичането ще е по спокойно като знаеш, че нямаш предимство.
    Или бизнесмените от шипковия храст вместо да стоят до ЗРЧ-то, Хлебозавода и Газопровода да се заемат да научат Ботевградските шофьори на правилника, които се съмнявам дали и те го знаят. Поне не съм забелязал това до сега.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (104)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete